Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесовъд: Премахването на короната е техника за болни дървета

4
есенно рязане на клоните на улица "Бдин" във Варна
Снимка: Христо Гинев

Махането на короната на здраво дърво е тотално вредна и неправилна. Това мнение сподели за Радио Варна лесовъдът и лицензиран специалист по поддръжка на зелена система инж.Владимир Атанасов. Той е един от двамата у нас, които имат подобен лиценз, специализирал е в Германия и Русия. Във Варна през последните години при поддръжката на зелената система, на уличната мрежа, широко прилагана е техниката за цялостно премахване на короните на дърветата. Това предизвиква нерядко реакция на неодобрение от страна на гражданите, вкл. на слушатели на Радио Варна. Самата техника на рязане е вредна за дърветата. Преди да се направи това нещо, трябва да се каже защо се прави така, добави инж.Владимир Атанасов. Арбористът беше поканен от община Варна да проведе обучение на 40 местни озеленители.

Махането на короната може да бъде, за да се премахне рискът за здравето на хората от падане на клон от компрометираната част на дървото. Но чисто като резитба, ако е здраво дърво и всичко е наред, премахването на цялата корона е тотално вредно и неправилно, смята специалистът. Той отбеляза, че тази техника е препоръчителна при болни дървета, за да им се даде последен шанс, преди да бъде премахнато. Това се прави от чисто сантиментална стойност към дървото, което сме свикнали да виждаме на това място от години. То, обаче вече е много опасно и вземаме решение да не го премахнем веднага, а да му дадем още някакъв шанс да поседи там и да си доизживее живота, допълни Атансов.

Инж. Владимир Атанасов е специалист към Европейския съвет по арборизъм. Арбористите са специалисти по поддръжката и грижата за дървета като отделни организми в градска среда. Думата „арборист“ идва от латинската дума Arbor – дърво. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Полярно сияние оцвети небето и над България

Необичайно полярно сияние, дължащо се на слънчево изригване, беше наблюдавано в България през изминалата нощ, съобщава БНР. На явлението, което оцвети небето в пурпурно-алено, можеха да се наслаждават в Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. Снимка: Meteo Bulgaria

публикувано на 11.05.24 в 16:52

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 11.05.24 в 16:45
Цар Фердинанд

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните останки от Кобург в София се очаква до месец, съобщиха от двореца „Врана“, предаде БГНЕС. След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя..

публикувано на 11.05.24 в 15:04
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Светите братя Кирил и Методий почитаме на 11 май

Българската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий. Денят се отбелязва с празнична света литургия, отслужвана във всички епархии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за..

публикувано на 11.05.24 в 09:05
ПГГСД

Радио Варна представя - 100 години ПГГСД "Николай Хайтов"

100 години. Точно толкова се навършват през 2024-а от основаването на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. От малко селско училище до модерна гимназия пътят е дълъг, но всяко усилие си е струвало, убедени са всички, които са свързали живота си с него. В началото са били само две стаи..

публикувано на 11.05.24 в 09:00

Великденското интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?" ще се проведе на 11 май

На 11 май от 16:30 часа в Младежкия дом във Варна ще се проведе Великденско интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?".  В надпреварата ще вземат участие 8 представителни отбора, всеки с по 6 състезатели. В решаването на интелектуалните загадки ще премерят сили младежи от Клуб „Делфин“- Варна, основни и средни училища, професионални и профилирани..

публикувано на 10.05.24 в 19:20

Аматьорските футболни лиги отново се обединяват в благотворителен турнир по мини футбол в полза на Павел Станчев

Павел Станчев води неравна битка с коварна и много рядка болест. Става въпрос за Сарком на Юинг – рак на костите, чието лечение се оказа резистентно към първоначално приложената терапия и отново са нужни средства за нова и по-скъпо струваща терапия. През ноември 2023 г. огромна вълна на съпричастност допринесе в събиране на средства, с които да започне..

публикувано на 10.05.24 в 17:26