Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С дебати за тръбата във Варненското езеро започна извънредното заседание на Общинския съвет

Спуканата тръба във Варненското езеро се превърна в „ябълката на раздора” наизвънредното заседание на Общински съвет-Варна. Повод за дебатите стана предложение на общински съветници от групите на БСП и „Възраждане”, проблемът с тръбата да бъде включен като извънредна точка в дневния ред и да бъде изслушан кметът Иван Портних. Те се обединиха около мнението, че въпросът не търпи отлагане и варненци трябва да знаят каква е ситуацията със спуканата тръба. Председателят на групата на ГЕРБ Бранимир Балачев отговори, че това може да стане след по-задълбочен анализ.

Общинският съветник Марица Гърдева подчерта, че преди няколко дни Община Варна е разпространила в публичното пространство и в медиите, подробна информация по темата с тръбата.

Според лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов обаче в момента не се работи по отстраняване на проблема със спуканата тръба.

Съветникът Стела Николова подкрепи мнението, че варненци заслужават да знаят повече подробности за инцидента с тръбата и какви дейности се извършват по отстраняването на аварията.

Николай Капитанов обвини Община Варна в укриване на информация относно този случай в предишни години. Не закъсня и отговорът на Бранимир Балачев.

В крайна сметка, предложението за включване на проблема със спуканата тръба във Варненското езеро в дневния ред, не беше подкрепено.

По време на заседанието, общинските съветници одобриха разкриването на нова социална услуга „Асистентска подкрепа“ за 728 лица във Варна, която предвижда асистенти да помагат на възрастни хора и на хора с увреждания, които не са в състояние да се обслужват сами. Беше дадено съгласие и Община Варна да кандидатства по процедура за директна безвъзмездна финансова помощ „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19”.Тя обхваща  300 варненци в затруднено положение , които в продължение на няколко месеца ще получават топъл обяд.

Съветниците одобриха и споразумението за партньорство по изпълнението на проекта за модернизация на уличното осветление в район „Младост“. Той предвижда рехабилитация, модернизация и изграждане на интелигентна система за управление и мониторинг на външното изкуствено осветление в район „Младост“, кв.16, „Възраждане“ ІІІ м.р. и „Възраждане“ ІV м.р.

Друго решение от извънредното заседание е общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ да поеме управлението на рибарско пристанище „Карантината” в район „Аспарухово“. Предприятието ще управлява безвъзмездно новоизграденото пристанище за срок от 5 години.

Одобрено беше и предложението на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, част от мерките в подкрепа на гражданите и местния бизнес, които Общинският съвет във Варна прие през декември, да останат в сила, а тяхната продължителност да бъде съобразена със сроковете в заповедите на здравния министър. Те включват освобождаване от заплащане на такси, наеми и цени на услуги, включително от цена за сметоизвозване и такса „тротоарно право“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Временно са затруднени процедурите по издаване на шофьорски книжки

Временно са затруднени процедурите по издаване и замяна на свидетелства за управление на МПС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи /МВР/. "Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно..

публикувано на 15.05.24 в 19:33

Роберт Фицо е с опасност за живота

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в Хандлова. „Роберт Фицо беше прострелян многократно и в момента е с опасност за живота“, съобщиха от кабинета на премиера на официалната му страница във Фейсбук, предаде БГНЕС. В публикацията се казва, че в момента тече транспортацията на Фицо с хеликоптер до Банска Бистрица. Необходима е спешна..

публикувано на 15.05.24 в 18:29

България изпраща въпроси за газов проект в румънски води

Обществено обсъждане се проведе днес в Каварна във връзка с проект за добив на природен газ в Черно море в Румъния. В публичните консултации участие взеха представители на Министерствата на околната среда и водите в България и Румъния, експерти от фирмата, изготвила доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и представители на..

публикувано на 15.05.24 в 18:05
Снимката е илюстративна.

Ремонтът на улица „8-ма“ на Траката ще приключи до 15 юни

Ремонтът на улица „8-ма“ ще приключи до 15 юни. Това уверение получиха жителите на новообразуваните квартали от фирмите-изпълнители на ВиК проекта. На среща, проведена по инициатива на общината, засегнати от ремонтите граждани бяха информирани за графиците за довършване на започнатите участъци и бъдещите ремонти в района на Траката и Евксиноград,..

публикувано на 15.05.24 в 17:38
Благомир Коцев, кмет на Варна

Кметът на Варна: Поемаме контрол над ремонтите, свързани с ВиК

Възстановяването на пътната настилка по бул. "Христо Смирненски" след извършените дейности по проекта на ВиК да бъде оставено до носещия слой, а цялостното полагане на асфалт да се направи наесен. Това са изискванията на общината към водното дружество, за да се избегне неудобството за трафика и живеещите в района през летния сезон, обясни кметът на Варна..

обновено на 15.05.24 в 17:01
Роберт Фицо

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицo

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицo в град Хандлова. Той е отведен в болница. Заместник-председателят на парламента Любош Блаха потвърди инцидента по време на заседание на парламента и го отложи до второ нареждане, каза словашката информационна агенция TASR. Инцидентът станал пред местния Дом на културата, където Фицо се срещна със свои..

публикувано на 15.05.24 в 16:26

Варненската прокуратура разследва строителни измами във Варна и страната

Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР във Варна водят разследване за строителни измами, извършвани на  територията на варненска и други области в страната, съобщиха от пресцентъра на обвинението. Подробности по случая ще бъдат съобщени на брифинг утре – 16 май, в 11 часа, в сградата на Окръжния следствен отдел при Окръжна..

публикувано на 15.05.24 в 15:57