Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белослав твърдо против пирса за разтоварване на пропан-бутан

| обновено на 03.06.21 в 15:10
4
Снимка: Румен Сарандев

Общинският съвет на Белослав ще даде отрицателно становище на заседанието на експертния съвет на 8 юни в РИОСВ Варна по доклада за оценка на въздействието върху околната среда на предложението за изграждане на пирс към пристанището на фирма „ Газтрейд“ в Белослав.

Според замисъла, пирсът е мястото, където ще се разтоварват кораби с пропан-бутан, който ще бъде съхраняван в хранилищата за газа на територията на фирмата и оттам с вагони ще се транспортират до останалите части на страната.

На практика там се работи, но като място за съхранение, обработка и превоз на пропан-бутан от 2015 г., но без да се изполват кораби, а превозът е само с влакови и автомобилни цистерни.

За Радио Варна управителят на пристанището, което по документи е за обработка на пропан-бутан и течни горива - Пламен Стоянов, коментира, че до момента там никога досега не е акостирал кораб и няма да се случи, а това е планирано да се извършва на пирса, за чието изграждане ще бъде разглеждан окончателно доклада за ОВОС на 8 юни.

Стоянов посочи, че пирсът ще е преимущество - по-добрият вариант, тъй като така кораб, който пристава, се отдалечава с още 200 метра навътре от брега. По думите му, проблемите на фирмата с пирса (и базата) са политически мотивирани. Не може да се прави аналогия с базата на фирмата в Езерово (бел. на РВ - когато през август 2013 г. над 10 души пострадаха, вкл. един загинал от изгарянията си, след взрив на пропан-бутан в цистерни), а инцидентът тогава да се ползва като аргумент срещу строежа.

Чуйте част от неговите аргументи по време на сесията, както и репликата на кмета Деян Иванов и мнението на жител на Белослав, който работи на общинския ферибот, превозващ жителите на общината между северния и южния бряг:

"Стига едно Хитрино на България", посочва една от несъгласните жителки на Белослав, присъствала на сесията. "Информацията за проекта е оскъдна и много неща се замитата под килима. Никой няма право да поставя животът ни на карта."
Според друг от обявилите се против, "резултати от извършена симулациия на евентуален взрив показват, че обхватът на засегната зона ще бъде огромен".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Промени на маршрутите на линии 12 и 20 заради катастрофа

Поради тежко ПТП на бул. "Цар Освободител" и ул. "Державин" (в района на МБАЛ "Св. Анна") е затворен участъкът на бул. "Цар Освободител" от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Пирин".   Автобусите по линия 20 от ЖП гара завиват наляво на кръстовището на "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк", надясно по ул. "Антим I-ви", бул. "Сливница", надясно..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Камион с желязо е заседнал под Аспаруховия мост във Варна

Камион, натоварен с арматурно желязо, е заседнал под Аспаруховия мост. Мястото е в района на Варненската корабостроителница и наказателния паркинг за репатрирани автомобили, където височината е 3,5 метра.  По информация на Радио Варна 25-годишният шофьор на камиона Николай Николов не е пострадал. Пробите му за алкохол и наркотици, са..

публикувано на 28.03.24 в 21:47

От неработещи асансьори на подлези и спирки в лошо в състояние се оплакаха варненци на кмета

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше информиран за това това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени . По думите на..

публикувано на 28.03.24 в 18:09
Община Варна

ОбС-Варна гласува 140 000 лв. за финансово подпомагане на варненци

Малко над 140 000 лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци. Местният парламент гласува средствата на днешното си, девето по ред, заседание. 60 200 лева е общата сума за социални помощи. 195 варненци ще получат между 100 и 500 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. Съветниците одобриха..

публикувано на 28.03.24 в 17:37

ОбС-Балчик утвърди имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик

Имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик днес бяха утвърдени от Общинския съвет в Балчик след продължителна процедура поради липса на желаещи. "Част от кандидатите са били съдебни заседатели и през предходния мандат, което означава, че вече са запознати с работата и отговорностите на съдебния..

публикувано на 28.03.24 в 17:17

95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражби на кабели

Конкретни мерки срещу посегателствата върху уличното осветление нареди кметът Благомир Коцев по време на работна среща с представителите на фирмите за ремонт и поддръжка и на ресорните дирекции. Фирмите да локализират и да докладват за най-критичните места, където инфраструктурата става най-често обект на кражби. Захранването да бъде възстановено след..

публикувано на 28.03.24 в 17:04
Милена Стойчева

Милен Стойчева: ЕК подкрепя проект за иновационна долина във Варна

Европейската комисия ще подкрепи проекта за създаване на екосистема от дълбокотехнологични долини, включително тази във Варна. Това съобщи във Варна министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева, договорът ще бъде подписан до месец. Ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров, чиято е идеята  за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:57