Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка превръща кафето в изкуство

Кафето сутрин е неизменна част от живота на милиони хора в цял свят. А Йохан Себастиан Бах не е спирал да пие кафе и докато композира. По нотните му листове се е виждал отпечатък на чашата. Кафето е вдъхновение за мнозина, но знаете ли, че има и хора, които рисуват с него? Първата българка, която посяга към това интересно занимание, е Ивелина Христова - J'IVart. Юрист по образование, но художничка по душа. При нея чашата за кафе е винаги пълна.


"Една от идеите ми е да създам свое кафе, място където всичко да е нарисувано и направено с кафе. По стените да са нарисувани картини с кафе, самото меню да е написано с кафе и идеята да рисувам с кафе ми хрумна, че щом мога да напиша менюто с кафе, значи мога и да рисувам с кафе и да го използвам като боя", казва Ивелина Христова.

Първите ѝ опити са преди десетина години. В началото рисува главно усмихнати хора - имала е необходимост от положителна емоция, докато е живеела в Англия:

"Използвах тъмния цвят на кафето и се получиха уникални картини. Тогава си казах, защо не? И всъщност така и започна. От една идея, от едно кофти настроение, с което всъщност отключих голямата си страст, че наистина картините от кафе могат да радват и мен и хората около мен."


Ивелина развива и до днес техниката си на рисуване. Използва миксирано кафе, с вода. Отскоро слага повече вода, за да извлече всички нюанси на кафето.

"Гранулирано кафе, инстантно кафе, смесва се с вода и се рисува. Тоест, всеки човек, който може да рисува или иска да пробва, може да си разбърка, с малко вода, да си направи консистенция, гъста като боя и да рисува. Не е нищо сложно, стига да има желание."


Казва, че картините са живи още от момента на тяхното създаване. Те дишат, влияят се от климата. Вече ги поставя и като принтове по чаши. Рисувала е върху дървени платформи на сандали и дървени маси. Ивелина Христова е включена в книгата „Кофеграфия“ - сред 20-те най-добри художници от цял свят, работещи с кафе.

Целият репортаж на Александър Йорданов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна се включва в Международния ден на йогата

Деня на йогата ще бъде отбелязан във Варна в петък, 21 юни. Събитието започва от 7.30 часа на Южния плаж в морската столица с "Поздрав към Слънцето" с Илияна Захариева и Ивелина Томова (звукотерапия). "Йога Флоу" и релаксираща Хатха Йога ще бъдат представени от Кристина Димитрова и Лили Генчева.  Международният ден на йогата в България се отбелязва за..

публикувано на 20.06.24 в 14:24

"Аспарухово пее и танцува" от 26 до 30 юни във Варна

Фестивалът "Аспарухово пее и танцува" започва на 26 юни. Откриването ще бъде от 18 часа в парк "Аспарухово" в едноименния квартал във Варна.  Вкусна храна, студени напитки, развлечение за малки и големи са предвидили организаторите.  Тази година в рамките на фестивала ще бъде отбелязан и Деня на здравето. На 30 юни ще има много спортни игри..

публикувано на 20.06.24 в 13:20
семейство Бърчил от Портсмут, което живее в балчишкото село Рогачево

Семейство Бърчил от село Рогачево

Балчишкото село Рогачево е само на 28 километра северно от Варна. Място, което се радва на голям интерес. Там живеят французи, поляци, швейцарци и най-вече... англичани. Някои от тях са се установили за постоянно в Рогачево и дори развиват собствен бизнес.  Йън и Барбара Бърчил са съпрузи и вече 17 години живеят в Рогачево. С тях е и..

публикувано на 20.06.24 в 09:40

Социалните услуги, предоставяни във Варна, представиха на делегация от Албания

Социалните услуги, предоставяни във Варна, представиха на делегация от Албания. Делегацията от Министерството на здравеопазването и социалната защита посети терапевтичния и образователен център на фондация "Карин дом" във Варна, за да се информира как да се предоставят качествени услуги на уязвими хора в страната им.  Джилда Папаяне, ръководител..

публикувано на 19.06.24 в 18:04

"Улица на мечтите" събира 30 варненски школи и клубове на входа на Морската градина в събота

Близо 30 творчески школи и спортни клубове се включват в Панорама “Улица на мечтите” на 22 юни във Варна. Това е второ издание на пилотното събитие през миналата година. "Улица на мечтите" и тази година ще превърне пространството около Слънчевия часовник на входа на Морската градина в Панорама на младежкото танцово и певческо изкуство, наука, творчество..

публикувано на 19.06.24 в 15:40

Млада майка от Варна се нуждае спешно от трансплантация на костен мозък

Млада майка от Варна се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък. Сумата за лечението е непосилна за семейството, което има нужда от помощ.  Антония Марчева има малко дете на 1 година, което безкрайно обича.  Нуждае се спешно от интервенцията, за да продължи да води нормален живот и да се грижи за детето си. "Тя е много привързана към мен и се..

публикувано на 19.06.24 в 15:01

Преживяла наводнението в "Аспарухово": Природата - срещу нея не можем да се борим

Днес се навършват десет години от наводнението във варненския квартал "Аспарухово".  Само за броени минути, преди 10 години на днешния ден, част от квартала потъна под вода. Огромни приливни вълни от две дерета заляха и потопиха къщи и улици и предизвикаха бедствие с чудовищен размер. При трагедията живота си загубиха 13 души, десетки бяха ранени,..

публикувано на 19.06.24 в 14:25