Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия пътува в България с колективната изложба „Данте плюс 700“

С Дни на Италия в Двореца на Балчик бе даден старт на пътуващата експозиция, посветена на автора на “Божествена комедия“ Данте Алигиери. От 20 до 30 юли Белият град е сцена за италиански творци, като кулминацията е на 28 юли, когато тук ще гостува новият посланик на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара. Тогава артистите към Държавна опера – Варна ще потопят публиката в магията на музиката с популярни арии, дуети и канцонети от велики италиански композитори. Оперната гала „Музиката на Италия“ е от 21.00 часа на открита сцена Двореца.

700 години след смъртта на италианския поет и философ можем да видим  какво е отражението на творчеството му върху други творци
в Каменна зала на Двореца.

„Данте плюс700 - Софийско издание“ е колективна изложба, , посветена на Данте Алигиери. Автор на творческия проект е Марко Миколи.

"Данте е един от най-известните поети в света, а неговата "Божествена комедия" несъмнено е оказала влияние върху въображението на всички следващи поколения. Творбата на великия поет устоява на времето и продължава да живее в нашето настояще. Тя е едно изключително произведение, което и днес ни обединява и ни напомня за нашите страхове, чувства и недостатъци-една всепризната многопластова творба.“ Колективната изложба "Данте плюс 700"-Софийско издание" цели да събере група различни творци, които, чрез илюстрации, комикси и стрийт арт, се опитват да вдъхнат живот на една нова идентичност на великия Данте Алигиери. Използваните от тях изразни средства са рисуване с темпера, гeометрично чертане и дори З Д анимация. Някои от творбите, анимирани от миланското студио Alkanoids, ca показани с технологията на добавената реалност чрез безплатното приложение за смартфони „ARIA the. AR Platform" Илюстрациите с логото на ARIA могат да бъдат анимирани, използвайки приложението. Изложбата е организирана от Италиански културен институт София и Посолство на Италия в България. www.danteplus.corn

Миналата година в балчишкия Дворец бе представена личността на знаменития художник Леонардо в изложба, която продължи като пътуваща в над 10 града на страната. Тогава почетният консул на Италия Ан­то­нио Тар­куи­нио направи заявка за по-богата програма през 2021, имайки предвид пандемията и ограниченията. Така ли е разказва самият той пред Албена Иванова.

Сегашната обстановка позволи ли да довършите плановете от миналата година?

Миналата година също реализирахме доста от тях. Което не успяхме миналата година, се опитваме да го възстановим, като започваме с тази експозиция за Данте Алигиери. Заедно с това доведохме и италиански изпълнители.

Маската е в джоба Ви тази година … По-спокойни ли сте сега?

Хубаво е, че имаме спокойствието да държим маските в джоба.

И в Италия, и в България ли е така?

В Италия допреди 10 дни беше добре. След победата в европейското по футбол започнаха проблемите и най-вече сред младите, които участваха в тези събития. Разболяха се много младежи. В България се държи ниско това число.

Да очакваме ли движение на туристи от Италия към България?

Пътуващите от Италия тук са доста повече в сравнение с миналата година, но много се оплакват от анулирани полети. Но всъщност успяват да излязат и да дойдат в България. Например двамата музиканти, които дойдоха, пътуваха със самолет до София, а от там с такси, защото много от полетите до Варна са анулирани. Ако бяха по-улеснени полетите от Италия до Варна, много повече туристи биха ни посетили със сигурност.

Кога очаквате да се възстанови старият ритъм?

Според мен по-рано от две години няма да стане. Всичко зависи от информацията, която се дава, дали е фалшива. Заради тази фалшива информация много хора не се ваксинират. Ако повече хора се ваксинират, няма да дадем възможност на вируса да се разпространява. А сега се разболяват все повече млади, защото точно те не са ваксинирани. Беше добър ход да се ваксинират първо възрастните хора, защото за тях беше по-опасно. Но сега виждам, че младите не искат да го правят – нито в Италия, нито в България, точно заради тази дезинформация.

Какъв процент от населението на Италия е ваксинирано?

Статистиката към днешна дата (23 юли) е 69 процента с първа доза, с втора доза са около 40 процента. Добрата новина е, че повече от половината от учителите в училищата, 85 процента от тях, са ваксинирани. Така могат да убедят учениците да се ваксинират, това един личен пример от тяхна страна, такъв личен пример са и лекарите.

Какъв е поводът новият посланик да посети региона?

Това е визита на нова посланичка в България Н. Пр. Джузепина Дзара. В началото на своя мандат тя ще се срещне с предприемачи в България. Ще посетим институции - кмет, областния управител във Варна. Хубавото е, че идва в началото и от това може да се родят нови идеи. По нейна инициатива се лансира изложбата за Данте Алигиери. Естествено с реализацията на Италианския културен институт. Когато потърсихме възможност да я разпространим тук, веднага я получихме. След Балчик започва да пътува в цялата страна – Русе, Варна и др.

Има ли интерес на италиански инвеститори към България?

Наблюдава се интерес към събуждане на нови инвеститори за реализация в България, в сферата на жилищното строителство, включително и във Варна.

Като продължение на поредната, станала традиционна, десетдневка на Италия в Балчик ще се яви изложбата „Вечната красота на Двореца в Балчик“, която е поканена да гостува през септември в Палермо, съобщи директорът на културния институт Жени Михайлова. 

Превод: Димитър Стойнов – съветник по културните прояви в консулството във Варна



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35