Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Василева, майстор кожар: "Българката търси различното и нестандартното"

| обновено на 26.05.21 в 10:43
9
Десислава Василева

Вече близо 20 години Десислава Василева изработва чанти и портфейли от естествени кожи и радва клиенти от цялата страна. Срещаме я на фестивала на красивото и цветното – „Флора Варна“, който се провежда в момента в Морската градина. Майсторката е родом от Ловеч и е възпитаник на единствения на Балканите Кожарски техникум, който за съжаление вече е затворил врати.

Любовта й към дизайна се ражда още в ранна детска възраст, когато започва да шие дрехи на машината на дядо си. Истински късмет е, че в родния й град има професионална гимназия, която удовлетворява нейната най-голяма страст.

Десислава завършва специалност „Моделиране и конструиране на облекла от естествена кожа”, след това веднага започва да краде занаят от един самоук виетнамец, при който работи 10 години.

„Важен е много дизайнът, креативността. Българката търси различното и нестандартното!”, каза Десислава Василева в интервю за Радио Варна. Чуйте още от разговора й със Сияна Спиридонова в звуковия файл:


Десислава ВасилеваПрез последните години едни от най-търсените чанти са раниците, категорична е Десислава. Раницата е предпочитан аксесоар, защото е удобна и оставя ръцете свободни, а същевременно събира всичко необходимо, което малката чанта не успява. Животинският принт е актуален през всички сезони на годината.

Като истински ценител на естествените кожи кожарката не допуска материалът да бъде похабен и й идва интересната идея от малките отпадъчни парчета кожа да прави бижута  – обеци, гердани, дори и брошки в нестандартни форми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Mюсюлманите отбелязват Курбан Байрам днес. Празникът тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни.  Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по..

публикувано на 16.06.24 в 08:27

Видовден е - Денят на възмездието!

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела. Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци..

публикувано на 15.06.24 в 09:24

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55

Модерен медицински център отвори врати във Варна

Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Чуйте повече подробности в репортажа на Ваня Славова: Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит.  Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267 медицински комплекс предлага на своите пациенти широк спектър от услуги и..

публикувано на 14.06.24 в 09:42

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22

Кметицата на Кранево с кулинарна демонстрация за празника на селото

Съборът на село Кранево, който всяка година се отбелязва в съботата след Спасовден, тази година ще отбележим в неделя, заедно с фестивала на цацата – покани кметът на селото Атанаска Иванова. Нейният личен принос към празника ще бъде в 12.00 часа, когато ще демонстрира кулинарните си умения в приготвянето на рибена чорба. А иначе празникът на цацата..

публикувано на 13.06.24 в 16:32