Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежко остава състоянието на 6-ма от пострадалите в пожара край Варна

Снимка: БГНЕС

Тежко остава състоянието на шестима от пострадалите при пожара в Дома за възрастни хора "Св. Георги" край Варна. Инцидентът стана в неделя малко преди 4 часа сутринта. Четирима души починаха. По първоначална информация причината за пожара е късо съединение в една от стаите.

Осем от възрастните хора в дом "Свети Георги" остават на лечение две жени са в многопрофилната болница "Света Анна" във Варна, а шестима са във Военноморската болница. За тях постоянно се грижат един лекар и три медицински сестри, съобщи за БНТ д-р Васка Апостолова, токсиколог във Военноморската болница. Въпреки това състоянието им остава тежко.

Шестимата пациенти преминаха един курс на лечение в барокамера още вчера, предстои им още един, тъй като лечението под налягане и с повишено съдържание на кислород е най-добрата терапия при вдишване на дим.

Двете жени в болница "Света Анна" вече са в стабилно състояние и опасност за живота им няма, съобщиха от здравното заведение.

За съжаление, пожарът в дома взе четири жертви, 89-годишният мъж, предизвикал инцидента, е изгорял в стаята си. Той е бил настанен в дома само два дни преди инцидента, бил е незрящ и с психични проблеми.

Друг мъж почина вчера сутринта в реанимацията на университетската болница "Св. Марина". По-късно в стаята си издъхна възрастна жена, а друга почина при преместването на част от обитателите на дома в друга негова сграда. Изяснява се доколко смъртта на двете има пряка връзка с пожара.

В дома за възрастни хора "Свети Георги" са настанени 218 души, 80 от тях трудноподвижни. След пожара част от тях бяха преместени в сграда в местността "Сотира", а други се върнаха в стаите си в основната сграда. Там е изгоряла само стаята, от която е тръгнал пожарът, останалите помещения са само обгазени.

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебното производство по случая.

"Оказваме в пълен обем терапия по отношение на пораженията, които е нанесъл пожарът на бял дроб и мозък. И петимата пациенти са с много придружаващи заболявания, хипоксията е нанесла своите поражения, така че всички те все още не са извън опасност", каза д-р Васка Апостолова от Клиничната токсикология във ВМА МБАЛ Варна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пясъчни творения ще изработват в Балчик

Тази събота   на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Участниците ще имат на разположение един час да сътворят най-красивото, на което са способни от пясък и с..

публикувано на 06.07.24 в 08:43

Гореща събота - във Варна до 30С

Днес ще е предимно слънчево, сутринта почти тихо. Температурите ще продължат да се повишават, като максималните ще са между 31° и 36°, по Черноморието от 27° до 30°, за Варна около 30°. По Черноморието времето остава слънчево, със слаб до умерен вятър от изток-североизток,  следобед подсилен от бриза. Вълнение на морето 2,..

публикувано на 06.07.24 в 08:22

ТИР удари автобус в Бургас

ТИР е ударил автобус на градския транспорт в Бургас на бул. "Тодор Александров", съобщи за БНР Бургас управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев.Камионът е излязъл  от ул. "Вая". Първоначално е спрял на знак стоп. След това обаче е тръгнал и навлязъл в кръстовището, където е ударил автобуса, който се е движил по линия Б1.  Няма пострадали пътници,..

публикувано на 05.07.24 в 16:23

Без помощи за ученици в начален етап и в 8 клас, ако имат 5 неизвинени отсъствия за месец

Родителите на ученици от първи до четвърти клас и в осми клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Помощта се изплаща на всички семейства независимо от доходите, припомнят от Министерството на труда и социалната политика. Семействата с ученици в първи и осми..

публикувано на 05.07.24 в 15:36

Как българите биха приели шестдневна работна седмица?

В опит да повиши производителността и заетостта в няколко предприятия, Гърция въведе шестдневна работна седмица. Според новото законодателство служителите на частни предприятия, които предоставят денонощни услуги, ще имат възможност да работят допълнително по два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна...

публикувано на 05.07.24 в 10:55

Униформеното облекло остава проблем в системата на МВР

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 година. С указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на..

публикувано на 05.07.24 в 10:35

Обсъждат ремонт за близо 3,5 млн. лева на ул. "Сирма войвода" в местността св. Никола във Варна

Да бъде въведена улична регулация на ул. "Сирма войвода" в местността Св. Никола, което предвижда и отчуждаване на части от имотите, за да се разшири пътят. Това обсъди кметът на Варна Благомир Коцев с жители на района по време на среща с тях. В Общия устройствен план от 2012 година е заложено да бъде изграден път с дължина 1400 метра.  Проектът..

публикувано на 05.07.24 в 09:52