Лещата е с високо съдържание на протеини и трябва да я консумираме поне два пъти седмично, съветва д-р Людмила Емилова. Лещата е полезна и в състояние на покълване, защото така се увеличават полезните вещества в нея. Това я прави изключително здравословна. Още за полезността д-р Емилова разказва пред Габриела Гаврилова.
Кой от всички видове лещи са полезни за консумация?
За покълване трябва да използваме тази, при която е цяло семенцето. Когато накисваме лещата преди сваряване става съживяване на зрънцето. При накисване трипсиновите инхибитори се намаляват и целта е точно тази - да намалим инхибиторите, които не позволяват да усвоим голяма част от минералните соли на съовтетния продукт.
Подходяща ли е за захранване?
Да, много подходяща е червената леща с обелени семенца. Тя е много богата на белтъчини и на разтворими и неразтворими фибри. Много желязо и цинк можем да си набавим чрез нея и т.нар лифитинова киселина. Оказва се, че редовното приъствие на тази киселина може да осигури микроограгнизми в организма, които отключват микролеементите от храната и ние си ги добавяме. това е т.нар вегетариански парадокс.
Има ли някакви тайни при приготвянето на полезната леща?
Тук трябва да добавим всички подправки от бабината градина. Лещата съдържа устойчива скорбяла, която има предпазващо от рак дейтвие. Тя осигурява превес на полезните микророганизми и предпазва от възпаление и паталогични състояние като синдром на пропускливите черва. А те с в основата на много автоимунни заболявания.
Как да използваме храната в полза на нашето здраве са съвети, които д-р Емилова споделя със своите пациенти всяка сутрин по време на традиционните лекции в хотел "Аква Азур" край Варна.
Радиото – ефирната рекламна вълна, която повече от 30 години докосва слушателите с послания за здравето – д-р Людмила Емилова за Радиото в нейния делник и в нейната работа. Радио Варна слушам още от малка, после когато учех медицина и се омъжих, това е моето любимо радио, сподели д-р Людмила Емилова. Освен това когато открих Центъра за..
Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях оставя трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..
„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна. Днес Керанка е усмихната..
Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..
Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..
В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването. Как пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати. Как само няколко дни,..
Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..