Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо

| обновено на 12.05.21 в 14:45

Изложба плакати подредиха в месарница във Варна. 12 плаката на вечни произведения представи художникът Люба Томова в магазин за месо.

Постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ са подредени в експозицията.

За вечните въпроси, които с времето стават все по-нерешими. За изолацията и новите възможности, разказа Люба Томова в предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула“.

Тя не работи с режисьори, темите си поставя сама. Това е моето тълкуване върху тези произведения, моето решение, казва Томова. Тя определя плакатите си като социални. Самите пиеси, писани толкова отдавна, поставят фокус върху социални проблеми, които са общовалидни, обясни авторът.

Не мисля, че има пиеса на Шекспир, в която има отговори, по-скоро има много зададени въпроси, които тепърва имаме да решаваме, те стават все по-нерешими във времето, особено сега, с това, което ни се случва, убедена е художничката.

Оформянето на идеята за плаката на „Полет над кукувиче гнездо“ започва, след като Люба Томова си опреснява едноименния филм на Милош Форман от 1975 година.

Гледах два пъти този филм, а погледът ми сега върху него е различен, сега филмът за мен става още по-силен, заради това, което се случва в момента като начин на живот.  По думите й сега, във време на пандемия още повече се изостря чувствителността ни, а посланията са по-въздействащи.

Плакатът изобразява опитът ни за летене - завързани ръкави с форма на птица, обяснява художничката. Доколко можем да го осъществим и доколко границите са в нас или се налагат отвън, това вече е въпрос на личен прочит, казва Томова.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Люба Томова чуйте в звуковия файл:


Люба Томова е родена в София през 1975 г. Завършила e Националната хуожествена академия, специалност „Плакат". Работи в областта на плаката и приложната графика, съосновател на студио за графичен дизайн Poster House.
Участва в множество форуми за плакат, между които: АНТИ-НОВА 100 — плакатна изложба на тема Коронавирус — Уънджоу, Джъдзян, Китай; От okonume. Един ден по-малко, още един дизайн — Барселона, Международно биенале на театралния плакат — Жешов; VIDАC — Република Корея; Международно биенале на графичния дизайн Golden Вее — Москва; Международно триенале на сценичная плакат — София; Международно биенале на плаката в Мексико и др.
Носител е на редица награди за графичен дизайн, по-важни от които са: Първа нaгpaдa от анонимен национален koнкypc за плакат „За един устойчив свят; Специална нaгpaдa за плакат от V Международно триенале на сценичния плакат; Първа награда за плакат от XVIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата и др.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения, без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-ото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са гласували..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10