Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На светло" на 11 ноември

Котката на Радио Варна блажено се наслаждава на есента
Снимка: Румен Сарандев

Хубав и спокоен следобед ви пожелават двете червенокоси дами в синьото второ студио на Радио Варна: Ваня Славова и Милица Панайотова!

Днес почитаме Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна".

Известен Чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за закрилник и на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. От днес започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

На този ден празнуват носещите имената Виктор, Виктория и Минчо, Минка.

Живи и здрави да бъдат всички именици!

Очаквайте в предаването:

14.20 – Репортаж на Даниела Стойнова за това кои ученици ще учат онлайн и кои редовно.

14.40 – Жоро Бекяров за дистанционното обучение.

15.10 – Сервизна информация.

15.20 – Най-често бързият тест и PCR-ът съвпадат. Лаборатория за PCR тестове в Балчик няма, най-близката е във Варна. Затова в малките населени места се прибягва до бързите тестове за коронавирус, които са далеч по-достъпни. Тази седмица се доставят нови количества, след като бяха изчерпани за дни миналата седмица. Още от кореспондента ни в Балчик Албена Иванова.

15.40 – Диана Георгиева живее от 13 години в Испания. Каква е ситуацията в момента в област Навара и как живеят испанците по време на пандемия ще разберем от нея.

16.15 – Поканите от културния афиш.

16.20 – Много добър туристически сезон за крепостта Овеч в Провадия отчита местната община, въпреки ковид-пандемията. Това каза за Радио Варна Антоанета Георгиева, главен специалист дейност „Култура“ в община Провадия. Интервю на Димитрина Дончева.

16.40 – Честваме „Свети Мина”. Репортаж и анкета на Даниела Стойнова.

17.10 – Любопитни вести.

17.20 – Румен Генов – разговор с Иван Иванов – треньор на националния отбор по вдигане на щанги.

17.40 – Мая Неделчева за българските шевици, вплетени в костюми на булки и на чужденки с матова кожа.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 27 септември

„Гравитация нула“ на 27 септември 2024 година с Мартин Николов -   Филмът „Триумф“ с голямата награда от 42 фестивал на българския игрален филм "Златна роза" – говори режисьорът Петър Вълчанов; -   Комиксът "KATANA: The Battle for Valokaan" с престижна европейска награда - гост – художникът Веселин Чакъров; -   Изложби..

публикувано на 27.09.24 в 12:06
Chart

#778 ТОП 20 (27.09-04.10.2024)

публикувано на 27.09.24 в 11:12

НОВИЯТ ДЕН на 27 септември с Иван Барбов

„Толкова не харесвам алармата сутрин, че се събуждам преди нея“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. Без значение дали сте се събудили с аларма или не, каним всички ранобудни слушатели в това приятно, вече есенно петъчно утро да превключат на честотите на Радио Варна във времето до 10.30 часа. Иван Барбов, Валери Великов и..

публикувано на 27.09.24 в 06:00
Рибарското селище Ченгене Скеле край Бургас

НА СВЕТЛО на 26 септември с Валерия Василева

Общинският съвет във Варна се събира за 15-и път от началото на мандата - дневният ред на сесията съдържа 12 точки, включително приемане на отчета на бюджета на Община Варна за миналата година. За три месеца "Пътна полиция" - Варна провери 1470 водачи на електрически тротинетки като 723 от тях са санкционирани. ИУ – Варна е домакин..

публикувано на 26.09.24 в 13:50
На олимпиада по ментална аритметика

ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ на 26 септември с Валерия Василева

Лятото беше изключително успешно за варненските деца, които галено наричат "смартита", увлечени от менталната аритметика. Те бяха сред основните представители на България на няколко големи международни състезания. В предаването "Златното сечение" ще научим повече за менталната аритметика от преподавателя Десислава Боева, от нейната ученичка - 11 годишната..

публикувано на 26.09.24 в 10:40

НОВИЯТ ДЕН на 25 септември с Мариела Димитрова

Обществена трапезария с безплатен обяд ще заработи тази есен в районите „Одесос“ и "Приморски" във Варна. Капацитетът на двете места, където ще се раздава топлата храна е 300 човека общо. За кои социални групи е тази обновена услуга и временно ли ще е в такъв мащаб ще чуем от Илиян Илиев, отговарящ за социалните политики в централния район..

публикувано на 25.09.24 в 06:45

НОВИЯТ ДЕН на 24 септември с Иван Барбов

„Най-добрият начин да събудиш човек е с чаша кафе в леглото – лисваш и бягаш“, гласи съвет с неизвестен автор в социалните мрежи. Ако не ви се бяга толкова рано сутрин и предпочитате да си изпиете кафето вместо да го разливате – най-добрият начин за събуждане е сутрешната програма на Радио Варна.   Иван Барбов, Доротея Николова и..

публикувано на 24.09.24 в 05:59