Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лесна работа" на 8 март с Даниела Иванова по Радио Варна

| обновено на 08.03.21 в 17:16

Здравейте! Аз съм Даниела Иванова и нямах търпение за тази наша ефирна среща в понеделник, в рубриката „Лесна работа“ по Радио Варна.

Осми март. Какъв чудесен ден, нали? На този ден децата правят картички за мама. Навремето залепяхме върху картон несръчно изрязана осмица, в горното кръгче поставяхме своя снимка и допълвахме любов с едно разкривено, трогателно „За мама“. Бяхме на пет. Още не подозирахме, че осмицата, от която жизнерадостно надничаме, символизира безкрайността, двоякото значение на всичко съществуващо и състоянието на баланс. На пет светът е ясен и необременен от подробности.

И да, прекрасен е днешният понеделник, нали? Каквото и да празнувате, ще вдигна наздравица за вас и за празника! Ще го направя по-късно, след работа. А по-рано, преди рубриката „Лесна работа“, се отбих в близката цветарничка. След мен надникна младеж, с въпроса: „До кога работите?“. Флористката отвърна: „Според член 68, алинея първа от Кодекса за социално осигуряване, до 61 години и 8 месеца, при положение, че имам 36 години трудов стаж“. Лесна работа е да превърнеш делничен въпрос в повод за усмивка. Едно несъответствие в ситуацията и си готов.

И после: лесна работа – да прескочиш от усмивката – в огледалното кръгче на споменатата осмица. Клиентка възмутено обобщи ведрия диалог: „Нямам думи!“. Не е тайна какво следва, когато жена въздъхне, че няма думи. В най-добрия случай отваря уста... и не млъква поне половин час. Днес творческите усилия бяха насочени към законодателя, европейските регламенти и международния договор. Допускам, че дамата и до момента продължава споменатото „нямам думи“.

На изповед при приятелка. С чаша вино и валидол.

Какво облекчение, че Жан-Мартен Шарко е възпрепятстван да наблюдава този и подобни случаи, по обективни причини. Иначе имаше да описва, да класифицира, да причинява размисли и объркване сред населението. Но да оставим нещата каквито са: Шарко формулира някои закони и, използвайки хипноза, успешно лекува пациенти; Зигмунд Фройд се отнася с интерес и уважение към откритието на споменатия френски лекар и, повлиян от работата му, смело тръгва напред към понятието „несъзнавано“, за да извърви дългия и вълнуващ път към психоанализата, а ние се сдобиваме с букетите, за които сме влезли в цветарницата, и продължаваме напред.

Специално аз бързо отметнах всички задачи, които понеделникът по стара традиция щедро предложи на вниманието ми. И се озовах пред огледалото, на път към ефирната ни среща. Впрочем, етапът „пред огледалото“ отнема време. Споменавам го, в случай че се стягате за излизане. При мен е така: да ме накараш да бързам, е все едно да спориш с компютърна програма и да нервничиш срещу монитора: „Хайде, закъсняваме! Моооля те!“.

Програмата така или иначе трябва да изпълни всички заложени действия. Разбирай: да се гримира, да промени прическата си няколко пъти, да смени поне шест блузки, които не подхождат на този костюм... Не - на другия... Ох, и със зеления не е добре... „Чакай малко, ще облека червения! Сега как е?“. Просто програмата се зарежда. От нула до сто процента.

Лесна работа е да почакате и после всичко ще е хубаво.

А сега, ако тръгвате за среща, усмихнете се на образа в огледалото, на пленителния блясък в очите му, и вървете! Имайте чудесна вечер! С близки хора, приятели, родители, деца, любими. Поглъщайте ненаситно всяка секунда обич! Ако човекът до вас е смисълът, сутрешната целувка, усмивката от дъното на чашата с капучино, смехът по пътя към дома, ръката, за която ще се хванете, за да добиете кураж и опора, докато минавате по тясната пътечка над пропастта и слънцето, което ви кара да грейвате, дори само щом помислите за него..., кажете му го! Това са чудесни неща. Трябва да се чувстват, да се казват, да се знаят. Вероятно те правят човешките ни вселени толкова прелестни и необятни, а живота – тъй очарователен. Лесна работа е да живееш щастливо, в радост и любов. Хубав празник от мен – Даниела Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има толкова причини да осиновиш куче!

Има толкова причини да осиновиш куче, а защо да не го сториш, като отидеш в Общинския приют за безстопанствени кучета във варненското село Каменар.  Там има кучета с различни съдби, които чакат да бъдат осиновени и на които всеки един от нас може да даде шанс за нов живот.  Доброволчеството е кауза. Доказват го част от хората, които през..

публикувано на 16.06.24 в 13:36

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Mюсюлманите отбелязват Курбан Байрам днес. Празникът тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни.  Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по..

публикувано на 16.06.24 в 08:27

Видовден е - Денят на възмездието!

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела. Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци..

публикувано на 15.06.24 в 09:24

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55

Модерен медицински център отвори врати във Варна

Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Чуйте повече подробности в репортажа на Ваня Славова: Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит.  Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267 медицински комплекс предлага на своите пациенти широк спектър от услуги и..

публикувано на 14.06.24 в 09:42

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22