Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците трябва да постигнат компромис чрез диалог

Рубриката на Радио Варна „Гласувам за първи път” продължава с автор Павло Славов. Първият гост в нея е Константин Праматаров. Той живее във Виена от две години, където учи политически науки и вече гостува в първото издание преди парламентарните избори на 4 април 2021 година. Тогава той гласува за първи път в чужбина и разказа за своите очаквания, надежди и желания, свързани с избора. Няколко месеца по-късно го срещаме отново.  

Как се промениха нещата в твоите очи през последните няколко месеца?

Не се промениха по никакъв начин, защото донякъде подозирах, че ще се случи именно това поради невъзможността за диалог между отделните парламентарно представени партии.

Откъде се появява тази невъзможност за диалог?

За мен целият проблем е в егоизма на партиите и техните лидери, защото в този случай в парламента има шарено представителство. За да тръгне целият политически процес и да бъде сформирано правителство, трябва да бъдат направени компромиси. Партиите трябваше да седнат и да проведат един качествен диалог, една дискусия, в която да намерят най-важните точки, по които да работят заедно и по този начин да сформират правителство. В момента сме в здравна и икономическа криза и ако по време на 46-тия парламент не бъде съставено правителство ще влезем и в политическа криза. А това е много опасно за страната ни.

Според теб добре ли функционира временното правителство?

Според мен то функционира меко казано перфектно. То изпълнява всичките си задължения и организирането на честни и прозрачни избори.

Променя ли се твоето решение за гласуване на 11 юли и по отношение на избора, който ще направиш?

Аз ще гласувам във всеки случай, защото смятам че това е конституционно право, което никой не трябва да изпуска. Когато ти не упражниш правото си на глас нямаш право да се оплакваш от бъдещото управление. Ще гласувам за същата партия, за която гласувах и на 4 април, подкрепям лицата, които са в тази партия и съответно ще гласувам за нея на 11.07.

Какво очакваш да се разиграе на политическата сцена след 11 юли?

Не очаквам някакви изненади. Очаквам един добър диалог, постигане на споразумение и работещо, постоянно правителство като се надявам и хора от временното правителство да се включат.

Разговорът на Павло Славов можете да чуете тук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборните материали пристигнаха в област Добрич

Бюлетините за предстоящия балотаж в неделя пристигнаха в Областната администрация в Добрич при строга полицейска охрана. Предстои още днес те да бъдат разпределени в осемте общини. 181 000 са подготвените за област Добрич бюлетини за предстоящия втори тур на президентските избори тази неделя. Подготовката върви нормално и засега всички членове на РИК..

публикувано на 18.11.21 в 15:54

Без мобилна секция за карантинирани в Балчик на балотажа

Въпреки интереса мобилна секция за карантинирани в Балчик няма да има на балотажа. Причината е, че на първия тур не е била сформирана секционна избирателна комисия за гласуване с подвижна кутия. Това обяснение е получено от Централната избирателна комисия в отговор на запитване от местната администрация. Към днешна дата карантинираните са 207,..

публикувано на 18.11.21 в 15:45

Днес ЦИК ще обяви мандатите в 47-ото Народно събрание

ЦИК ще обяви резултатите след окончателна проверка на вота и преференциите. Така ще стане ясно колко депутати ще има всяка от 7-те партии и коалиции в новия парламент: "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". След това новите народни представители ще имат един ден да подадат..

публикувано на 18.11.21 в 10:05

Започва предизборната кампания за втория тур на президентските избори

Започва предизборната кампания за втория тур на президентските избори, след като Централната избирателна комисия обяви окончателно резултатите от вота за държавен глава. В неделя - 21 ноември, ще се явят кандидат-президентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева. Предизборната кампания ще приключи 24..

публикувано на 17.11.21 в 08:12

ЦИК обяви окончателните резултати от парламентарните избори

Снощи Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от парламентарните избори, при 100 процента обработени протоколи от РИК. Партия "Продължаваме промяната" получава 25,67 процента от гласовете, а ГЕРБ-СДС - 22,74 на сто. На трета позиция е ДПС - с 13 на сто, а БСП за България е четвърта с 10,21 процента. "Има такъв..

публикувано на 17.11.21 в 06:32

Как да гласуваме с машина на изборите "2 в 1"

На изборите 2 в 1 можем да гласуваме само един път – на една машина и с една смарт карта. Разписките, които ще пусне устройството ще са една или две, в зависимост от това дали сме упражнили правото си на глас и за двата вида избори – за президент и за парламент. За да гласуваме, първо трябва да активираме машината с поставянето на картата,..

обновено на 14.11.21 в 14:33

13 ноември - ден за размисъл преди вота в неделя

Събота – 13 ноември е ден за размисъл преди парламентарните и президентските избори в неделя. В деня за размисъл не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за..

публикувано на 12.11.21 в 17:05