Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските градини и училищните столове, задължително трябва да са произведени по Български държавен стандарт. Това определя Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, която влезе в сила на 13 февруари. Според документа е допустимо децата да получават мляно месо и лютеница, но само ако са произведени според браншовите стандарти. Айрянът за децата трябва да е само от кисело мляко и вода без добавка на сол. Според новата наредба храните, приготвени за децата, не трябва да съдържат консерванти, оцветители и подсладители.
Въпреки множеството нормативни документи, снимки в социалните мрежи продължават да показват лошо качество на храната, която получават децата в училище. Поражда се въпросът - наредбите ли са написани лошо или никой не ги спазва, защото липсва контрол? За коментар потърсихме Богомил Николов от асоциация "Активни потребители":
„Наредбите, дори и да са съвършени, не струват нищо, ако не се прилагат правилно. За да се прилагат, ние трябва да имаме гаранции от страна на контрола, а хората, които приготвят и доставят тези храни, трябва да имат респект от този контрол. Знаем, че от години контролната дейност в тези заведения не е прозрачна – нито имаме информация за броя и вида на проверките, нито има възможност за участие на заинтересованите страни – родителски комитети, представители на медиите и на гражданските организации. Ако в проверките участват такива представители, то ще има по-голямо доверие в контрола. “
Богомил Николов смята, че трябва да има елемент на непредвидимост и непредсказуемост:
„В уречен ден и час се събираме и ние посочваме къде да бъде направена проверката. Не виждам проблем този подход да се използва за училищата и детските градини.“
Има множество вредни съставки, които не са видими след лабораторен анализ, коментира нутриционистът Ивелина Любомирова:
„Кой следи за стойностите на млечно-киселите бактерии, питам аз, защото е необходимо определена пропорция между тях, за да се постигне точно тази киселинност, тази ферментация и тази полезност. Всички млекари знаят, че не става въпрос толкова за консерванти, колкото за ензими. Когато ги вложиш в производството на кисело мляко, те си свършват работата, но лабораторно не могат да бъдат хванати, тъй като не са видими.“
Любомирова, която е собственик на занаятчийска фабрика за веган и безглутенови продукти, задава въпроси за контрола, за да няма корупция и порочни практики в целия процес:
„Когато искаш да произвеждаш определен продукт, отиваш в Агенция по храните, показваш си продукта и търговската документация, подготвена от технолог, който задава какви параметри да изследва агенцията. Не трябва ли държавата да каже какви да са допустимите граници?!“
Сигнали към Българска агенция по безопасност на храните може да се подават на тел. 0700 122 99.
Чуйте повече в прикачения файл:6. 10 .2025 г. – За шеста поредна година образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува във Варна. Домакин на инициативата бе основно училище "Петко Славейков", където първокласници придобиха ценни знания за пътната безопасност от представители на Главна дирекция „Национална полиция“. Техен верен спътник в уроците бе и..
В детска градина "Иглика" във Варна на 14 октомври, вторник, от 8 часа сутринта, ще бъде разположен мобилен център за кръводаряване. Акцията е в подкрепа на Албена Станчева, пострадала тежко при автомобилно състезание край Варна. "Съвсем скоро майка от нашата детска градина пострада при автомобилен инцидент. Всички съпричастни, могат да се включат. Нека..
Във Варна, както и в повечето големи градове у нас, липсват закрити пространства за прекарване на свободно време, различни от големите търговски центрове. Това мнение обобщи за Радио Варна и предаването "Новият ден" арх. Маргита Василева. Тя даде за пример Нидерландия, където дори и в малките градове има културни и обществени сгради, които..
Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“ е домакин на впечатляваща комикс изложба, посветена на графичния роман „Тракиец“ – проект, създаден от талантливи млади автори от Манга Академия под ръководството на преподавателя Любослав Герасимов. Изложбата представя не само резултат от четиригодишен труд, но и вдъхновяващ пример за колективна..
Във Варна днес започва Петият международен образователен форум под надслов "Градът като учебна площадка. Използване на градска среда за модерно и качествено образование" в Икономическия университет. За трета поредна година събитието включва в програмата си ученическа и студентска секция с проекти, в която 18 млади варненци ще представят своите..
Д-р Павло Славов е току-що дипломиран лекар, който в момента е на прага на своята специализация по детска хирургия. Часове след поредния протест на младите медици в столицата, Славов изрази своята подкрепа към колегите си. Протест на млади медици С лед години учене и лични лишения, заплащането не отговаря на професионалната инвестиция и..
Един от утвърдените варненски скулптори, Веселин Костадинов, отбелязва 4 десетилетия творчески път с юбилейната изложба „40 години провокация в изкуството“. Експозицията ще бъде достъпна за посещение от 8 до 27 октомври 2025 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Вернисажът е днес, 8 октомври, от 17:00 до 19:00 ч. Веселин..