Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия купува лекарство за COVID-19 на основата на антитела

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Срещу коронавируса вече се появиха няколко ваксини, докато медикаментите за лечение на болните все още са малко. Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан е закупил 200 хиляди дози от препарат, който е помогнал на бившия американски президент Доналд Тръмп, съобщи „Тагесшау“. Федералното правителство е закупило 200 000 дози за 400 милиона евро (2 000 евро за доза), уточни Шпан.

Според информацията, с този медикамент на основата на антитела, е лекуван бившият американски президент Доналд Тръмп, когато се зарази с коронавирус.

Антителата действат като пасивна ваксина. Инжектирането на тези антитела може да помогне при рискови пациенти в ранен етап да бъде предотвратено тежко протичане на болестта. Изданието припомня, че в началото на октомври Доналд Тръмп беше третиран с коктейла REGN-COV2 на американската фирма „Regeneron“. Активното вещество на REGN-COV2 е комбинация от две специално разработени антитела, които се свързват с така наречения шиповиден протеин на коронавируса и по този начин могат да деформират структурата му. По този начин може да се предотврати коронавирусът да атакува човешките клетки и да се размножава. Според „Regeneron“, комбинацията от две различни антитела трябва да попречи на мутацията на вируса Sars-COV2.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от кв. "Левски" без вода заради авария

Поради авария до около 16 часа днес част от квартал "Левски" в карето между улиците "Железни врата" и "Дубровник", бул."Васил Левски" и ул. "Подвис" ще остане без вода. До около 17 часа днес без вода ще бъдат и  абонатите от селата Тополи , Казашко, гара Тополи , Екарисаж и Промишлена зона "Тополи".  Поради строително-монтажни дейности, без вода днес..

публикувано на 05.06.24 в 09:46

Откриха невредимо 10-годишното момиче, обявено за издирване в Лясковец

Обявените за издирване 10-годишно момиче и 16-годишно момче са открити невредими в центъра на Лясковец, предаде БНР.  Издирват отвлечено дете в Лясковец Търсенето им продължи няколко часа, след като снощи майката на момичето подаде сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена, но разследването установи, че момичето е тръгнало..

публикувано на 05.06.24 в 09:37

Улица в центъра на Добрич постоянно остава без вода

Улица в центъра на Добрич от една седмица е с нарушено водоподаване. Жители сигнализират, че ситуацията е нетърпима, а реакцията на ВиК дружеството неадекватна. Според потърпевшите проблемът е започнал след присъединяването на канализацията на новопостроена къща на същата улица. Улица „Брацигово“ в Добрич е в непосредствена близост до градския парк,..

публикувано на 05.06.24 в 09:15

Без вода днес

Поради строително монтажни дейности, без вода днес ще бъдат абонатите на гр. Долни Чифлик: ул."Шипка", ул."Рила", ул."Мусала", ул."Витоша", ул."Люлин" и ул."Осогово" от 08.30ч. до 17.00ч. Поради авария от 6.30ч. до около 16ч. без вода ще са живеещите в част от кв. "Левски" във Варна, в карето между ул."Железни врата", ул.Дубровник", бул."Васил Левски" и..

публикувано на 05.06.24 в 09:12

ИА "Околна среда": Нямаме притеснения за качеството на морската вода

Нямаме притеснения за качеството на морската вода, изследванията показват, че показателите, които се наблюдават, са под нормите, каза ръководителят на регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция "Околна среда" (ИАОС) във Варна Мерджан Мохарем.  Стандартите за качеството на водите у нас са същите както в цяла Европа, посочи Росалина Инджиева,..

публикувано на 05.06.24 в 09:00

Издирват отвлечено дете в Лясковец

Полицията в Горна Оряховица провежда мащабна издирвателна акция на 10-годишно момиче и 16-годишно момче, и двамата от Лясковец и с ромски произход.  Снощи майката на момичето е подала сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена. По оперативни данни от започналото разследване става ясно, че момичето е тръгвало доброволно с..

публикувано на 05.06.24 в 08:57

Голям интерес от полски, чешки и румънски туристи се очаква това лято във Варна

Голям интерес от полски, чешки и румънски туристи се очаква да бъде отчетен това лято. Това каза Павлин Косев, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Варна. Нова тенденция се наблюдава за немския пазар, посочи той. По негови данни не са малко немските туристи, които са у нас, чрез румънски туроператори заради полети в Букурещ...

публикувано на 05.06.24 в 08:35