Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Varna Sharks” пишат историята на американския футбол във Варна

Първият в града отбор по американски футбол се развива с бурни темпове

Непросветените го оприличават на ръгби (основно заради топката) и го свързват с блъскане и безцелно тичане по терена, в Северна Америка го наричат просто „футбол” и са луди по него, а в останалия свят нямат идея за правилата му и се сещат за него покрай почивката на полувремето на Супербоул, когато светът се фокусира върху изпълнението на поредната суперзвезда от света на популярната музика. Що е то?

Американски футбол. Феномен не само в спорта, но и в градската култура. И не само в САЩ, но и в останалия свят – включително и в България. Този атрактивен спорт отдавна е излязъл отвъд пределите на родината си, преплувал е Атлантика, за да стигне чак до Варна.

Всяко българско момче е израснало ритайки топка навън (поне допреди няколко години...). Но отскоро по варненските паркове и игрища може да се забележи летящата продълговата топка на американския футбол. Преди две години и половина Валери Маринов и няколко ентусиасти, влюбени в този спорт, решават да започнат да го практикуват и така се ражда идеята за Varna Sharks - първия отбор по американски футбол във Варна. Той се развива с бързи темпове и вече е официално регистриран клуб към Българската федерация по американски футбол.


В България има 11 отбора по американски футбол, 8 от които са регистрирани към федерацията и са разделени в Източна и Западна дивизия. Те ще започнат надпреварата в новия сезон на българското първенство, който стартира през септември. А в момента се сформира и българският национален отбор по американски футбол, като състезателите в него ще бъдат избрани след серия от драфтове с участието на всички клубове.

Динко Дамянов и Виктор Йовчев са част от отбора на варненските акули. Както самите те споделят, за тях е необходимо само да имат земя под краката си и една топка по американски футбол. Останалото е любов и страст към играта.

Какво е необходимо да притежава един състезател по американски футбол?

Динко: Най-вече сърце. Няма ограничения за възраст, тегло, физическа подготовка. В отбора има позиции за всеки тип телосложение и за играчи с различен темперамент. Така че всеки е добре дошъл да дойде на наша тренировка и да пробва, ще бъде топло посрещнат и ще му се обърне специално внимание.

Виктор: Най-важното качество е човек никога да не се отказва пред трудностите, да дава 110% от възможностите си и да посреща всеки ден с усмивка и щастлив, че прави това, което обича.

Чуйте целия разговор на Добо Мързов с Динко Дамянов и Виктор Йовчев от Varna Sharks в предаването Улица „Събота”:


До началото на шампионата през септември пред Varna Sharks предстоят няколко контролни мача и лагери с участието на останалите български отбори по американски футбол. Следете календара на отбора в страницата на Varna Sharks във фейсбук.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Юношеските ни национали отстъпиха срещу Турция в тестов мач

Завърши тестовата среща по плажен хандбал между отборите на България и Турция, юноши. Двата тима си размениха по една част,а при дузпите турците спечелиха със 7-4. Утре Европейското първенство стартира в 10.00 ч.

публикувано на 03.07.24 в 18:07

Българките се забавляваха в тестовия мач ( ВИДЕО)

Тестов мач направиха отборите на България и Турция-девойки, преди старта утре на Европейското първенство по плажен хандбал във Варна. Българките спечелиха мача, но идеята беше да се пробват всички системи в игрова ситуация.

публикувано на 03.07.24 в 18:04

Юношите правят мощна агитка (ВИДЕО)

Юношеските национали по плажен хандбал не останаха равнодушни по време на мача на българките с Турция, които изиграха тестови мач. Нашите момчета през цялото, време подкрепяха момичетата и им даваха кураж.

публикувано на 03.07.24 в 18:00

България стартира с победа на Европейското във Варна

С победа започна българското участие на Европейското по плажен хандбал за юноши и девойки във Варна. Макар и в тестов мач, девойките на България записаха победа срещу Турция с 2-0. След редовното време двата тима репетираха дузпи. 8-4 за България при дузпите.

публикувано на 03.07.24 в 17:56

Представяме ви националките на България-девойки по ппажен хандбал ( ВИДЕО)

Във Варна утре започва Европейското първенство по плажен хандбал за юноши и девойки. Надпреварата е на Южния плаж. Нашите национални отбори са в отлична спортна форма и дават заявка за медали тази година, макар че това ще е доста трудна задача. Днес ви срещаме с отбора на България-девойки, който откриваме на плажа и разговаряме с момичетата..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Благотворителен турнир по футбол във Варна

Във Варна в рамките на три дни се провежда благотворителен футболен турнир с участието на три възрастови групи деца. Те и техните родители са съпричастни с помощта която трябва да се даде на една млада дама Антония. Тя се нуждае от трансплантация на костен мозък. Днес на търг бяха продадени топка с автограф от Димитър Бербатов, две футболни..

публикувано на 03.07.24 в 08:06

България с медал в Нови Сад

Алан Джабиев донесе първи медал за България от европейското за юноши в Нови сад - бронз.В решителната схватка за отличието състезателят на ЦСКА се наложи над украинеца Дмитро Стрижекозин с 3:1, като поведе с 3:0 още след първата част.  Съперникът му е бронзов медалист от европейско първенство за кадети и пети в света за същата възраст от 2022-а.А..

публикувано на 03.07.24 в 08:03