Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Невша очаква дарители на нови книги

Разнообрази са дейностите, които се развиват в Народно читалище „Нива-1901“ в с. Невша. 

За 120-годишната си история то е стожер на българщината. В момента се нуждае от спешно обновяване на библиотечния фонд. С наближаването на 3 март – Ден на Освобождението на България от османско иго и национален празник, невшанци призовавават всеки, които има желание да дари една нова българска книга, която да обогати читалищната библиотека.

Единственото условие е книгата да е нова и тематично да е свързана с българската история, култура, бит и фолклор.

Дарявайки книга, Вие дарявате знание, а знанието е сила. Сила, която отстоява свободата и независимостта на духа и личността.

Чуйте още от разговора на Ваня Славова със Зоя Атанасова-кмет на село Невша, община Ветрино: 



Читалището в село Невша е създадено в първата година на новия XX в. Негови създатели са будни невшанци, начело със свещеника на селото Георги Николчев. Читалището е наречено „Нива“ – нива, в която невшанци ще засеят семената на знанието и културата. През следващите 120 години читалището в с. Невша се утвърждава като храм на духовността и знанието, съхранявайки българските традиции, обичаи, бит и фолклор.

Повече от 30 години читалището в селото няма своя собствена сграда и се помещава в частни домове или училищни сгради. Независимо от този факт, то развива самодейна и благотворителна дейност. Поставени са и основите на библиотеката. Едва през 1936 г. започва строежът на самостоятелна читалищна сграда, средствата, за която са набирани от дарения в продължение на 17 години. Строителството се осъществява с безвъзмездния труд на всички жители от селото. Сградата е завършена през 1937 година,  а театралният салон – през 1939 г. Читалището отваря официално своите врати на 7.1.1938 г. В новата сграда местните самодейци разгръщат своя потенциал, изнасяйки представления не само в Невша, но и в съседните села.
В началото на 50-те години е създаден танцов колектив, който много бързо завоюва редица награди. Малко след средата на 60-те години е създадена и женската певческа група „Медни гласове“ с ръководител Г. Бонев. Това е най-дълго просъществувалият и активен и в момента самодеен състав към читалището, носител на множество награди и призове. В началото на 70-те години е създаден и сатиричен състав.
През 1973/74 г. читалищната сграда е ремонтирана, а последващи ремонти са осъществени през 2006, 2008 и 2012 г.


През годините към читалището са създадени множество самодейни състави за деца и възрастни. Развива се активна самодейна дейност, представяща самобитния невшански фолклор. Създаден е и етнографски кът, демонстриращ бита и културата на местните жители.
През 2016 г. кметството и читалището са домакини на първия празник на селото „Невша пее и танцува“, превърнал се в ежегодна среща на любителите на българския фолклор. Читалището участва и в установяването на тесни културни връзки със с. Криничное в Украйна, където живеят множество български изселници от региона.
Наред с художествената самодейност през годините се развива и активна библиотечна дейност. Във фондовете на библиотеката се съхраняват над 8000 тома литература. На разположение на читателите е и оборудвана компютърна зала.
Днес Народно читалище "Нива - 1901" продължава да бъде страж на българщината, подслонявайки под своя покрив певчески и танцови групи. Невшанци ревностно пазят своите традиции и обичаи. В годишния културен календар на читалището са заложени повече от 30 събития и прояви.

Независимо от ограниченията, наложени от пандемичната обстановка, Народно читалище "Нива - 1901" в с. Невша, продължава да развива своята общественополезна дейност, отстоявайки изконното място на традиционната българска култура в съвременния живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало”

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало“. Днес авторът  проф. д-р Ангел Ангелов, д.м.н., я представи първо пред Общинския съвет в Балчик, който преди година гласува финансова подкрепа за издаването и. Краеведското издание съдържа: ретроспекция на земетресения и сурови снежни зими; историческа топонимия – над 400..

публикувано на 04.07.24 в 17:34
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 04.07.24 в 17:01

“HOME 2124” или едно дистопично бъдеще в бункер

На 4 юли се открива изложбата “ДОМ 2124” по идея на художника Димитър Солаков. 11 артисти от България и света ще превърнат бункера в дом “след края на света”. Звездата на изложбата е украинската артистка Жана Кадирова със световно известната творба “Паляница” (на укр. погача). Творбата представлява хляб, направен от камък и е метафора за трудностите..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

Маримба и кавал на сцената на Варненско лято

Тази вечер от 20.00 ч. в двора на Археологическия музей въъв Варна гостуват музикантите Татяна Колева - маримба/перкусии, Живко Василев - кавал/електроника и Рубен Кийфтенбелт - live electronics Музикалният им проект се нарича ДЪРВО – КОЖА – ДЪХ, а концертът се организира със съдействието на Посолството на Нидерландия в България. Татяна..

публикувано на 04.07.24 в 07:53

Варненската художничка Светослава Георгиева представя “Херметично”

"Херметично" - изложба живопис на Светослава Георгиева, ще бъде експонирана в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 3 юли до 22 юли 2024 г. Произведенията са създадени основно през последната година в смесена техника - акрил, масло, текстури и релефни пасти, колаж с ръчни хартии, енкаустика, с включване на метал, дърво и смоли..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Изложбата "Да ти върви по вода" показва чешмите във варненско

Българска фондация Биоразнообразие и Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ откриха днес изложба, посветена на чешмите и тяхното значение за хората и биоразнообразието. Експозицията цели да провокира интереса на широката публика към обществените чешми извън населените места и да представи забравени и непознати факти за ценността на тези..

публикувано на 02.07.24 в 13:55

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 02.07.24 в 11:44