Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Съвети срещу кулинарни свещенодействия по празниците

| обновено на 24.12.20 в 17:24
Снимка: Ани Петрова

Коледните и новогодишните празници чукат на вратата. Приготвянето на празничните трапези тепърва предстои. Със сигурност ще има дни, в които закуската ще премине в обяд, обядът във вечеря, а вечерята в закуска. Веселбата си е веселба, хапването хапване, но предстоящият кулинарен маратон може да има и лоши последствия. Най-баналното от които е преяждането. От друга страна празничната обстановка, доколкото тази година можем да говорим за празници, богатите трапези и вкусните ястия със сигурност ще  развалят много фигури и ще доведат до отесняването на много дрехи. Но подготвянето на организма за тежките маси трябва да стане предварително. И това трябва да стане предварително, защото в деня на свещенодействията с храна ефектът би бил обратен, предупреждава нутриционистът и консултант по правилно хранене Елена Терзиева. 

"Много е трудно да устоим, да опитаме от всичките гозби, които е приготвила стопанката. Но какво можем да направим - за да не обидим домакинята, разбира се, най-добре е първо да я предупредим, както нея, така и останалите роднини, че няма да наблягаме на храната, а ще наблягаме на другите удоволствия и най-вече на общуването между членовете на семейството."

По този начин акцентът вече не е върху трапезата. По възможност е хубаво гозбите да са по-малко и по-семпли, за да не бъдат чак такова голямо изкушение, съветва консултантът по правилно хранене Елена Терзиева.

"Сутрин е хубаво да започнем деня си с освежаваща напитка, известна като "лимонова вода". Приготвя се като се изцеди сокът на един лимон в чаша вода и се изпива."

Какво идва след това - чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фенер с високо качество: Как да го отличите от евтините имитации

В съвременния свят, където активният начин на живот и подготовката за непредвидени ситуации са все по-важни, фенера се утвърждава като незаменим спътник за българските ентусиасти на открито, професионалисти и домакинства. От нощни преходи в планината до къмпинг край язовири или справяне с аварийни ситуации, качествените фенери предлагат..

публикувано на 10.09.25 в 10:30

Милко Божков с изложбата "Марс" във Варна

Ако трябва да се преселите на необитаема планета, какво бихте взели със себе си? А какво би взел художникът Милко Божков? Ще разберете, ако посетите „Марс”, новата му едноименна изложба живопис. Откриването е днес,  10 септември, сряда, в 18:30 ч. Мястото е улица „Л. Каравелов” 8 във Варна, площадката за междупланетни излитания...

публикувано на 10.09.25 в 08:23

Как да разпознаем дали храната в магазина е наистина био?

Органичната продукция се познава още в магазина. Краставицата трябва да ухае на свежест, а доматът – да е сочен и мек на пипане. При конвенционалното земеделие листата на кейла са твърди и жилави, докато отгледани в чиста почва стават сочни и с уникален вкус. Това обясни за предаването "Новият ден" агрономът Кристияна Опрева.  Когато доматът е..

публикувано на 09.09.25 в 12:10

Канят на гроздобер в Ботаническата градина в Балчик

На 13 септември в Университетска ботаническа градина (УБГ) - Балчик организира състезание по гроздобер и ритуал по тъпкане на грозде. Началото е тази събота от 10.30 часа. Програмата предвижда "Рисуване и вино" - рисуване сред лозята на тема "Гроздобер" с чаша вино; всички картини ще бъдат продадени на благотворителен търг в края на събитието,..

публикувано на 09.09.25 в 11:40

Изложбата „Заедно“ открива Дните на японската култура във Варна

С откриването на изложбата „ Заедно“ тази вечер от 18:00 часа в Арт салона на Радио Варна започват 36-ите Дни на японската култура в България. Събитието се организира от Българския хайку съюз и представя художествено взаимодействие между шодо калиграфия, хайку поезия, дзен рисунка (суми-е) и авторска керамика. Изложбата е посветена и на..

публикувано на 09.09.25 в 11:05

Започва изплащането на пенсиите

Изплащането на пенсиите през септември т.г. чрез „Български пощи“ започва днес  и ще завърши на 23 септември (вторник). Според Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж пощенските станции изплащат пенсиите и добавките към тях в периода от 7-о до 20-о число на месеца, за който се отнасят. Когато тези две дати са неработни дни, какъвто е случаят през..

публикувано на 09.09.25 в 08:01

Лесна работа: Светът е за всички

Напоследък имах възможност да установя, че в екипа на хотелите в Холандия работеха чехи и молдовци, в Чехия обслужването беше поверено на украинци, в Будапеща ни посрещаха сърби и чехи, а в българските курорти – украинци и азиатци. Колко малък и шарен е светът. И най-важното: светът е за всички. За тези, които в тихите моменти се връщат към песните..

публикувано на 08.09.25 в 16:15