Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Най-големият източник на отпадъци и защо правителствата си затварят очите за него

Снимка: БГНЕС

Почвите, изкопани на строителни обекти, са най-големият източник на отпадъци, генерирани в Европа всяка година - пет пъти повече от количеството битови отпадъци. Но правителствата си затварят очите за проблема.

Повечето хора са склонни да свързват отпадъците с битови боклуци, трупащи се по улиците или на сметищата. Но, според Евростат, изкопаните почви са най-големият източник на отпадъци в Европа по обем.

„Например във Франция се произвеждат 150 милиона тона всяка година“, каза Еманюел Казанов основател и главен изпълнителен директор на „Хесус“, френски стартъп, занимаващ се с управление и отстраняване на строителни отпадъци.

„Това е пет пъти повече от обема на битовите отпадъци“, отбеляза той, като каза, че повечето страни в Европа вероятно имат пропорционално подобни цифри.

Понастоящем изкопаните почви се считат за отпадъци съгласно законодателството на ЕС и поради това се изхвърлят на сметищата. И все пак 80% от тези почви не са замърсени и могат безопасно да бъдат повторно използвани другаде, ако бъде въведена подходяща система за проследяване, казва „Хесус“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Куманово празнува в неделя

Село Кумановo отбелязва празника си в неделя в годишен събор. Фолклорна програма, с участието на оркестър и танцовите състави от читалището, ще зарадват жителите и гостите на селото в центъра. Това каза Атанаска Палашева, кмет на населеното място. Празникът е с плаваща дата и се провежда 50 дни след Великден, обясни Палашева. В църквата ще бъде отслужена..

публикувано на 06.06.25 в 12:49

Между 15 и 25 лева за килограм череши във Варна

Между 15 и 25 лева е цената на черешите на един от варненските пазари, видя репортер на Радио Варна. Въпреки традицията на Черешова задушница утре да се раздават череши в памет на починалите близки, то интересът към този плод е слаб. Предлагането на пазара е от предимно вносни череши от Румъния и Гърция. На варненските пазари може да се намерят и..

публикувано на 06.06.25 в 08:39

Варненски ученици представят иновативни проекти на конференцията Evolvex Summit

Развитието на приложението на изкуствения интелект и етичните проблеми, свързани с използването му, обсъждат в Икономическия университет във Варна наши и чуждестранни експерти на форум, който продължава днес и утре. В конференцията участват специалисти от Израел, САЩ, Румъния, Турция, Ирландия, Китай и България.  Варна домакинства..

публикувано на 05.06.25 в 19:20

Обединението "100ЛИЦА" на 10 години, подготвят изложба-равносметка за празника на Варна

"10 години изкуство с кауза“ – така звучи равносметката на обединението за социално изкуство 100ЛИЦА, което вече десетилетие провокира, вдъхновява и обединява чрез култура. Създадена като част от кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица, инициативата остава вярна на мисията си – да променя обществото чрез силата на смисленото изкуство...

публикувано на 05.06.25 в 16:15

Районният мюфтия Исмаил Ахмедов: Курбан байрам е време за солидарност, прошка и духовно пречистване

Курбан байрам е време за духовно пречистване, прошка и солидарност към нуждаещите се. Това подчерта в навечерието на големия мюсюлмански празник Курбан байрам районният мюфтия Исмаил Ахмедов.  Нека споделим своя курбан,  изоставяйки всякакви лоши навици и се постараем да станем по-смирени, допълни той.  Курбан байрамът е празник на..

публикувано на 05.06.25 в 13:45

Във Варна деца ще изработват свещи от пчелен восък

Във Варна деца ще имат възможност да изработят свещи от пчелен восък по време на творческа работилница. Инициативата е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, обясни Свилена Велчева от центъра. По повод Световния ден за опазване на околната среда центърът ще бъде отворен за посетители днес.  С темата за пчелите и защо те са..

публикувано на 05.06.25 в 11:13

Аперитивът - вечерната молитва на французите

„Аперитивът е вечерната молитва на французите“ е казвал писателят дипломат Пол Моран. Традицията, която е разпространена в редица държави в Западна Европа обаче съвсем не произлиза от неговата родна Франция, а от Италия. Появява се за първи път в края на XVIII век, когато Антонио Бенедето от Торино създава вермута – ароматното и подсладено..

публикувано на 05.06.25 в 09:11