Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент призовава за повишена сигурност срещу киберзаплахи

Европейският парламент /ЕП/ прие резолюция, с която призовава за по-строги стандарти за киберсигурност на свързани устройства, приложения и операционни системи в контекста на неотдавнашните кибератаки срещу критична инфраструктура в ЕС.  Явор Фурнаджиев, водещ специалист в областта на киберсигурността коментира, че  43% от кибератаките в световен мащаб са насочени към малките и средни предприятия /МСП/:

"Киберпрестъпниците не се интересуват нито от типа бизнес, нито от това колко голяма е фирмата и чия е собствеността. Целта им е да се инфилтрират и да извлекат съответната полза. 50% от МСП са станали обект на кибератаки, а 60% от пробивите са били причина предприятията да излязат от бизнеса и да не могат да продължат своята дейност. През последната година пробивите в информационната сигурност на МСП са се увеличили повече от пет пъти. 86% от тях са били финансово мотивирани."

Според Контекста на резолюцията бъдещето е „Интернет на нещата“ , представляващ свързани устройства като машини, сензори, промишлени компоненти и мрежи, чийто брой бързо нараства. Очаква се до 2024 г. в световен мащаб 22,3 милиарда устройства да бъдат свързани с интернет, съобщи проф. Розалина Димова, ръководител на катедра Комуникационна техника и технологии в Технически университет-Варна: 

"5G е пета генерация телекомуникационни мрежи,  които се развиват през последните 120 години. В сравнение с 4G се осигурява повече от сто пъти по-бърз обмен данни. Това ще даде достъп до виртуална реалност с високо качество, дистанционно управление, умен дом, автономно шофиране, умни градове, умно земеделие ... Важно е тези технологии да се използват за повишаване на нашето качество на живот, така че е необходимо и ние да се развиваме и обучаваме, да се информираме за т.нар. невидима среда на безжичните технологии, в които живеем."

Членовете на ЕП отбелязват, че осведомеността относно киберсигурността сред хората и предприятията остава ниска и че има недостиг на квалифицирани кадри в сектора. Капацитетът в областта на киберсигурността при отделните държави-членки също е разнороден в контекста на липсата на общоевропейско споразумение относно сътрудничеството в областта на киберразузнаването и колективните ответни действия срещу кибератаки и хибридни атаки. Албена Спасова отговаря за образователните инициативи на Microsoft в 24 държави в Централна и Източна Европа. Преди това има дългогодишен опит в сферата на киберсигурността. Тя припомни, че у нас вече има изграден СЕРТ център към Министерство на транспорта. Между отделните центрове в страните-членки е необходимо да се изгражда взаимодействие.

Членовете на ЕП приветстват плановете на Европейската комисия да предложи хоризонтално законодателство относно изискванията за киберсигурност за свързани продукти и услугите за тях, но също така настояват Комисията да положи усилия за хармонизиране на националните закони, за да се избегне фрагментиране на единния пазар. Текстът също така призовава за въвеждането на законодателство до 2023 г., налагащо изисквания за киберсигурност за приложения, софтуер, вграден софтуер и операционни системи.







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на Зеленика и "Галата" от три дена нямат вода

Жителите на местността Зеленика и на квартал "Галата" в район Аспарухово край Варна от три дни нямат вода. Причината е стар етернитов водопровод, който аварира често. Това коментира Веселин Русев, управител на ВИК - дружеството. Старият водопровод по наклона, който е на 50 години, не издържа на налягането от помпажните води и след всяко кърпене и..

публикувано на 27.06.24 в 16:30

Пожар гори край Игнатиево

Пожар се е разразил над училището в Игнатиево. Запалили са се сухи треви, съобщиха от полицията. Първоначално четири екипа на пожарната са изпратени на място.  В настоящия момент 8 екипа се опитват да локализират пожара. Хората от Игнатиево са се опитали със собствени сили да потушат огъня, но не са успели, а пламъците са разпространили до вилната..

обновено на 27.06.24 в 15:24

15 август ще е почивен ден за варненци

Празникът на Варна отново ще бъде празничен и неприсъствен ден. Това реши Общинският съвет с 36 гласа „за“. Само един съветник гласува „против“. Християнският празник Свето Успение Богородично е определен за ден на Варна с решение на Общинския съвет във Варна от 1993 г., а за първи път е почивен ден през 2007 г. От тогава до сега традицията се спазва..

публикувано на 27.06.24 в 15:08
Снимката е илюстративна

Пенсионират 53 от старите автобуси на Варна

Общинският съвет даде съгласието си старите автобуси на „Градски транспорт“, които бяха заменени от електробуси, да се бракуват. От експлоатация ще бъдат извадени 53 амортизирани превозни средства. Гласувано бе също да се осигурят до 1,862 млн. лева с ДДС от местната хазна за съфинансиране на проектите, одобрени по новата програма за саниране, в..

публикувано на 27.06.24 в 15:07

Нов общински съветник положи клетва

Юлиян Минчев положи клетва като общински съветник преди началото на 12-тото заседание на местния парламент във Варна. Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител. Минчев влиза от листата на „Има такъв народ“ и това ще бъде първият му мандат като общински съветник. По-късно днес ще стане ясно в дейността на кои..

публикувано на 27.06.24 в 13:20

Мотоклубове почетоха паметта на загиналия моторист при катастрофа на пътя за "Виница"

Мотоклубове почетоха паметта на загиналия при катастрофа моторист на лобното му място на пътя за "Виница". Десетки се събраха и положиха цветя в сряда. Инициаторите на бдението започнаха подписка за поставяне на конуси в разделителната ивица на опасния участък. Вече 300 души са дали подкрепата си за исканите промени. Лента за ограничаване на скоростта..

обновено на 27.06.24 в 11:07
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Никой не може да състави правителство в момента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че липсата на стабилно управление  отдалечава страната от еврозоната: "Ама каква Еврозона бе, господа? Ние бяхме там с ГЕРБ, в чакалнята, в банковия съюз. Ако сега, днеска, имахме стабилно правителство, доминирано от нас, политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем, но ние в момента не можем да..

публикувано на 27.06.24 в 11:04