Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каменни послания в картините на Милко Божков

2
Милко Божков
Снимка: Галерия 8

„Салонът на природата“ е озаглавена изложба, с която Галерия 8 отбелязва 33 години от своето създаване. Творби на художника Милко Божков по стихове на Борис Христов гостуват не за първи път във Варна. Но този път богатството от форми и идеи водят своето начало от посланията, закодирани в камъка. Те са и основната отправна точка, от която Милко Божков съчетава цветове и думи.

"Творецът ако няма предизвикателство започва да се движи по повърхността на собственото си мислене", разказва Милко Божков за предизвикателството да представи "Салонът на природата" пред варненска публика. "Това, което вече три години правим с Борис Христов, си заслужава да бъде показано тук за първи път, защото именно на това място беше нашата първа работа „Думи и графити”, допълва още Божков в разговор на Светлана Вълкова.

Какво представлява "Салонът на природата" с Борис Христов и откога започва вашето сътрудничество?

Обичам да цитирам един френски философ, според когото "Случайността е другото име на Господ, когато иска да остане анонимен". Преди 5-6 години имах изложба в София на едни малки картинки 20 см на 30 см и сред тях имаше рисувани две камъчета от дувара на къщата. Едното си го хареса Стоян Цанев. И той ми предложи да направя серия от тези камъни. Те са от рушени дувари на село. И преди 3 години бяхме при Борис Христов в Лещен. Той събира в продължение на години камъни и ги заснема. Така беше издал една книга "Камък и слово". И той предложи да направим живопис.

Фотографиите и композициите на снимките са негови, а аз трябваше да вляза в тях без да импровизирам. В първия момент сякаш почувствах това като ограничаване, но после разбрах, че това е дисциплина. Необходимо е да влезеш във фотографията, която е направил, и в стиховете към тези камъни. И накрая, като видят картината, все пак да си кажат хората: „А, това е Милко Божков”. В началото на миналата година започнах активно да работя вече върху платно.

През какви етапи преминахте, за да стигнете до този краен етап, който виждаме?

Първият етап беше много рационален. Фотографиите отлежаваха половин година. След това налепих разпечатки на четиристишията в един скицник и започнах да правя варианти на малки рисунки. Цялата минала година работих само това. Процесът за мен беше много важен и приятен.

С кое повече се борихте - с камъка или със словото?

Със словото, защото трябваше да вляза в смисъла на текста. Някои неща са едно към едно с фотографията, но другите съм ги променял и вкарал в друга атмосфера. Обсъждахме рисунките една по една по телефона. А Борис Христов ми даваше съвет за едно или друго. В началото си мислех, че все пак аз разбирам от това. А и никога не съм се съобразявал с препоръки. Но впоследствие осъзнах, че неговите препоръки в 90 процента бяха правилни.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Милко Божков можете да чуете в звуковия файл, а изложбата може да бъде видяна от 1 до 31 юли.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48