Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПО ПЪРВИ ПЕТЛИ на 22 март

Снимка: БГНЕС

От 4 до 6 часа по Радио Варна на вълните на БНР!
Пролет пукна, но студът е налице. Навън. В студиото ни е топло и уютно. Чрез звука от радиото и у вас ще е цветно и приятно.
Добромир Мързов и Ваня Славова гарантират доброто преживяване взаимно!

В предаването както винаги и този понеделник темите са без отрицателни елементи, без проблеми и без щамове на коронавируса; събеседниците са с положителна настройка към живота, а музиката: ще се лее като бистър ручей за ведрина в ранното утро, за бодрост в очакване на новия ден.

И като казахме утро, ще говорим за най-красивите изгреви с Росица Рикова, която създаде страницата „Момичето с изгревите“ в социалните мрежи. В нея публикува снимки на изгрева на слънцето всяка сутрин, към тях прибавя и преживяна история. Красотата на първия изгрев на 2021 година и любовта към фотографията са причините Росица да започне това приключение, както сама го нарича.

Приключенец е и следващият ни събеседник-Патрис Рейсак от Тулуза, който обожава балканския дух, живее във Варна, но се наслаждава на планините у нас и на морската шир в съседна Гърция.

Ще завъртим машината на времето и ще се върнем назад в него чрез посещение на Ретро музея във Варна, където има експонати от периода 1944-1989 г.

 Български цигари без филтър, руски прахосмукачки, гедерейски домашни потреби, полска козметика и най-желаните автомобили, произведени в някогашния СИВ. За ценители. На истинските вещи. На ретро настроението. На възможността да се потопят в друга действителност в мола.

Различна действителност можете да създадете сами и вкъщи както са направили семейство Мария и Ясен Георгиеви от Варна. Уникален змийски таван са сътворили те от  40 хиляди стотинки, и то по една, залепени с желание за царствен вид на дневната им стая.

Не бива да пренебрегваме стотинките. А в библиотеката във Варна най-старата книга в колекцията на институцията е нумизматичен сборник на латински език от 1695 година. Ще надникнем из страниците му...

Има и други теми, но те ще са открити само за редовните ни слушатели от ефира.

Успешна седмица на всички!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 3 май

„Гравитация нула“ – 3 май 2024 година с Мартин Николов -   Църковните песнопения и съвременността – разговор с диригента на формация „Светоглас“ Милен Иванов; -   За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио лектория на Лиза Боева и Ицко Финци; -   Сборникът „Възкресения“ – повече от Благой Иванов; -   Професор..

публикувано на 03.05.24 в 13:06

"Новият ден" на Разпети петък

За смисъла на Разпети петък ще ни припомни отец Ясен Шинев, а значението, което откриваме в Благодатния огън ще научим от разговора на Даниела Стойнова с варненският митрополит Йоан.  Колко свободни са медиите? В Деня на свободата на печата говорим с журналиста Спас Спасов.  В навечерието на великденските празници признателни пациенти и..

публикувано на 03.05.24 в 06:55

НА СВЕТЛО на 2 май с Валерия Василева

Репортерска проверка за обработката на тревните площи във Варна. Традициите за Великден в село Солник, община Долни чифлик. В рубриката на БНР „Европа – ново поколение“ ще чуем земеделци от Благоевградския регион за проблемите в бранша и очакванията към евроинституциите.   Пламен Узунов - вече добре познат на слушателите ни..

публикувано на 02.05.24 в 13:25
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН на 2 май, сряда

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:00
Пролетните ириси

НА СВЕТЛО на 1 май с Валерия Василева

Оправдават ли се очакванията на туроператорите за засилен интерес на туристи към Черноморието ни по Великден и Гергьовден – репортерска проверка. 1 май световната общност отбелязва като ден на международната работническа солидарност и ден на труда. Проектът на БНР „Европа – ново поколение“ продължава в търсене на отговор каква е..

публикувано на 01.05.24 в 13:30

НОВИЯТ ДЕН на 1 май с Иван Барбов

Който си обича работата си я започва отрано, гласи мъдрост с неизвестен автор. И тъй като сутрешният екип на Радио Варна си обича работата, ви очакваме още от 6.00 часа на любимите честоти в Деня на труда. Иван Барбов, Галена Ковчазова и звукорежисьорът Иван Тасев ще се потрудят за вашето добро настроение и усмивки. Сутрешната ефирна..

публикувано на 01.05.24 в 06:29

НА СВЕТЛО на 30 април с Мариела Димитрова

Инженерни и хуманитарни специалности се преподават на френски език в български университети, свъзможност за френска диплома . Това е възможно нлагодарение на дъгогодишно партньорсто между университети от България, Франция и Белгия. Това популяризира кампания на сред гимнаьиите с изучаване на френски език. Програмата дава чъзможности за стажове,..

публикувано на 30.04.24 в 13:38