Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англичани и руснаци купуват имоти в големите градове в България

Снимка: БГНЕС

Англичани и руснаци масово продават своите ваканционни имоти и къщи в малките населени места по Северното и Южното Черноморие, каза за „Радио Варна” Калоян Балинов, собственик на агенция за недвижими имоти. Сред причините са затрудненото пътуване и несигурността, породени от световната пандемия. Той поясни, че английските и руските граждани вече се преориентират към жилища в големите градове като Варна и Бургас.

„Първоначално англичани и руснаци купуваха ваканционни имоти в България, за да идват тук на почивка през лятото. След това обаче, решават да останат по-дълго и се насочват към големите градове”, каза още Балинов и допълни, че тенденцията в момента е българите да изкупуват техните ваканционни имоти и къщите в селата, на по-ниски цени.

Интерес към имотите във Варна и региона има и от представители на по-нетрадиционни пазари като Италия, Франция, Белгия, Германия и Холандия. Според Калоян Балинов, това се дължи до голяма степен и на зачестилите в последните години смесени бракове.

Експертът каза още, че чуждестранните инвестиции в сектора са се свили с около 30% през отминалата 2020 година, която беше белязана от пандемията.

Според Балинов кризата не се е отразила на цените на недвижимите имоти във Варна и региона и те дори бележат ръст.

Подробностите в репортажа на Иван Барбов: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Вучич

Задържаха мъж заради заплахи към сръбския президент

Арестуваха сърбин, застрашил сигурността на сръбския президент Александър Вучич.  „Поради заплаха за застрашаване на сигурността на президента на републиката, Драган Миятович от Сомбор беше арестуван и му беше наложена мярка за задържане за 48 часа“, заяви сръбският вътрешен министър Ивица Дачич, цитиран от БГНЕС.

публикувано на 16.05.24 в 10:40

ВиК публикува схеми и графици на ремонтите във Варна

Графиците на ВиК-ремонта във Варна вече са публикувани на сайта на дружеството, както и на сайта на Община Варна.  Информацията ще се публикува регулярно, за да може варненци да имат актуална информация за датите за довършване на започнатите участъци в районите Ален мак, Бриз, Св. Никола, Манастирски рид, Траката и Ваялар.  Жители на Траката и..

публикувано на 16.05.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Младежи откраднаха кутия за дарения от магазин във Варна

22-годишна варненка и мъж на 24 години са задържани вчера в ареста на Трето Районно управление на полицията във Варна.  Двамата, в екип, са посегнали на кутия за дарения, която била поставена в магазин на голяма верига за електроуреди.  Светкавичните действия на униформените довели до залавяне на крадците, след като бил подаден сигнал от търговския..

публикувано на 16.05.24 в 09:52

Район "Приморски" с график на терените за косене на тревните площи

Заради зачестили запитвания и сигнали за коситбата на тревните площи, от район "Приморски" във Варна ще публикуват ежеседмичен график на терените, които са окосени, и предстои да се окосят.  Над 1 200 дка са терените в района, за които предстои коситба.  От началото на април се косят и обработват паркове, разделителни ивици на булеварди и улици,..

публикувано на 16.05.24 в 09:44

ВОН-КНСБ: Обявеният на 20 май протест ще се проведе

Обявеният за 20 май протест, организиран от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ, ще се проведе. Това обобщиха в позиция от синдиката. В становището се посочва, че състоялите се вчера срещи не са били организаторите на протеста. "Обявеният резултат - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния,..

публикувано на 16.05.24 в 09:19

Задръстване от Траката до Евксиноград

Колона от коли се е образувала в момента по бул. "Княз Борис Първи", видя репортер на Радио Варна. Задръстването е от местността Траката до Евксиноград.  По-рано днес жители на Траката излязоха на протест   заради окаяното състояние на улиците в района и изразиха недоволството си на кръговото кръстовище на бул. "Княз Борис I" и ул. "Арх. Манол..

публикувано на 16.05.24 в 08:02

Жители на Траката и Евксиноград излязоха на протест (ОБНОВЕНА)

Жители на Траката и Евксиноград край Варна излязоха на протест рано тази сутрин заради окаяното състояние на улиците в района. Хората са възмутени от това, че на места е почти невъзможно да се преминава и че улиците се нуждаят от спешен ремонт. Графиците на ВиК ремонта вече са публикувани на сайта на дружеството, както и на сайта на..

публикувано на 16.05.24 в 07:40