Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грешка в системата остави варненка без ваксинационен сертификат

Снимка: БТА

Гергана Дочева от Варна се обърна към нашата медия с проблем относно издаването на сертификат след ваксиниране. Двете с дъщеря й Габриела Дочева се  ваксинират с ваксина на Пфайзер в ковид-кабинета на ДКЦ 1 „Света Клементина-Варна“. Поставени са двете дози, след което са поискали да им бъде издаден сертификат за ваксиниране. На майката е издаден сертификат, но на дъщерята – не. Причината е, че в информационната система на Министерството на здравеопазването, през която се издават сертификати излиза вписано, че дъщерята е ваксинирана не с Пфайзер, а с Астра Зенека и съответно не може да й бъде издаден искания документ. Той, обаче, им е нужен, защото са планирали пътуване в страни, където се изисква такъв документ.



Грешка в системата или човешка грешка – както и да наречем този случай, то има начин сгрешеното да бъде поправено. Какво, обаче, трябва се направи?

Гергана Дочева има всички документи, които доказват, че дъщеря й е ваксинирана с две дози на ваксината Пфайзер. В ковид-кабинета, обаче, й казват, че не могат да поправят грешката в информационната система и я препращат за компетентно мнение до РЗИ-Варна. Отива и там, но получава отговор, че и в инспекцията не могат да направят нищо, а само да подадат сигнал до звеното в София, което обслужва тази система. След една седмица чакане резултат няма.

Управителят на ДКЦ „Света Клементина“ доктор Иван Иванов не пожела да даде официално интервю за Радио Варна по този случай, но потвърди, че е запознат с него и е писал писмо до РЗИ-Варна, за да се започнат действия по неговото разрешаване.

Случая отправихме и до РЗИ-Варна. В рамките на няколко часа от там отговориха, че са направили проверка в ДКЦ-то където е извършена имунизацията и е станала грешката при вписването в системата.  Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ-Варна обясни, че е подаден сигнал до Информационната система, за да се направи корекция на сгрешено вписаната ваксина.



Принципно подобна грешка може да се поправи и от човека, който я е направил, но само в рамките на работния ден и докато е отворена системата за вписване, обясни Цеца Янкова. След затварянето й в края на работния ден, вписаните данни не могат да бъдат коригирани и само служител, който обслужва информационната система може да направи това.

От тук нататък Гергана Дочева ще трябва още да чака, за да бъде поправена грешката в системата. Информация дали е направена корекция може да получи от съответното място, където е поставена ваксината – т.е. от ковид-кабинета в ДКЦ „Света Клементина“. От своя страна РЗИ-Варна ще сезира Дирекция „Електронно управление“ към Министерството на здравеопазването по този случай, за да се помогне той да бъде разрешен по-бързо, каза Цеца Янкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ затяга правилата за отпускане на ипотечни кредити

БНБ отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на финансовата система. Основната причина за нарасналото търсене на подобни заеми е, че заплатите се увеличават повече отколкото нарастват цените на недвижимите имоти,..

публикувано на 20.05.24 в 19:47

Започва спешно кърпене на улици във Варна, по списък и след сигнали

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна, съобщават от общинската пресслужба. Междувременно представители на Община Варна, районните кметства и фирмите ще направят обход, за да обозначат местата, където ще се извърши рехабилитацията.  Възстановяването на пътната настилка трябва да започне от най-критичните..

публикувано на 20.05.24 в 17:42

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара край бившия дом "Младост"

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара на бившия дом "Младост". Предстои наблюдаващият случая прокурор да внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж..

публикувано на 20.05.24 в 16:38
Задръстване по улица

Голямо задръстване по ул. "Девня" във Варна

Огромно задръстване се е образувало по улица "Девня" до Аспаруховия мост, научи Радио Варна.  Причината - от близо час в в дясната лента до кръговото кръстовище с бул. "Левски" е закъсал украински автобус  При възможност избягвайте района. 

публикувано на 20.05.24 в 15:55

Внезапни проверки за нелоялни практики при туристическите пътувания

Продължават проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания, съобщиха от Министерството на туризма.   Служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителнаta агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), Националната агенция по приходите (НАП) и Икономическа полиция извършиха..

публикувано на 20.05.24 в 15:21

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май във Варна

121 групи с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институции ще се включат в шествието за 24 май тази година. Наградите "Варна" ще бъдат връчени ден по-рано - на 23 май от 11 часа в зала "Пленарна" на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  Празничната програма за 24 май започва в 10 часа на..

публикувано на 20.05.24 в 14:21

МОН: Няма да има ощетени на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, предаде БНР.  " Това е..

публикувано на 20.05.24 в 11:50