Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофирайте със зимни гуми през зимата

Снимка: БГНЕС

Шофирайте със зимни гуми през зимата, съветва председателят на Съюза на българските автомобилисти във Варна Диян Драганов.  Това че законът не ги изисква, няма да ни спаси на пътя.

"Зимната гума не може да бъде заменена, дори от чисто нова лятна гума. Зимната гума е произведена от каучук, който държи автомобила на студен асфалт при мокро и студено време.  Изискването в Закона за движение по пътищата за грайфер от 4мм е доста добро, тъй като една чисто нова гума излиза от магазина с протектор 7-8 мм . "

Климатичните условия и ограничените финансови възможности на българите са основните причини зимните гуми да не са задължителни у нас през зимния сезон. Според Драганов всесезонните гуми са търговски трик:

"Няма как една гума да държи и на 30 градуса асфалт, и на минус 10 градуса. Такава гума не съществува." 


60% от клиентите на Христина Петкова,  собственик на един от вулканизаторите във варненския кв. "Левски", слагат нови гуми на автомобилите си. "Освен такситата във Варна, няма други, които шофират с лоши гуми". Петкова е в бизнеса с гуми втора употреба от 30 години. Според нея гумите втора употреба, които имат грайфер 6-7 мм,  при нормално каране може да издържат 3-4  сезона. 

 Въпреки че пътните полицаи започнаха проверки за дълбочината на грайфера още на 15 ноември, все още има хора, които сменят гумите си, показа репортерската ни проверка.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максуда: живот между сметта и канализационната вода

Най-голямата ромска махала във Варна е Максуда. Впечатлява с това, че е разположена в центъра на града: южно от ул. „Капитан Pайчо“. Разделена е на три района: ул. „Петко Напетов“, „Корея“ до хлебозавода и „Дерето“. В Максуда ромите са единни, но не обичат неканени гости. Ежедневието им е потопено в една различна реалност...

публикувано на 09.05.24 в 14:09

Търсят се още между 20 и 40 доброволци за Маратон Варна

Между 20 и 40 доброволци още се търсят за Маратон Варна. Надпреварата е тази неделя – 12 май. Стартът е в 9.30 ч. в неделя от площад „Независимост“, а началото на трасето преминава през пешеходната зона до главния вход на Морската градина, през част от нея и след това по пътя за „Златни пясъци“ от ИУ – Варна до Евксиноград. Общият..

публикувано на 09.05.24 в 11:41

Празнуваме Летен Никулден

Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден”. На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). Николай Мирликийски е роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област...

публикувано на 09.05.24 в 06:13

Насърчават осиновяването на бездомни кучета от приюта в Каменар

Различни демонстрации, както и беседи за живота с домашни любимци и разговори с хора, осиновили животни, са част от събитията в кампанията „Подай ръка – спаси лапа“. Събитието ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина.  Целта е да се насърчи осиновяването на животни от приюта за безстопанствени кучета в..

публикувано на 08.05.24 в 19:20

БЧК - Варна отличи доброволци и активисти

Областният съвет на БЧК във Варна връчи почетни отличия на 33-ма изявени членове на организацията, доброволци и партньори по повод Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец.  На церемонията присъстваха началникът на щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник.-кметът Снежана Апостолова, комисар Тихомир..

публикувано на 08.05.24 в 16:42

8 май - Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

По случай 8 май, Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, Областният съвет на Българския червен кръст във Варна ще награди с отличията на организацията свои изявени доброволци и активисти от областта, както и партньори-представители на държавната и местна власт, неправителствения сектор и бизнеса.  Церемонията се провежда в Арт салона на..

публикувано на 08.05.24 в 10:25

Светла сряда - третият ден от Светлата седмица

Днес е Светла сряда - третият ден от Светлата седмица, в която се почитат Св. Богородица и апостолите. На Светла сряда църквата почита и паметта на Св. Йоан Богослов - един от любимите ученици на Исус Христос, който пръв повярвал във Възкресението му.  На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за..

публикувано на 08.05.24 в 08:35