Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова.

Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“ „За принос в областта на културата на град Варна“ 2020.

От позицията на човек, който има 40 творчески сезона, сигурно е шаблонно да се каже така, но сигурно животът Ви е театър?

Да. Когато поглеждам назад във времето, във връзка и със 100- годишнината на театъра,  която ще отбележим след 4 месеца, наистина мога да кажа, че това е много интересен път за мен. Казвам го леко дистанцирано от себе си, винаги съм го твърдял.  Продължавам да считам, че развитието на един артист, по същество, е тогава, когато той влиза в редица заглавия, различни жанрове, в една трупа, която по някакъв начин го отглежда.  Имах голям шанс да бъда в трупата на варненския театър, да се срещна с невероятни творци от различни поколения, които да ме респектират, да изискват от мен, и добронамерено и приятелск да се опитат да подксакажат посоките,  където има какво да се усъвършенсвта.

Нека да кажем имена, защото сигурно са изиграли голяма роля при формирането Ви като актьор?

Една личност, която българската публика обича и много цени. Това е голямата българска актриса Грациела Бъчварова. За нея мога да говоря с часове, а може би безкрай. Шансът ми беше да я срещна в първия ми камерен диопломен спектакъл – „Салют, динозаври“,  да направим 55 предтавления заедно, да станем приятели и духовно близки хора за цял живот. И досега  ние си сверяваме часовника в отношението към един или друг спекаткъл, ние анализираме по свой начин, имаме сходни виждания за търсенето на театъра през човешката съдба.

Колко години имате на сцената и как човек гледа на наградите от тази позиция?

Тази награда (Наградата на клуб „Отворено общество“ – бел.ред.) много ме зарадва, защото идва в един етап, в който аз правя някаква равносметка в моя творчески път. Тъй като влизам в 40-ия си творчески сезон и той е изцяло посветен на варненската публика. Моето развитие е свързано с живота на варненския театър. Затова гледам на тази награда с особена светлина.  Тя за мен е знакова от гледна точка на отношението на широката общественост, както към моето изкуство, така и към моя театър, на който аз съм се посветил.

След толкова години остана ли роля, която си казвате „не можах да изиграя, а толкова исках“?

Аз съм щастлив, защото съм играл в различни постановки. (…) Изключително много се радвам, но винаги актьорът се разминава с неща, които би искал да играе.  Все повече се оказват желанията и идеаите, а тяхната реализация е донякъде.

Много искам да направя спектакъл за морските хора и морето. Проивличат ме Варна и морето. Ако намеря подходящия тектм, искам да разкажа за хората, които живеят при морето, които се събуждат до морето и не могат да дишат без него.  Така че, това ще е един спектакъл за морето и хората, които не могата без него.

Цялото интервю на Даниела Стойнова със Свилен Стоянов чуйте в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15