Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори живот за уредите чрез право на ремонт и по-дълга употреба

техника, магазин ,пералня
Снимка: Ани Петрова

Европейският парламент призова комисията да предостави на потребителите правото на ремонтират закупените уреди, да увеличи законовата гаранция над две години и да премахне порочната практика, с която се съкращава жизненият цикъл на продуктите още при проектирането им. В резолюцията се казва още, че е необходимо поправките да бъдат икономически ефективни, а достъпът до резервни части лесен и изгоден. Да бъде създаден цифров паспорт на продуктите и да бъде засилен надзорът над пазара, който чрез онлайн търговията е залят от китайски стоки с различен стандарт на качество, поискаха още евродепутатите.

"Но как да мислим за екологичен преход, ако не преразгледаме правилата на пазара?" – попита риторично докладчикът по темата евродепутатът от групата на Зелените Дейвид Корман и добави:

Нашето общество се превърна в потребителско, което хаби и унищожава ресурси, за да произвежда продукти с лошо качество, често извън нашите граници. А това прави потребителите, особено най-уязвимите, зависими от продуктите и то така, че често са принудени да ги подменят, което също не е много добре за портфейлите им. 

Докладът получи одобрението на комисар Дидие Рейндърс, който припомни Директивата за екодизайн, етикетирането на електроуредите с новите обозначения и Директивата за продажбата на стоки, която ще влезе в сила от 1 януари следващата година.

"Всички носим споделена отговорност за ситуацията, в която сме", подчерта Мартин Хойсик, докладчик по становището на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

"Създадохме система, при която предпочитаният избор е да изхвърлим и купим нов продукт, вместо да поправяме стария. Така че компаниите трябва да се променят. Потребителската култура – също. Но от нас, законодателите, зависи да променим системата и то по начин, който да ни доведе до климатично неутрална и кръгова икономика. Това означава повече информация и права за потребителите. Това означава да засилим усилията си срещу преждевременното остаряване, като осигурим и подкрепим възстановяването на продукта, повторната употреба, замяната на части, разширяване на гаранциите и промяна на дизайна на продуктите с цел удължаване на техния жизнен цикъл".

Хърватският евродепутат Биляна Борзан от Прогресивния алианс на социалисти и демократи призова т.нар. вградени грешки в уредите да бъдат абсолютно забранени и включени в списъка на директивата за нелоялни търговски практики. По думите й в момента тези вградени грешки и отказ на уредите да работят често не повече от определената им двугодишна гаранция носи финансова тежест на домакинствата средно около 110 евро на месец. И за това много хора са склонни да платят повече за продукт, който може да бъде използван по-дълго и ремонтиран по-лесно. 

Въпреки подкрепата, която докладът получи на близо 400 от европейските депутати, то не бяха малко и критиките, които се чуха в пленарна зала.

Чешкият евродепутат от Реню Дита Харанзова отправи критика към предложението като го нарече път към свръхрегулация, който ще доведе до повече бюрокрация за компаниите и по-високи цени за потребителите.

"Що се отнася до етикетирането, потребителите вече са смазани от информация. Добавянето на още един списък със странни символи няма да помогне. Проблемът е не твърде малко информация, а дезинформация. Ако трябва да работим за по-добро етикетиране, то нека да работим за подобряване на съществуващата директива за екодизайн. Освен това правото на ремонт не означава по-добър продукт. Продуктът може да е лесен за ремонт, но ако се чупи всяка седмица едва ли е по-добър от друг, който не се ремонтира. Също така трябва да има анализ ако разходите при тези мерки са по-високи, а ползите за околната среда са ниски, то трябва да потърсим други решения.

Германският евродепутат Свеня Хаан от Реню окачестви доклада като бюрократичен и протекционистки и намери противоречие в идеята да бъдат намерени строги регулации и в същото време стимулирани иновациите. Тя прогнозира изключително високи разходи за потребителите и малкия бизнес и обобщи, че идеята да се противопоставя човекът на икономиката е фундаментално погрешна.

Нереалистични нови изисквания нарече предложенията и Козма Злотовски от групата на Европейските консерватори и реформисти. 

"Според Европейските консерватори и реформисти този доклад не предоставя доказателства в подкрепа на това твърдение, но предлага много нови и скъпи административни изисквания за предприемачите. Всяка нова бюрократична тежест, въведена набързо, без подходящи пазарни анализи и проучвания, ще повлияе значително на цените и ще намали конкурентоспособността на европейските компании. По време на икономическа криза това е ужасна перспектива. Не бива да се намесваме твърде много в забраните и заповедите, които за много компании, особено малките и средните, ще бъдат друга непреодолима бариера. Вместо централизъм и бюрокрация се нуждаем от стимули за предприемачи и надеждна информация за потребителите, които сами ще направят избора си".

Репортаж на Кремена Иванова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 28 секции ще могат да гласуват българите в Гърция

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции, съобщава БНР.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят пет секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор...

публикувано на 03.06.24 в 14:04

От 1 юли ваучерите за храна само по електронен път

От 1 юли работещите ще получават ваучерите си за храна само по електронен път. По-малко от месец остава до изтичането на преходния период, в който ваучерите се ползват и на хартия, и в електронен вариант, припомня БНР.  Главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат..

публикувано на 03.06.24 в 12:04

Разкриха две наркооранжерии в Тервел, задържани са трима

Две наркооранжерии са разкрити при специализирана операция, реализирана по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев на територията на област Добрич. Задържани са трима мъже, установено е и оборудване за изграждане на още една оранжерия. Операцията за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, е..

публикувано на 03.06.24 в 11:52

Сигнал за купуване на гласове в община Каварна

Сигнал за купуване на гласове в община Каварна за предстоящите парламентарни избори е подаден до МВР. Автор на сигнала е кандидат за депутат. В него се настоява за проверка на 16 лица, а подозренията са, че срещу осигуряване на гласове се опрощават заеми от фирми за бързи кредити. В сигнала, изпратен до МВР, се посочва, че при обиколка в област..

публикувано на 03.06.24 в 11:47

Откраднаха 50 картини от ателие в центъра на Варна

50 картини, ръчни и електрически инструменти, са откраднати от ателие в центъра на Варна. Криминалисти от Първо районно управление са задържали за престъплението  двама мъже за срок до денонощие.  Те са на 29 и на 35 години, известни на полицията. Озовали са се в ареста, след като проникнали в ателие в централната част на града след счупване на стъкло...

публикувано на 03.06.24 в 10:33

От август: Редовни полети от Варна до Франкфурт-Хан, Прага, Тел Авив и Виена

Летище Варна добавя нови маршрути към портфолиото си от полети, съобщиха от аеропорта.  Един от най-големите нискотарифни превозвачи ще базира  свой втори самолет, с което ще се изпълняват редовни полети до: Франкфурт-Хан (Германия) – 2 пъти седмично; Прага (Чехия) – 2 пъти седмично; Тел Авив (Израел) – 3 пъти седмично; Виена (Австрия)..

публикувано на 03.06.24 в 10:15

Заради опасен химикал: Забраниха козметика на световни търговски марки

Партиди от продукти на световноизвестни козметични марки ще бъдат изтеглени от пазара и от потребителите заради наличие на опасното съединение пропионалдехид, съобщи регистърът на европейската система за бърз обмен на забранени нехранителни опасни стоки Safety Gate, цитиран от платформата "Ние, потребителите". Повечето от тях са произведени в..

публикувано на 03.06.24 в 10:07