Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога се пише оценка и кога отсъствие при онлайн обучение

Снимка: Веселина Киричева

Почти цяла учебна година учениците учат дистанционно. Не се знае дали присъствието в класните стаи ще бъде върнато до края на първия учебен срок или и той, подобно на втория срок от миналата учебна година, ще завърши в онлайн среда. Въпреки опита и скокът, който преживя и продължава да преживява дистанционното образование, все още има случаи, които търсят своето решение. При тяхната поява е най-добре те да бъдат отнесени към училището, в което учи детето или към Регионалното управление на образованието.

Един от проблемите е, дали ученикът трябва да получи двойка, защото не си е включил камерата и микрофона по време на тест или контролно. Отговора потърсихме от Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование в Министерството на културата.

"Оценка винаги, независимо дали в час или при обучение в електронна среда, се пише в резултат на установени постигнати резултати. В този смисъл оценяването трябва да отчита знания и умения на конкретния ученик. Изключената камера и изключеният микрофон не дават възможност да се установи кой е изпитваният и дали той дава индивидуалните решения. Това по-скоро е равносилно на отсъствие от час. Очевидно слаба оценка не може да му се напише, но може да му се напише отсъствие. Няма как за това, че камерата и микрофонът са изключени да се напише оценка."

Когато обаче ученикът натрупа определен брой неизвинени отсъствия, ще се наложи да държи изпит.

"При 25 порцента отсъствие по определен учебен предмет, ученикът ще трябва да се яви на присъствен изпит, за определяне на срочна оценка."

За други частни казуси, които възникват по време на олайн обучението, чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Пчелина: Движим се в порочен кръг от година и половина, като в бедствено положение сме

Като в затвор в собствените си домове се чувстват жителите на местността Пчелина. С този проблем към екипа на Радио Варна се обърнаха д-р Десислав Тасков и 12-годишният Антонио Рангелов. Вече година и половина там продължават ремонтните дейности по големия ВиК проект на Варна, продължава и строежът на огромни кооперации, а с това - и проблемите на всички,..

публикувано на 25.06.24 в 09:30
Костадин Костадинов

"Възраждане": Готови сме да разговаряме с всички без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат за формиране на кабинет.  Вчера държавният глава разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Днес са насрочени срещи с още две..

публикувано на 25.06.24 в 09:03

Продължават консултациите, президентът се среща с "Възраждане" и БСП

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат за формиране на кабинет.  Вчера държавният глава разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Днес са насрочени срещи с още две..

публикувано на 25.06.24 в 08:38

Адресите без ток на 25 юни

На 25.06.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - карето, заключено между ул. Девня, ул. Дунав, ул. Цариброд и ул. Софроний Врачански, електрозахранени от ТП 66. На 25.06.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради..

публикувано на 25.06.24 в 06:03

Слънчево и топло време във вторник

Утрото във вторник ни посреща със сутрешна прохлада и лек вятър по морето. Днес ще преобладава слънчево време, около и след обяд с временни увеличения на облачността, не са изключени слаби превалявания на изолирани места в крайните западни части на района. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, следобед от изток. Преобладаващи..

публикувано на 25.06.24 в 05:55

Тежка катастрофа на пътя за "Виница", загина моторист (обновена)

47-годишен моторист загина при тежка катастрофа с лек автомобил тази вечер на пътя за "Виница". Сигнал за инцидента е подаден малко след 19 часа, потвърдиха от полицията. По думите на очевидци шофьорът на колата е направил неразрешен ляв завой на спирка "Лотос". Колата удря мотора, на който се е возило и 10-годишното дете на мотоциклетиста. Детето е..

обновено на 24.06.24 в 21:17
Снимката е илюстративна

8 акта за седмица за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в центъра на Варна

През изминалата седмица са съставени 8 акта за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в централната градска част – 3 от тях на физически и 5 на юридически лица.  Извършени са 14 проверки на заведения по крайбрежната алея, наложени са 4 глоби с фиш и са изготвени 4 предписания, съобщават от общинския пресцентър. Продължават проверките на търговските..

публикувано на 24.06.24 в 17:56