Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академик Дроздстой Стоянов: Държавата е длъжник на медицинските специалисти

Акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов е едно от светилата в медицинската психология, ръководител на Катедра „Психиатрия и медицинска психология” към Медицинския университет в Пловдив и академик в Българската академия на науките. Той ще бъде лектор на организирания от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) онлайн семинар на тема „Професионално изпепеляване и управление на персонала в условията на коронакриза”. Семинарът ще се проведе през февруари или март, а един от акцентите в него ще бъде т.нар. „бърнаут” сред медицинските специалисти.

В интервю за Радио Варна акад. Стоянов заяви, че проблемът с професионалното изпепеляване на медицинските специалисти излиза на дневен ред след настъпването на пандемията.

Прояви на професионалното изпепеляване

„Проявите на „бърнаута” сред медиците можем да ги разделим в три групи. От една страна е намалената трудоспособност. Уврежда се концентрацията на съзнанието и оперативната памет. От друга страна са емоционалната изтощеност, загубата на стимул и желание за работа. Третият симптом е отчуждението – от близки, от пациенти, дори от самия себе си. Това отчуждение може да доведе и до цинично отношение към страданието и болестта”, каза акад. Стоянов.

Последствията върху психичното здраве

Според психолога държавата не прави достатъчно за преодоляване на последствията върху психичното здраве на медиците.

„Както при първото, така и при второто въвеждане на противоепидемичните ограничения, държавата не излезе с ясно разписани мерки за задаващата се тежка психологическа криза на всяко едно ниво”, заяви акад. Дроздстой Стоянов.

Той даде за пример нарастващата агресия сред хората, последствията върху психиката на децата от 7 до 12-годишна възраст заради продължителния престой пред компютърни устройства и увеличаващия се брой случаи на домашно насилие.

„Очаквам ръст и на опитите за самоубийство”, поясни още експертът и допълни, че целият този спектър от проблеми са били игнорирани от държавата, включително и психичното здраве на медицинските специалисти.

Недостигът на медицински персонал

 „Разрешаването на този проблем е въпрос на национално отговорна политика. Никога не е късно да се вземат мерки за преодоляването му, докато има висши медицински училища в страната, от които излизат по 1000 лекари годишно и двойно повече медицински сестри. Това обаче е наливане на ресурс в каца без дъно, тъй като голяма част от тях емигрират извън България или мигрират към частния сектор”, каза акад. Стоянов.

Той припомни, че има публикувана за обсъждане Здравна стратегия до 2030 година.

„Ако и 10% от мерките, заложени в тази стратегия бъдат изпълнени, тогава част от пробойните в системата ще бъдат запълнени и това до известна степен може да реши проблема с недостига на медицински специалисти”, сподели още акад. Дроздстой Стоянов.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения, без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-ото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са гласували..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15