Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„България в световната история и цивилизации – дух и култура“ този уикенд

| обновено на 12.06.21 в 15:57

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“ ще се проведе тази събота и неделя.

Място: Пленарна зала в Община Варна

Програмата:

12 юни (събота)


16,00 ч. д-р Елица Димова (София) – „Връзката Боян Мага и Иван Рилски“

16,20 ч. д-р Веселина Антонова (Русе) – „Неизвестни сведения за живота на Левски (1867-1870)“ – нова книга

16,40 ч. д-р Деница Великова (Русе) – „Развитие на ключови компетентности в обучението по история и цивилизации“

17,00 ч. Стоян Райчевски (София) –  „Крайовската спогодба между прагматизма  и емоциите“ – представяне на нова книга

17,30-18,00 ч. Обсъждане по докладите

18,00 ч. Закриване на първия ден от конференцията

13 юни (неделя)

9,30 ч. Кратък обзор на изминалия ден

9,50 ч. Даниела Георгиева – „Личностите, които промениха Варна“

10,10 ч. д-р Росен Гацин, СУ – „Читалищата като опорна точка на етнологията 200 години след рождението на Георги С. Раковски

10,30 ч. Д-р Анета Кирова „Предпоследното сражение“ Разпространението на маларията във Варненския регион в началото на ХХ в. Съдоклад на Гергана Георгиева „Документи от Държавен архив  – Варна“  по темата.

10,50 ч. Д-р Елияна Иванова, МУ Варна  – „Епидемиологични хроники на пандемичните инфекции във Варненския регион 18-19 век“

11,10 ч. Милена Драгнева (ИМ – Провадия) – „Един щрих към кулинарията на Балканите по данни от английски, арменски, френски и турски пътеписи XVI-XIX в.“

11,30  ч. Гинка Георгиева (В. Търново) – „Свищовска женска организация „Съгласие“ през Възраждането

11,50 ч. д-р Юлия Боева (София) – „Праисторически символи в свилениците от Софийско“ – втора част на книгата

12,10 ч. Славян Стоянов – „СЪРМАН“. Символът свастика в българската везбена традиция – нова книга

12,30 ч. д-р Невян Митев, директор на музея Вл. Варненчик – „Битката при Варна. Истории за паметта

12,50 Обощение

13,30 Закриване на конференцията

Чуйте какво споделиха за конференцията авторите на книги и участници във форума Даниела Георгиева и Славян Стоянов пред репортера ни Ваня Славова:




11 юни (петък) от 18.00 ч. Представяне книгите на Светлозар Попов „Траки и пратраки“ (Варна) и на „Божествена Тракия“ от Петко Атанасов (София)

Зала „Артсалон“ в Радио Варна


Неделя, трети и последен ден от събитието, е посветена на етнологията и ще започне в 9,30 ч. със символично ревю на автентични носии. Символично, защото ще бъдат показани само шест на различни колекционери от град Варна, като с това ще се анонсира една голяма изложба: през август месец в Тракийския дом по случай 125 годишнината от основаването на
Тракийско Дружество – Варна, основано от Капитан Петко войвода. На това честване заедно с концертната програма шестима колекционери от Варна ще покажат част от великолепните носии, които притежават.

Отново в неделя (13 юни) Славян Стоянов ще представи и новата си книга, която излезе в началото на тази година.

Националната конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“ е основана във Варна през 1996 г. от издателя Димитър Боянов и археолога Иван Иванов.
Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на идеологическите бариери,  на многобройните фалшификации за нашето минало. Докладваните нови проучвания разшириха представите ни за началото на българската държавност много преди създаването на Аспарухова България, за древната Варненска цивилизация и приноса на българите в развитието на Европейската цивилизация, за богатото наследство на народното творчество. Издадените през годините сборници с доклади от конференцията имат важен принос в българската историография, те попълват множество бели петна в нея.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония - да цениш природата и човека до себе си

Когато чуем Япония вероятно първо си помисляме колко далеч е от нас. Но противно на това твърдение варненката Светла Златева заявява, че всяка дестинация е просто на един полет разстояние и Япония не е чак толкова далечна. Поводът тя да гостува в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" бе една от най-важните туристически атракции на страната -..

обновено на 11.06.24 в 16:49

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на Форбс в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на Форбс за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година Форбс отличава..

публикувано на 11.06.24 в 16:44

„Концерт в лятна вечер” по повод 90 години Радио Варна

„Концерт в лятна вечер” – на открито, на входа на Морската градина във Варна. Това е нашият подарък за верните ни слушатели и приятели! Радио Варна Ви кани на „Концерт в лятна вечер” на 16 юни на специална сцена на входа на Морската градина. Началото е 19.00 ч. През настоящата 2024 г. Радио Варна отбелязва своята 90-а годишнина с..

публикувано на 11.06.24 в 16:00

Пуснаха фонтаните и шадраваните във Варна

Всички фонтани и шадравани, стопанисвани от Община Варна, са пуснати в експлоатация, съобщиха от общинския пресцентър и от фирмата, която поддържа съоръженията.  Те са преминали необходимата профилактика, някои от тях са имали нужда от рехабилитация и подмяна на части.  От месец май, по-рано от минали години, е пуснат фонтанът на..

публикувано на 11.06.24 в 15:20

Фестивал на цацата от 14 до 16 юни в Кранево

На 14, 15 и 16 юни в Кранево посрещат лятото с музика, танци, игри, кулинарни демонстрации, студена бира и прясна цаца. Всичко това в рамките на фестивала на цацата на 14, 15 и 16 юни. Специални гости са Boney M Experience - гру­па­та, коя­то па­зи му­зи­кал­но­то нас­лед­ство на ле­ген­дар­на­та фор­ма­ция и обе­ща­ва лю­би­ми­те хи­то­ве на ня­кол­ко..

публикувано на 11.06.24 в 12:28

Лесна работа: След избори

Както винаги, след избори на повечето от нас рязко им се приисква поне за малко да сменят професията си, да станат туроператори, да изпратят някои кандидати за народни представители далеч-далеч, на място, с което не би имало връзка... И по възможност билетът за съответната дестинация да е еднопосочен, за да могат въпросните хора да си..

публикувано на 10.06.24 в 17:35

104-годишен варненец не пропусна да гласува, избра електронната бюлетина

Най-възрастният избирател във Варна - 104-годишният Хиньо Коларов, не пропусна да даде своя глас на изминалия вот 2 в 1. Той избра да гласува с машина, предаде БНТ. Споделя, че досега може би е гласувал 100 пъти. За първи път пуска своята бюлетина, когато е на 18 години, преди 86 години - през 1938 година. Сега вече се придвижва трудно, но с..

публикувано на 10.06.24 в 10:56