Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличен 6 на 27 май: Доцент Надежда Костова от БАН за словното богатство на българския език

Речник на българския език, Издателство на БАН "Проф. Марин Дринов"
Снимка: https://ibl.bas.bg/

В седмицата, която е под знака на 24 май - светлият български празник на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, гост на предаването "Отличен 6" е доцент д-р Надежда Костова - секретар на секция "Българска лексикология и лексикография" към Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Разговорът е посветен на словното богатство на родния ни език, на многогодишния труд на поколения лексикографи по многотомния "Речник на българския език", съставянето на речниците на новите думи лексикалните предизвикателства, свързани с пандемията от коронавируса през последните две години.

Големият речник на БАН, както често го наричаме, представя максимално пълно лексикалното богатство на българския език от последните 150 години в неговото стилистично и функционално разнообразие (книжовна лексика, разговорна лексика, диалектна лексика, термини, остарели думи и др.). Досега са издадени 15 тома (до буква Р включително), които включват общо 119 229 заглавни думи. В момента лексикографите от секция "Българска лексикология и лексикография" работят върху 16-и и 17-и том, които обхващат думите с буква С в българския език. Доцент Надежда Костова прогнозира,че до завършването на Речника остават може би още четири тома. Специалистите са надяват трудът на поколения българисти да е напълно готов в обозримо бъдеще, макар съставът на секцията да е намалял драстично от 30 преди години до по-малко от десет души в момента.

"Професията на лексикографа има много специфични особености, които не се учат по време на академичното образование" - споделя доцент Костова. - "Нашата работа е като занаят, учи се в практиката. Необходимо е известно време, за да се научи лексикографът да пише дефинициите за речниковите статии. Понякога формулирането на една дефиниция отнема дни и седмици. Работила съм, например, статиите за думите "свят" и "път" - можете да си представите какво разнообразие от съдържание, различни значения и богатство на употребата имат... На колегите им предстои да напишат статията за глагола "съм" и дори и на мен, която работя от много години върху речника, това ми изглежда огромна, необозрима работа..."

От 2014 година големият "Речник на българския език" е достъпен и онлайн от интернет страницата на Института за български език - достатъчно е да напишем правилно в полето за търсене думата, чието значение ни интересува, и получавам незабавно достъп до пълната речникова статия.

Екипът на секция "Българска лексикология и лексикография" работи и върху друг важен проект - речниците на новите думи. Тази година излезе от печат третият такъв речник, дело на авторски колектив от Института за български език „Проф. Л. Андрейчин“ при БАН. В тази трета част от серията лексикографски справочници, издавани от 2001 г. насам, е документирана най-новата българска лексика. Представени са както думи, навлезли от други езици в началото на новия век, като емодживлогърблокчейн, така и неологизми, образувани на българска почва като блогоромане-идентичностеврочакалня. Включени са също семантично обновени думи - например облак, нови съставни названия и терминологични съчетания - защитено училищедигитално неравенствокръгова икономикамолекулярна кухня и др. и нови фразеологизми като перфектната буря. Речникът е полезен за всички, които се нуждаят от информация за значението и употребата на най-актуалната лексика и фразеология в българския език.

"В речника на новите думи е включена и лексика, свързана с пандемията от COVID-19 като коронакриза и локдаун" - допълва доцент Костова. - "Тези думи нямат претенциите да станат част от българския език и да имат трайна употреба, но са важни от историческа перспектива. Една основна задача на речниците на новите думи е да дадат моментна картина на езика в периода, в който е наблюдаван - последните 20 години, те са едно свидетелство за времето и за всичко онова, което е вълнувало обществото."

Цялото интервю на Валерия Василева с доцент Надежда Костова можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 28 март

Икономически университет – Варна е домакин на конференцията „Време е за ъпдейт“,  организирана от Програма „Развитие на човешките ресурси“.  Основната цел на форума е стимулиране на тясното сътрудничество между образователната система и бизнеса с цел подготовка на кадри за бъдещия пазар на труда. Репортаж след 14ч.; Сигнал за изпочупени дървени..

публикувано на 28.03.24 в 11:27

НОВИЯТ ДЕН на 27 март с Иван Барбов

В Международния ден на театъра, точно в 6.00 часа се вдига завесата за поредната сутрешна радиопостановка на честотите на Радио Варна. На ефирната сцена във времето до 10.30 часа излизат Иван Барбов, Валери Великов и звукорежисьора Недялко Добрев. Няма да ви пожелаем приятно гледане, а приятно слушане. В няколко действия ще чуете интересни..

публикувано на 27.03.24 в 05:06

НОВИЯТ ДЕН на 26 март с Мариела Димитрова

Над 80% от хората у нас планират финансите си за не повече от 1 година напред. А как се грижат за парите ни пенсионните фондове, в които всеки месец близо 5 млн. българи влагат пари от доходите си, които да им формират в бъдеще допълнително пенсионно осигуряване от държавното. Какво се случва с така нареченото доброволно пенсионно осигуряване, в..

публикувано на 26.03.24 в 06:20

На 25 март в "От другата страна" по Радио Варна

На 25 март в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Sean Killian (VIO-LENCE).Иван Лазаров, Калин Бъчваров, Бойко Николаев и Трендафил Трендафилов за новия албум на варненската траш банда TERRAVORE "Spiral of Downfall". Разговори с Даниел Иванов от HEPTAGRAM и Антон Сариев от OBSOLETE GUNS за съвместния концерт на двете групи..

публикувано на 25.03.24 в 14:25

НА СВЕТЛО в понеделник, 25 март

90-години от рождението на поета Христо Фотев отбелязваме на 25 март, Благовещение. Христо Фотев е определян като един от най-даровитите ни и лирични поети - истинско явление в изящната българска словесност. Спомен за него от архива на БНР – Радио Варна и още споделени спомени от Людмил Станев - писател и в одещ на предаването на Радио Варна "Морска..

публикувано на 25.03.24 в 13:25

В „Гравитация нула” на 22 март

„Гравитация нура“ на 22 март с Мартин Николов: -   Изложбата „Жикле +“ на художника Милко Божков; -   Танцовото представление „Отражения“ и аудио-визуалната инсталация „В тъмното има шанс да се изгубим“ – гост хореографът Искра Проданова; -   „Emergence Art Fest“ за втора година в Радио Варна – гости Деница Балинова и..

публикувано на 22.03.24 в 13:07

НОВИЯТ ДЕН на 22 март с Мариела Димитрова 

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Директорът на центъра съобщи още, че средната скорост на вятъра в Черно море е около минималната, която се изисква за..

публикувано на 22.03.24 в 06:35