Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаела Филева за "Концертът" с Максим Ешкенази във Варна: Ще бъде много специален и различен


Вокалистката Михаела Филева и диригентът Максим Ешкенази са главните действащи лица в забележителното музикално събитие "Концертът", което ще се състои на 11 май (вторник) в Зала 1 на Фестивален и Конгресен Център – Варна и е организирано от Държавна опера Варна. „Концертът“ премахва границите между популярната музика и класическото изкуство.Философията му е, че музиката общува без предразсъдъци, като прави хората щастливи. Заедно с оркестъра на Държавна опера Варна те ще представят оркестрирани версии на нейни песни и любими произведения от мюзикъли и филми. Началният час на събитието е 19:00 часа.



Какво се случва, когато поп музиката и класиката се срещнат?

Получават се едни интересни концерти, много различни, неочаквани за публиката, а за нас изпълнителите - много приятни. С Максим Ешкенази работим заедно вече седем, осем години. Той е един от най-разпознаваемите български диригенти на световната сцена. За мен е истинска чест, че заедно ще споделим сцената с оркестъра на Държавна опера Варна. Ще направим един много специален и различен концерт. Моята музика в оркестрови версии специално за варненската публика.

Как се породи идеята за този проект?

Максим Ешкенази има една много интересна програма със Софийска филхармония, която е свързана с образователни концерти. Това бе повод да се запознаем и да започнем съвместна работа с все повече такива концерти, в които поп музиката среща класиката, за да привлечем все повече подрастващи към мащабното звучене на големия оркестър. През годините много често съм гостувала в неговия проект с по една, две мои песни. В един момент събрахме цял репертоар и решихме да направим концерт, в който поп музиката и класиката си подават ръка.

В други градове, където представяхте тази програма имаше и бенд. Този път ще има ли и други музиканти?

Не. Единствено на сцената ще бъдат оркестрантите от Държавна опера Варна. Ще бъде много специален и различен концерт, който не сме правили до сега и сме подготвили много изненади. Повечето песни в програмата са аранжирани от Румен Бояджиев - син, Христо Павлов, Славил Димитров. Оркестраторите са различни, тъй като материала е събиран през годините и е работено с различни композитори и аранжори, за да може да се извади друг характер от песните. Ще бъде букет от различни подходи към моята музика, само че в класически стил.

Може ли да ни издадеш някои заглавия на песни, които избра да включиш?

Има няколко песни, които още в началната си версия са с линия на щрайх. Една от тях е "И аз съм тук"- с китара и симфоничен оркестър. Малката изненада е една от последните ми песни "100 на 100". Много е любопитно да чуеш танцувална музика, изпълнена от симфоничен оркестър. Много е различно наистина. Получава се страхотно, защото главната тема е изсвирена отново от щрайх в оригиналния аранжимент. И така с този нов подход добавяме малко цвят и звучи много специално.

Изборът на песните изцяло твой ли е?

В общи линии е мой. Аз каня отделните аранжори, за да претворят музиката ми, да ѝ придадат малко по-различен вид. С Максим Ешкенази работим върху цялата програма. Избираме как да наредим произведенията, кои от моите, кои от филмовите песни да включим. Ще има и малки изненади - вечни филмови класики, които също ще чуете на концерта на 11 май.

Как се случва репетицията с оркестъра на Държавната опера или тепърва предстои да се осъществи?

Тепърва ни предстои репетицията заедно с тях. Ние изпращаме предварително всички материали, те се подготвят и репетират. И няколко дни преди концерта сглобяваме цялата програма. Много благодаря за партньорското отношение, затова, че с такова желание се подготвят. Много е вълнуващо да знаеш, че някой се вълнува почти, колкото теб за твоя концерт.

Със сигурност и публиката се вълнува за това музикално събитие, което ще се състои броени дни преди твоя рожден ден. На 15 май освен личен имаш и още един повод да празнуваш и той е професионален - представянето на третия ти самостоятелен албум "Ин и Ян".

Да, тази година реших да съчетая рождения си ден с един професионален празник. Мястото е в столичен клуб, където няма да можем да съберем всички желаещи да присъстват, но заедно с моя екип решихме да пуснем онлайн събитие. Хората, които нямат възможност да присъстват, могат да си закупят билет за лайв стрийм и ще получат копие от албума.

Какво си пожелаваш в навечерието на твоя рожден ден? Какво искаш да постигнеш още в музиката?

Когато човек е на сто процента със сърце и ум в това, което прави и работи, много от нещата се получават. Късметлийка съм, че имам страхотен екип, който също много ми помага, затова мечтите ми да се сбъднат. Няма какво да си пожелавам това, което предстои. Него ще си го планирам. Единственото, което си пожелавам е здраве - на себе си, на близките си и на вашите слушатели!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30

Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във „Франкофонските сцени на България“

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“. Френската култура и образование имат дългогодишна история и традиции в България и аз съм щастлив, че сме домакини на този фестивал. Надявам се още дълги..

публикувано на 21.04.24 в 08:11

Колеца и Вантката ни предизвикват да се поразходим из Лос Одесос

Добре дошли в Лос Одесос! Величественият град от сънищата. Мистичният метрополис, скрит за хорските предубеждения. Ако минавате наблизо, отбийте се, разходете се, пийте по едно, запознайте се с местните. Ще ви хареса! Лос Одесос определено пленява със своята фантастичност. Тук илюзиите се сливат с реалността и възбуждат въображението. Открай време..

публикувано на 20.04.24 в 15:45

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Актьорът Свилен Стоянов - живот, отдаден на театъра

Свилен Стоянов е театрален актьор, роден в средата на миналия век. Или по-конкретно на 5 октомври 1957 година. Проплаква за първи път в Шумен. Завършва ВИТИЗ със специалност Актьорство за драматичен театър в класа на проф. Енчо Халачев през 1981 година. И на момента е поканен от ръководството на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Повече от 40..

публикувано на 15.04.24 в 16:26

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28