Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С любов от Варна към Южна Корея

Във Варна съществува корейски образователен център, а в него своя интерес към огромната азиатска държава споделят нашенци, запленени от екзотичната култура.

Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на Южна Корея впечатляват Надежда Цанева. И въпреки че  живее във Варна, тя е в постоянна връзка с една от най-гъсто населените страни в света.

Преди четири години заедно със своята най-добра приятелка решават да направят корейско заведение за хранене във Варна. 

В момента и те като останалите ресторанти залагат на доставката по домовете заради коронавируса.

 Кои хора предпочитат да вкусват корейски ястия във Варна? С този въпрос към Надежда Цанева се обърна репортерът ни Ваня Славова:


Завършваме с нещо любопитно!

Знаете ли какво е корейски КИМБАП (김밥) и каква е неговата разлика с японското суши?

Кимбапът е една от най-популярните корейски храни, а формата му наподобява тази на японските  рулца „маки“ (вид суши). Общото  между двете е, че за тяхното приготвяне се използва ориз и листа от сушени водорасли, които корейците наричат ким (김), а японците – нори.

Но приликите свършват до тук. Корейците добавят в ориза сусамово олио, а японците го овкусяват с оризов оцет. Обикновено основна съставка в сушито е суровата риба или други морски дарове, докато в кимбапа има омлет, различни видове зеленчуци, кимчи, обработено месо (шунка, пушена сьомга, наденички, рачешки ролца). Японците ядат сушито, овкусено със соев сос и уасаби, а корейците го ядат без допълнителни подправки. Японското суши обикновено се консумира с клечки и се счита за по-префинена храна, докато корейците обичат да си похапват кимбап в обедната почивка или на пикник сред природата.

ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА КИМЧИ?

Кимчи е (김치) е едно от основните традиционни ястия на корейската кухня. Представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле (наподобява българското кисело зеле), но с много добавени подправки – лют червен пипер, джинджифил, чесън, лук. Ястието се консумира по всяко време на годината в Корея и е съставна част на всяко едно от трите ястия за деня.

ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПОЛЗИ НА КИМЧИ

Кимчи се счита за една от най-здравословните храни, на която корейците дължат доброто си здравословно състояние и дълголетие. То помага при борбата с излишните килограми, подобрява метаболизма, регулира нивото на кръвната захар и понижава лошия холестерол. Някои проучвания показват, че кимчи има способността да намали риска от вирусни инфекции и да подобри имунитета.

Кимчито също така е богато на антиоксиданти и витамини, поради което се смята, че има потенциални качества и против стареене (намалява оксидативния стрес).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят се новите участници в космическите лагери на НАСА

200 български ученици на възраст между 11 и 15 г. ще могат да се включат в космическите лагери на НАСА в Турция това лято. Това каза за Радио Варна Диляна Георгиева, програмен мениджър на програмата Space Camp Türkiye 2025. Kонкурсът за участие в Space Camp вече е в разгара си, а крайният срок за подаване на творбите е 2 март.  Отсяването става,..

публикувано на 28.01.25 в 14:23

Демонтират коледната украса на Варна до 15 февруари

Коледната украса, която радваше варненци от края на месец ноември м.г., ще бъде напълно демонтирана най-късно до средата на февруари, информираха от фирмата-изпълнител. Над 90% от елементите на празничното осветление вече са свалени и ако времето се задържи благоприятно, демонтажът може да приключи още през следващата седмица. За демонтиране остават..

публикувано на 28.01.25 в 12:34

Лесна работа: Светът

Напоследък светът, в който живеем, изглежда като голямо парти. Няма организация, не е ясно кой е домакинът. Всеки си консумира любимите напитки и се грижи да му бъдат доставени. По възможност за чужда сметка. Някои вдигат безкрайни и неопределени наздравици, в които точно като в политическите си речи, се разпростират надълго и широко, но..

публикувано на 27.01.25 в 17:00
Изложба край Женевското езеро, посветена на оцелели в Холокоста, 28 януари 2024 г.

27 януари - Международният ден в памет на жертвите на Холокоста

27 януари е Международен възпоменателен ден на Холокоста.  На този ден през 1945 г. малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц са освободени. Това става в процеса на победата на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера. Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид. Датата е обявена през 2005 г. от ООН за Международен..

публикувано на 27.01.25 в 08:35

АМОРФА на 16!

Младежка фондация АМОРФА е основана на 25 януари 2009 г. във Варна с мисията да създава най-различните, автентични и интересни дейности на млади хора за млади хора и града. Вече 16 години програмите на фондацията са мост за варненските младежи към образованието, творчеството, креативността и свързването в общност. А 2024 г. беше една от..

публикувано на 25.01.25 в 15:45

Почитаме паметта на Свети Григорий Богослов

Православната църква почита паметта на Свети Григорий Богослов. Той е един от тримата кападокийски отци на Църквата заедно със Свети Василий Велики и брат му Свети Григорий Нисийски. Свети Григорий Богослов е известен със задълбочените си богословски трудове и изключителните си речи за християнската вяра. Григорий Богослов е..

публикувано на 25.01.25 в 10:48

Университетски ботанически градини публикуваха списъка със семена (INDEX SEMINUM) за 2025 г

И тази година Университетските Ботанически градини публикуваха своя INDEX SEMINUM (от латински „списък със семена“).  Ежегодно се осъществява обмен с над 120 ботанически градини и институции по света, като международните правила изключват частни лица да поръчват семена. Съгласно Международната конвенцията за биологично разнообразие, влязла в сила..

публикувано на 24.01.25 в 19:46