Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полезащитните пояси в Добруджа масово съхнат

2
Снимка: Мая Щърбанова

Масово съхнене на ясеновите дървета се наблюдава в Североизточна България. Полезащитните съоръжения са застрашени от изчезване, ако не се вземат спешно мерки. Процесът според специалистите е необратим, което налага да се пристъпи към реконструкцията им и залесяване с по-устойчиви видове, информират от Североизточното държавно предприятие.

От миналата година учени и лесовъди наблюдават увредените пояси и взимат проби от тях. Според специалистите причините за съхненето са комплексни и е време да се вземат по-ефикасни мерки.

При пробовземането са установени два вида корояди и други вредители, като до две седмици ще приключи изследването на последните взети проби и тогава учените ще обявят окончателно всички патогени и вредители, които унищожават едни от най-важните полезащитни съоръжения в Североизтока. Част от пробите ще бъдат изпратени за анализ в лаборатории и зад граница.

Очаква се още този месец с проблема да бъде запознато и ръководството на Изпълнителната агенция по горите.

Част от поясите ще бъдат възстановени със средства по проектите „Земите и горите на орела“ и „Горите на Североизтока“.

Подробности чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвориха част от пътя Златни пясъци - Варна заради ВиК ремонта

Първият етап от реализацията на проекта на ВиК-Варна за изграждане на водопровод и канализация в участъка от Ботаническата градина до "Евксиноград", започна със затварянето на северното платно на булевард  "Княз Борис I", посока центъра на Варна. Трафикът е прехвърлен в едното платно, обясни инженер Николай Жеков, главен инженер на..

публикувано на 21.10.24 в 15:46

Ученичката, влетяла с кола в подлез във Варна, с отрицателна проба за алкохол

17-годишната неправоспособна водачка на лек автомобил, която самокатастрофира в подлез във Варна, е с отрицателна проба за употреба на алкохол. Резултатите от пробите за наркотици все още не са готови, съобщават от полицията. Припомняме, инцидентът се случи миналия четвъртък около 07.30 часа сутринта, когато ученичката губи контрол над управлението и..

публикувано на 21.10.24 в 15:32

Откриха несъответствия в менютата и крайните цени за ученическото хранене

Одитът в общинското дружество „Ученическо и столово хранене“ ЕАД показва несъответствия и нарушения в крайните цени, менютата, енергийните стойности , във формирането на разходите за приготвяне и доставка, както и  начисляване на  разходи за акцизи, такси и мита, като за услугите се дължи само ДДС, без мита, акцизи и прочие. Това стана ясно от одита в..

публикувано на 21.10.24 в 15:14

Ще има или не местен референдум за ВЕИ-парковете в Добрич?

Само дни преди парламентарните избори тази неделя жителите на община Добричка все още нямат отговор на въпроса ще има или не местен референдум на 27 октомври във връзка с инвестиционните намерения за изграждане на ветроенергийни паркове на нейна територия. В края на миналата работна седмица Общинската избирателна комисия все още не беше излязла с..

публикувано на 21.10.24 в 15:00
Звездица

Кръщават още две улици в Звездица

Две улици в село Звездица ще получават имената "Лира" и "Плеяди" по предложение на кмета Станислава Христова. Кръщаването им е необходимост, тъй като те вече са населени, а живеещите на тях трябва да получат точен адрес. Улица в местност Малка чайка в район "Аспарухово" ще бъде именувана с името "Добри Динев". Динев е виден представител на спортната..

публикувано на 21.10.24 в 14:44

В Балчик започва изграждането на нов екопарк

В Балчик започва изграждането на нов екологичен парк в кв. "Хоризонт". Проектът ще бъде финансиран с евросредства. Теренът, с обща площ от 117,4 дка, се намира в близост до границата между горната, равнинна част на Белия град, и долната - стръмна част на града.  В северозападната му част се намира старият стадион (нефункциониращ). На югоизток..

публикувано на 21.10.24 в 13:40

Разбиха печатница за фалшиви банкноти от 50 лева и 500 евро

Печатница за фалшиви пари беше разбита в Шумен. Задържани са двама мъже на средна възраст, които имат предходни присъди за престъпления от общ характер, съобщи окръжният прокурор Орлин Куздов. Открити са фалшиви банкноти по 50 лв. и 500 евро с изключително високо качество. Намерени са и доларови банкноти, предаде Радио Шумен. „Освен че не могат да..

публикувано на 21.10.24 в 13:17