Във Варна съществува корейски образователен център, а в него своя интерес към огромната азиатска държава споделят нашенци, запленени от екзотичната култура.
Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на Южна Корея впечатляват Надежда Цанева. И въпреки че живее във Варна, тя е в постоянна връзка с една от най-гъсто населените страни в света.
Преди четири години заедно със своята най-добра приятелка решават да направят корейско заведение за хранене във Варна.
В момента и те като останалите ресторанти залагат на доставката по домовете заради коронавируса.
Кои хора предпочитат да вкусват корейски ястия във Варна? С този въпрос към Надежда Цанева се обърна репортерът ни Ваня Славова:
Знаете ли какво е корейски КИМБАП (김밥) и каква е неговата разлика с японското суши?
Кимбапът е една от най-популярните корейски храни, а формата му наподобява тази на японските рулца „маки“ (вид суши). Общото между двете е, че за тяхното приготвяне се използва ориз и листа от сушени водорасли, които корейците наричат ким (김), а японците – нори.
Но приликите свършват до тук. Корейците добавят в ориза сусамово олио, а японците го овкусяват с оризов оцет. Обикновено основна съставка в сушито е суровата риба или други морски дарове, докато в кимбапа има омлет, различни видове зеленчуци, кимчи, обработено месо (шунка, пушена сьомга, наденички, рачешки ролца). Японците ядат сушито, овкусено със соев сос и уасаби, а корейците го ядат без допълнителни подправки. Японското суши обикновено се консумира с клечки и се счита за по-префинена храна, докато корейците обичат да си похапват кимбап в обедната почивка или на пикник сред природата.
ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА КИМЧИ?
Кимчи е (김치) е едно от основните традиционни ястия на корейската кухня. Представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле (наподобява българското кисело зеле), но с много добавени подправки – лют червен пипер, джинджифил, чесън, лук. Ястието се консумира по всяко време на годината в Корея и е съставна част на всяко едно от трите ястия за деня.
ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПОЛЗИ НА КИМЧИ
Кимчи се счита за една от най-здравословните храни, на която корейците дължат доброто си здравословно състояние и дълголетие. То помага при борбата с излишните килограми, подобрява метаболизма, регулира нивото на кръвната захар и понижава лошия холестерол. Някои проучвания показват, че кимчи има способността да намали риска от вирусни инфекции и да подобри имунитета.
Кимчито също така е богато на антиоксиданти и витамини, поради което се смята, че има потенциални качества и против стареене (намалява оксидативния стрес).
Има една колоритна история, в която тимуроци /герои на автора Аркадий Гайдар/ запретват ръкави да правят добрини. В разгара на начинанието забелязват възрастна жена, която стои на улицата и замислено се взира в отсрещния тротоар. В духа на всепоглъщащото и необятно добро, те я пренасят отсреща, с две думи: помагат й да пресече. Вярно: старицата..
„Оперни тайни“ е наречен най-новият проект на Държавна опера Варна, който стартира от февруари 2025 г. и е насочен към най-младата публика. Операта отваря врати за най-малките си зрители и ги води зад кулисите със специални тематични детски ателиета, които ще се провеждат всеки месец. Всички елементи и етапи от създаването на оперен спектакъл са..
Каварна ще отбележи отбелязва 152-рата годишнина от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски. Пред бюст-паметника в Градския парк в Каварна, своята почит и признателност към делото на Апостола ще изразят от най-малките до най-големите граждани в морския град. Програма от слова за Апостола и стихове в негова памет ще поднесат ученици от..
В суворовското село Изгрев избраха да отбележат празника на виното със забавни винени конкурси. Производителите на изгревската божествена напитка се състезаваха в няколко категории - бяло вино, червено вино, розе и купажно вино. Жителите на селото присъстваха на водосвет в местния храм "Света Петка " и след това зарязаха лозите на Царя на..
Ритуално честване на деня, посветен на лозарите и винарите Трифон Зарезан, е първата проява от поредицата запланувани по повод 70 години от създаването на Университетска ботаническа градина – Балчик. Днес на територията на петте декара учебен участък – лозов масив с десертни сортове бяха осветени и зарязани лозите, както и дегустирани вина. На..
37-годишната Милена Миткова се нуждае от помощ. 350 хиляди евро са нужни за ефективно лечение в болница в Турция, където лекарите ѝ дават реални надежди за възстановяване, но сумата е непосилна за семейството ѝ. След месеци на търсене на диагноза, на 8 януари 2025 г. в България е потвърдено, че Милена е с рак на гърдата, който вече е метастазирал в..
До 15 февруари във Варна продължава зимната "Алея на книгата". Захари Карабашлиев ще посрещне своите читатели в рамките на изложението. Писателят ще раздава автографи от 15 до 17 часа в търговския център-домакин на Алеята, а от 18 часа ще бъде представена и книгата му "Рана", спечелила Националната награда за български роман на годината "13 века..