Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионалната техническа гимназия - Варна е абсолютен победител в Националната олимпиада по техническо чертане

Учениците от ПТГ – Варна станаха абсолютни победители, като спечелиха първо, второ и трето място на XXXVII Национална олимпиада по техническо чертане 2021г. се проведе на 13 май 2021г. За пореден път учениците от варненската техническа гимназия заеха първите места и доказаха, че са сред най-добрите в техническото чертане и инженерната графика в  България. Най-високи постижения и оценка "Отличен 6" за изпълнение на чертеж в среда на AutoCAD на състезанието имат Емил Сабиров и Антон Делев от 12 клас и десетокласниците Ивайло Колев и Тимотеуш Зимострад. Принос за отличното представяне имат техните ръководители – инж. Надежда Арнаудова и гл. ас. д-р инж. Соня Въчинска от Технически университет-Варна.

ПТГ-Варна обучава по професии в четири направления: "Компютри" - техник на компютърни системи и техник на електронна техника; направление "Транспорт" - техник по транспортна техника с две специалности - "Автомобилна мехатроника" и "Електрически превозни средства"; направление "Машиностроене" - професия "Мехатроника"; направление "Изкуство" - професии "Графичен дизайнер", "Дизайнер" с две специалности "Промишлен дизайн" и "Рекламна графика", професия "Компютърен график".

Приемът след завършено основно образование в гимназията стартира на 5 юли с подаване на документи от желаещите.

"Занятията за всички ученици вече са присъствени" - сподели за Радио Варна педагогическият съветник в ПТГ, Снежана Илиева. - "Много се радвам, че успяхме в краткия период на присъствено обучение и на 12-класниците да направим традиционните срещи с техническите университети в страната и със Софийски университет, защото са важни за кариерното ориентиране на учениците и за избора им на висше училище. Предстоят зрелостните изпити в 10 клас за завършен първи гимназиален етап, но нашите ученици по принцип продължават в гимназията, защото държат изключително много и на свидетелството за професия и квалификационна степен от втория гимназиален етап. Тази година 99% се явиха на изпит по професия успешно, а от догодина изпитът вече ще е и задължителен."

"Важно е да отбележим, че в направление "Транспорт" със специалностите "Автомобилна мехатроника" и "Електрически превозни средства" учениците придобиват и правоспособност за водач на МПС, категория "В". Предоставя им се възможност да провеждат учебните практики в големите автосервизи и транспортни фирми. Учениците в тези специалности идват с ясни намерения след 7 клас и са наясно как искат да продължат своето развитие", допълни още Снежана Илиева.

От началото на месец юни учениците от направление "Изкуство" от специалностите "Рекламна и Компютърна графика" и "Графичен дизайн" гостуват в Арт салона на Радио Варна с изложбата "Отвътре".

Повече за обучението в направленията "Компютри" и "Изкуство" споделиха в студиото на Радио Варна учениците от 9 клас Веселин Стоянов и Давид Пеев. Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балотаж на изборите за районни кметове във Варна

Изключително ниска избирателна активност на частичните местни избори. И в двата района ще има балотаж, който ще съвпадне с парламентарните избори тази неделя.  Малко над 17 000 души гласуваха за районни кметове в "Приморски" и "Одесос" днес Изборният ден приключи без сигнали за нарушения. Преброени са 100% от гласовете.  Избирателната..

публикувано на 21.10.24 в 06:11

Слънчево, сутринта с мъгли

Днес отново ще преобладава слънчево време, сутринта на места с намалена видимост до мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед от североизток. Преобладаващи максимални температури между 14° и 17°, за Варна 17°. Вълнение на морето 2-3 бала, температура на морската вода между 17° и 19°. Изгрев на Слънцето за Варна в 7 часа и 29..

публикувано на 21.10.24 в 05:44

Адресите без ток

На 21.10.2024, от 9:00 до 16:00 , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - кв. Чайка, блокове: 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 195, електрозахранени от ТП 210, ТП 211, ТП 212 и ТП 413. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 9:00 до..

публикувано на 21.10.24 в 05:00

Малко над 17 000 души гласуваха за районни кметове в "Приморски" и "Одесос" днес

Изборният ден на частичния вот във Варна приключи, няма сигнали за нарушения.  За кмет на район "Одесос" са гласували 7410 души - 10.99%. В най-големия район на Варна - "Приморски", едва 11,31% от имащите право на глас са отишли до урните, или 9800 гласоподаватели. Средната активност за двата района е 11,15%, съобщи председателят на Общинската..

публикувано на 20.10.24 в 21:07

Полет от Варна до Анталия закъснява над 13 часа, оплакаха се пътници

Пътници на полет от Варна до Анталия, планиран за 06,00 часа тази сутрин, останаха на летището във Варна над 13 часа заради технически проблем със самолета. Закъснението породи напрежение сред пасажери, които изпратиха видеоклип с обстановката на гейта.  Разгневените пътници се оплакват, че условията и чакането, на които са подложени, са особено тежки за..

публикувано на 20.10.24 в 20:22

Малко над 8% избирателна активност в "Одесос" и Приморски" към 17,30 часа

Избирателната активност на частичните местни избори за избор на кметове на районите "Одесос" и "Приморски" във Варна към 17,30  е малко над 8%. За Одесос тя е 8,12% или гласували 5458 души, а за "Приморски"- 8,44 % или гласували 7300 души. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия. Няма сигнали за нарушения. В двата района има секционни..

публикувано на 20.10.24 в 17:57
Снимката е илюстративна

Понеделник - неучебен ден за 27 училища в "Одесос" и "Приморски"

Във връзка с провеждането на частични избори за кметове на варненските райони "Одесос" и "Приморски" кметът Благомир Коцев обяви 21 октомври 2024 г. (понеделник) за неучебен ден в 27 варненски училища в двата района. Заповедта важи само за училищата, в които ще се помещават избирателни секции в деня на частичните избори.  Без учебни занятия на 21..

публикувано на 20.10.24 в 14:36