Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов заслон радва туристи в Родопите

| обновено на 25.11.20 в 14:51

Планинският водач Васил Тодев е инициатор за изграждане и модернизиране на заслон Велийца в Родопите. Резултатът от доброволния труд и собствени средства на група съмишленици е ново страхотно съоръжение, оборудвано със соларна система за електроенергия и всичко останало необходимо за презимуване на планинари и туристи. 

Какъв по-добър повод в предването за туризъм и приключения "Хоризонти" да се изкачим до 1600 метра надморска височина в Западните Родопи, в подножието на връй Велийца.

Как трябва да се отнасяме към новия заслон и каква е неговата роля за туризма в тази част на Родопа планина разказва Васил Тодев:


Слушайте "Хоризонти" с автор и водещ Иван Симеонов всеки петък от 11 до 12 часа онлайн и в ефира на Радио Варна


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" подредиха в Добрич

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са подредени в зала „Възраждане“ на Художествената галерия в добруджанския град. Изложбата представя уникални експонати, превърнали се през годините в символи на..

обновено на 02.05.24 в 14:05

Украинските писани яйца - древен обичай, станал символ на Великден

Тънкостите за изработка на украинските писани яйца - "писанки", представиха във Варна. За традицията разказа Олена Немкова, учител по математика от град Днепро, която от две години живее във Варна. Тя е един от майсторите, които владеят древната техника. Обичаят е езически и е на хиляди години, но с приемането на християнството, той добива друг смисъл,..

публикувано на 02.05.24 в 10:58

Предпразнично в Трявна, която всеки трябва да посети

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:17
1 май 2024, Варна

БСП - Варна отбеляза 1 май

Членове и симпатизанти на БСП се събраха на входа на Морската градина по случай Деня на труда -1 май и издигнаха лозунгите:   „ Европейски условия, европейско заплащане! По-високи заплати, за по-добър живот! Работа и бъдеще за младите хора у нас!“.  Ръководството на партията във Варна, напомни, че БСП е единствената партия, която..

обновено на 01.05.24 в 15:27

Бетоновоз посреща туристите на "Златни пясъци"

Паркингите пред хотелите, разположени на първа линия в комплекса "Златни пясъци" са пълни. И по обед продължават да пристигат туристи.  Не всички хотели обаче са отворили. За тях подготовката за сезона продължава с пълна пара, това обяснява общ работник в един от хотелите: "Подготвят се стаите, почиства се и отваряме в края на май. Някои от..

публикувано на 01.05.24 в 14:14

Отбелязваме Деня на труда и работническата солидарност

На 1 май отбелязваме Денят на труда и Международната работническа солидарност. Празнува се от работещите и техните профсъюзи. Това се предопределя от исторически събития преди повече от век -  голяма стачна вълна в САЩ.  Въвеждането на празника се свързва с датата на началото на събитията, известни като Хаймаркетска афера . На 1 май 1886 година,..

публикувано на 01.05.24 в 06:19

Великденски сувенири изработиха в дом "Гергана"

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Великден, обитателите на дома за възрастни хора "Гергана" изработиха авторски великденски украшения. Интересните тематочни сувенири са създадени по време на редовните занимания по трудотерапия в дома, с помощта на терапевтите, които водят занятията. Изделията бяха подарени на кмета Благомир..

публикувано на 30.04.24 в 18:03