Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна се включва в Световната седмица на кърменето

| обновено на 03.08.21 в 14:02

Световната седмица на кърменето се провежда в момента в редица държави по цял свят. Глобалната инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето се провежда за 29-и път и ще продължи до 7 август. Мотото на кампанията за 2021 г. е: „Защитата на кърменето: споделена отговорност“.

Целта е отново да се фокусира вниманието на обществото върху факта, че успехът на кърменето зависи не само от действията на двойката майка-бебе, но и от подкрепата и действията на: семействата, общностите, хората, които взимат политически решения, здравните системи, работодателите, гражданските организации, медиите. Друг фокус на кампанията е, че кърменето е човешко право, което трябва да се зачита, защитава и спазва. В България Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" (НАПК) и тази година ще организира и подкрепи редица събития в рамките на Седмицата на кърменето. От 1 до 7 август в 11 града в страната (София, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Пловдив, Русе, Пазарджик, Силистра, Дулово, Самоков) ще се проведат срещи, дискусии и лекции по важните въпроси, свързани с кърменето.


Събитието във Варна е насрочено за днес от 10.30 часа, в градинката пред Летния театър в Морската градина. На събитието ще присъстват няколко консултанти по кърмене към НАПК, който ще отговарят на въпросите на бъдеще и настоящи майки. Събитието ще завърши с томбола между всички присъстващи, където една от майките ще спечели книгата на Хедра "Всичко за кърменето", разказа в интервю за Радио Варна Дияна Петрова – доброволен консултант към Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ и стажант – лекар. Цялото интервю на Сияна Спиридонова с нея за ползите от кърменето и не само, чуйте в прикачения звуков файл:

"Целта е да покажем колко важно, колко значимо е кърменето. Колко е важно да бъдат подкрепени майките, които кърмят, а не да бъдат назидавани, за това че имат необходимостта навън да нахранят децата си. Съвременните майки са доста добре информирани, по-скоро има липса на синхрон между различните специалисти. Аз вече от почти 10 години се старая да постигнем това, заедно да работим за една добра кауза. Кърменето е важно не само за детето, а и за неговата майка и обществото като цяло, защото кърменото подобрява здравето.", поясни Петрова.

С кърменето децата стават по-здрави, категорична е консултантката, която поясни, че кърмата се адаптира към моментните нужди на кърмачето и му дава необходимите живи клетки, антитела, имуноглобулини. Кърмата може да има различен цвят и вкус, в зависимост от това, с какво се храни майката. Няма забранени храни и напитки по време на кърмене, категорична е Петрова. По думите й всичко, което е достатъчно здравословно за майчиния организъм е достатъчно да направи кърмата перфектна. Включително чаша вино или бира от време на време няма да се отразят зле на кърмачетата.

Ваня Славова се срещна с част от жените, за които кърменето е призвание.

Чуйте какво споделиха те с нея:


Ако имате нужда от информация и практическа помощ за кърменето на вашето бебе, можете да се обръщате към консултантите от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Те са акредитирани от Националния комитет по кърмене доброволни консултанти по кърмене. Акредитацията удостоверява, че консултантите са получили необходимото обучение (водено от д-р Анета Попиванова – зам. председател на НКК и Христина Янева – Хедра) и имат знанията и уменията, необходими за оказване помощ и подкрепа на кърмещите майки. Консултантите могат да ви съдействат с разговор по телефона или в интернет, домашно посещение при нужда и насочване към лекар по тяхна преценка. Работата им е на доброволни начала и не се заплаща.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19

Състезание по приложно колоездене за деца утре във Варна

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе в събота, 29 юни на площад "Антон Новак" в Морската градина. Състезанието започва в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации...

публикувано на 28.06.24 в 09:56

ОбС гласува средства за 15 варненски двойки с репродуктивни проблеми

15 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще бъдат подпомогнати от общинската инвитро програма. Десет от семействата ще получат по 2 000 лв. за медицински изследвания и манипулации, а останалите пет – по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, реши с пълно единодушие Общинският съвет на днешното си заседание. Общата отпусната сума е в размер на..

публикувано на 28.06.24 в 09:15

Варненски ученици изобретиха умна кутия, в която можем да отглеждаме зеленчуци

Ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна изобретиха кутия, в която могат да се отглеждат различни растения в домашни условия. С помощта на умната машина за зеленчуци и билки с хидропоника всеки може да си бере свежа салата от кухнята.  Това вече е възможно благодарение на изобретението на четиримата ученици от МГ-Варна  и тяхната..

публикувано на 27.06.24 в 13:47