Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненка отива на полуфинал на конкурс на НАСА за проект за град на Марс

2
Изображението е с илюстративна цел.
Снимка: space.com/Valentina Sumini

Архитект Калина Калчева е от Варна. Специализирала е градоустройствена архитектура в Германия. Проектът и „Марс 25”, съвместен с Института по космически изследвания към Софийския университет, е селектиран за последния етап от конкурса на НАСА и Европейската космическа асоциация, посветен на архитектурни решения, свързани с проектирането на град на Марс.

В конкурса са участвали 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят, 10 екипа и 100 участници в тях се състезават за финала, на който ще останат само 30 участници, което се очаква да стане ясно в края на януари 2021 година. Даниела Стойнова разговаря с архитект Калина Калчева за предизвикателствата на конкурса и идеята на проекта „Марс 25”.

Космическият град ще представлява съоръжение с надуваема структура и скеле от спалви и материали, използвани в ракетостроенето. След като бъдат транспортирани компонентите, съоръжението ще отвори, а вътре ще се създаде изкуствена среда, обясни Калчева.

Подробностите чуйте в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българската армия през вековете представят в Добрич на 1 юни

Открит урок „Българската армия през вековете” ще представи Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” към Национално дружество "Традиция" в Добрич на 1 юни. Събитието ще се проведе от 11 до 17 часа в градския парк, зад паметника на загиналите добруджанци във Втората световна война. Инициативата на добричките възстановчици е в чест на 2 юни –..

публикувано на 29.05.24 в 19:55

"Оранжево морето" за първи юни във Варна

Образователното изложение "Оранжево морето" ще се проведе във Варна на 1 юни.  Над 30 учебни организации, училища, детски градини, занимални, езикови, спортни и творчески школи,  клубове по математика, програмиране и скаути ще се включат в събитието тази година.  "Оранжево морето" ще започне в 10.30 часа и ще продължи до 18 часа около Слънчевия..

публикувано на 29.05.24 в 19:27
Снимката е илюстративна

На 2 юни празнуват две балчишки села – Храброво и Сенокос

Две балчишки села - Храброво и Сенокос, празнуват на 2 юни.  В се­ло Се­но­кос прог­ра­ма­та ще за­поч­не ве­чер­та на 1 юни от 19 ча­са и ще за­вър­ши с праз­нич­на за­ря. В поз­дра­ви­тел­ния кон­церт учас­тие ще взе­мат въз­пи­та­ни­ци на учеб­ни­те за­ве­де­ния в се­ло­то - ДГ "Мир", ОУ "Геор­ги С. Ра­ков­ски", са­мо­дей­ци от чи­та­ли­ще..

публикувано на 29.05.24 в 13:38

В Световния ден на предизвикателствата: Ако не ти, кой? Ако не сега, кога?

Тренировките за тенесистката ни в първенства за хора с увреждания Зоя Чавдарова и дизайнерката Нора Вакарелова са задължителна част от всекидневието. Спортът, без който не могат, укрепва здравето и духа на двете дами и им дава нови сили, за да се справят с всяко предизвикателство и ж итейските перипетии. В Световния ден на предизвикателството Зоя споделя,..

публикувано на 29.05.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Избите на Североизтока отварят врати за всички в края на седмицата

17 винарни и 3 специални локации за дегустация на висококачествено българско вино отварят врати на 1 и 2 юни в инициативата Отворени врати на Българския Североизток . Основната част от тях са съсредоточени в няколко района – Варна, Провадия-Шумен, Силистра-Тутракан и около Велико Търново, каза за Радио Варна Десислава Малеевска, енолог и..

публикувано на 29.05.24 в 09:35

Националният турнир по акробатичен рокендрол събира деца от цяла България на 1 юни във Варна

На 1 юни, за 20-ти пореден път Варна ще бъде домакин на Националния турнир по акробатичен рокендрол за купа „Морска звезда”. Официалното откриване на събитието е в 13:30 часа в Многофункционален спортен комплекс "Владислав Варненчик", където ще продължи състезателната програма и финалите. По-рано същия ден, от 12:30 часа, ще се проведе техническата..

публикувано на 29.05.24 в 09:13
Площадчето пред Летния театър в Морската градина

Морската градина в добър вид, но на пръв поглед

Площадът пред Летния театър и "слъчевата алея" - с компрометиран и изоставен вид  Морската градина днес е в добър вид, но на пръв поглед. Ако се вгледаме има и какво да се желае – на много места са оставени кухите и загнили дънери на дървета , някои изкоренени, други – не, но премахването им без съмнение би облагородило картината. Цели..

публикувано на 28.05.24 в 15:11