Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кенове за бъдеще

| обновено на 02.07.21 в 11:07
Снимка: https://rnews.bg

Всяка година неправителствената организация „Капачки за бъдеще” организира кампании за събирането на пластмасови капачки. Те не са единствените, но сега ще се фокусираме върху тяхната дейност. Събирането на капачки става два пъти в годината. Обикновено пролетта и есента. При последната кампания са събрани близо 140 тона. Парите от тях се използват за подмяната на старите и амортизираните кувьози в болниците в страната, както и за купуването на друго медицинско оборудване. В момента от „Капачки за бъдеще” досъбират средствата за неонатална детска линейка. И най-последната информация от благотворителната организация е, че започва събирането и на алуминиеви кенове.

Идеята за събирането на алуминиевите кенове не е нова. Организацията и логистиката обаче са двата основни проблема, които възпрепятстват реализацията й досега, сподели Лазар Радков от благотворителната организация „Капачки за бъдеще”.

"Сега най-после успяхме да измислим начин как да събираме и кенчета покрай капачките. Измислили сме логистиката, намерили сме и партньори, които да помагат с превозване. И за това можем да го направим сега."

При следващата кампания, която ще бъде през есента, двете отпадъчни суровини ще бъдат събирани едновременно.

"Идеята е кенчетата да се събират успоредно, но отделно от капачките по време на кампаниите ни всяка пролет и всяка есен. Сега ще видим как ще се получи есента и в колко града всъщност ще успеем да уредим логистика и транспорт и за кенчетата, освен за капачките."

Кеновете, които ще бъдат събирани, обаче, трябва задължително да са алуминиеви. Как да ги разпознавате, чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Очаква се ремонт на част от конната база в кв. "Виница" и на залите по борба и стрелба "Простор"

Предстои проектиране на новия басейн в квартал "Аспарухово", както и на многофункционалната спортна зала в квартал "Възраждане". Това съобщиха от общинската администрация във Варна. Планира се и ремонт на залите по борба и стрелба „Простор“, саниране на залата за лека атлетика в Спортен клуб „Локомотив“, както и ремонт на част от конната база във..

публикувано на 06.06.24 в 18:20

МОН публикува резултатите от матурите и външното оценяване в 4. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от държавните зрелостни изпити и от националното външно оценяване (НВО) в 4. клас. Резултатите могат да се видят тук.  Проверката става с входящ номер и идентификационен код. Близо 47 000 дванайсетокласници се явиха на първата матура по български език и литература, а над 46..

публикувано на 06.06.24 в 16:18

200 млн. лв. за ремонт на студентските общежития е отпуснал служебният кабинет

Нов модел на управление на висшето образование и отварянето му за студенти от трети страни. Това са темите на заседанието на Съвета на ректорите на висшите училища в България, който заседава днес във варненския Икономически университет. В заседанието, с участието на служебния министър на образованието проф. д-р Галин Цоков, участват ректорите на..

публикувано на 06.06.24 в 16:12

Верижна катастрофа между четири автомобила на бул. "Левски"

Верижна катастрофа между четири автомобила е възникнала малко преди спирка "Дубровник" във Варна. Сигналът за инцидента е подаден в 14:51 часа, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР във Варна.  Жената, шофирала един от автомобилите, е откарана в болница. Все още няма информация за състоянието ѝ. 

публикувано на 06.06.24 в 16:00
Снимката е илюстративна

Затварят временно част от бул. "Осми приморски полк" около бившето поделение Светкавица

Поради пропаднала пътна настилка заради строеж в района на бившето поделение Светкавица, днес – 6 юни, от 17 до 19:30 часа ще бъде затворена за движение част от бул. „Осми приморски полк“. Автомобилите, които се движат в посока от село Кичево и кв. „Виница“ към центъра на града, ще бъдат отбивани по пътя за Долна трака.  В посока от града към..

публикувано на 06.06.24 в 15:28

Разкриха престъпна група, източвала банкови сметки

11 участници в престъпна схема за източване на банкови сметки разкриха с лужители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Те проведоха специализирана полицейска операция в София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в селата Железница и Медковец, съобщават от Министерството на вътрешните работи.  Арестувани са д вама хакери, набирачи..

публикувано на 06.06.24 в 13:43