Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца даряват пауна Лара на Центъра за защита на природата и животните в Добрич

Деца ще дарят пауна Лара, който сами са отгледали, на Центъра за защита на природата и животните в Добрич. За инициативата на учениците в село Лозенец, община Крушари, съобщи директорът на местното училище Даниела Станкова.

Птицата е излюпена в инкубатор заедно с мъжки екземпляр. Яйцата са купени специално от столичен пазар от главния учител в ОУ "Отец Паисий" в селото Георги Георгиев. Преподавателят, заедно със свои възпитаници, се грижат за Лара, която обаче остава сама, след като мъжкото пиле не оцелява, разказва директорът на училището. Децата решават да подарят Лара на зоопарка, за да не се чувства самотна, макар да са мечтали да се радват на птиците в зоокът в училището.

Близо 30 ученици и учители от ОУ "Отец Паисий" ще доведат Лара в зоопарка на 5 ноември. Община Крушари е осигурила автобус за събитието "Да подарим паун на зоологическата градина в Добрич".

Лара ще се присъедини към голямото семейство от 350 животни от 70 вида в зоопарка. Центърът за защита на природата и животните има богата селекция от птици от десетки видове, сред които и индийски и чернокрили пауни.\БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция срещу купуването на гласове в Бургас

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, както и с конвенционалната престъпност, се провежда в момента на територията на два квартала в Бургас, предаде БНР-Бургас.  Проверяват се частни адреси, търговски обекти и други места, за които има данни, че евентуално може да се..

публикувано на 30.09.24 в 08:45

Ремонт на пътя през местност Боровец започва от понеделник

Рехабилитацията на пътя от Прибой през местност „Боровец“ започва от понеделник, 30 септември, съобщиха от община Варна. Около 4 700 кв. м асфалтова настилка ще бъде възстановена в рамките на около седмица. Дейностите се финансират от програмата за текущ ремонт и поддръжка на община Варна.  След рехабилитацията пътят ще бъде ползван за обходен..

публикувано на 30.09.24 в 08:00

Паднали клони и преливащи шахти във Варна

Десет сигнала за паднали клони са получени на дежурния телефон в община Варна. Шест от тях са за клони стоварили се върху автомобил. Четири са сигналите за наводнени участъци от преливащи канализационни шахти – на ул. "Акад. Курчатов" (до зеленчуковата борса), пресечката на ул. "Хан Омуртаг" и ул. Граф Игнатиев; на ул. "Александър Дякович" и на..

публикувано на 30.09.24 в 06:53

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  30.09.2024  г. В периода  8:30  ч. до  16:00  ч. Поради обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - м-ст Свети Никола..

публикувано на 30.09.24 в 06:16

Изпращаме септември със студено и ветровито време

С прекъсвания на много места отново ще има валежи от дъжд, които ще са по-слаби, но като се добавят към повсеместните валежи от нощта, сумата ще е значителна. Вятърът ще е силен от северозапад, във вътрешността на района временно ще отслабва. Температурите ще са почти без дневен ход, най-често между 10° и 15°, по Южното Черноморие до 17°, за Варна..

публикувано на 30.09.24 в 06:08

Температурите рязко се понижават, дъжд и вятър в понеделник

Под влияние на преминаващ добре изразен студен фронт от тази нощ времето чувствително ще се влоши. С умерен, временно и силен вятър от северозапад ще нахлува много по-студен въздух. Ще е облачно и дъждовно, временно с гръмотевици и рязко усилване на вятъра. Не са изключени и локални градушки. На много места, главно в Североизточна България и по..

публикувано на 29.09.24 в 16:55

Започва подготовката за поетапна евакуация на български граждани от Ливан

Започва подготовката з а поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан . Паралелно се разглеждат възможностите и за други варианти за евакуация. Към момента са идентифицирани всички наши сънародници, желаещи да бъдат изведени от Ливан. Те ще бъдат уведомени за точното време и място на евакуацията..

публикувано на 29.09.24 в 15:53