Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Виктор Бузев: „В общинската администрация не е постъпвал проект за небостъргач до МБАЛ "Св. Анна“

"Разрешението за строеж на сградата на новата варненска библиотека изтече през месец май, но е презаверено от мен", каза в обзорното предаване на РВ „Позиция” главния архитект на морската столица Виктор Бузев. Документите за количествено стойностна сметка са готови, подготвят се и тези за избор на изпълнител от „Инвестиционна политика”, каза още той, но допълни, че притесненията са в друга посока:

Друга тенденция ме притеснява и тя е в световен мащаб- поскъпването на строителните материали. Стомана, бетон, труд. И мисля, че тази количествено- стойност сметка която беше готова ако не се лъжа в края на миналата година, най- вероятно ще трябва отново да се актуализира. Стойността тогава мисля беше около 38 милиона лева, като това е началото на търгуването. Оттам нататък участниците в търга за проекта ще дават по ниски цени. Другото перо е оборудване и обзавеждане на самата сграда, което не е по малко като цена.


Виктор Бузев е песимист и, че реализацията на какъвто и да е проект в така наречената „дупка” ще се случи в близките две години. „Много е възможно, разрешението на строеж, да не го издавам аз”- каза той, визирайки, че процесът няма да започне в рамките на настоящата администрация.

При нас не е постъпвал проект за висока сграда до МБАЛ "Св. Анна“, каза още арх. Виктор Бузев. Така той коментира намеренията за строеж на небостъргач на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. „Битоля“, с думите, че за този проект научава от медии, социални мрежи и слухове, но в общината няма нищо входирано. „Възможно е да става дума за маркетингово проучване, нямам представа”- допълни той:

Това определено като заявка за такава височина е една пунктова сграда която ще се появи в града и трябва да бъде разгледана много обстойно- дали мястото и е там, с какво ще допринесе за облика на морската столица. Необходимо е да се направят много симулации преди да бъде одобрена самата архитектура, самата геометрия на сградата, как се е стигнало до формообразуването, тъй като се знае, че високите сгради се влияят от ветровете. На симулациите може да се види ефекта който ще се получи върху околната среда, ако бъде реализиран такъв проект.

Според арх. Бузев, трябва да се направят и симулации спрямо броя на автомобилите които ще увеличат трафика в района, тъй като сградата, според публикациите щяла да съдържа в себе си офис, жилищни, търговски и хотелски площи. Да се надяваме, че проектантите ще извършат тези симулации и ще представят една сериозна защита на тази сграда.

- Мостовото съоръжение над ул. „Девня”, което трябваше да отведе тежкия трафик директно към пристанище Варна няма да е готово до края на 2021-ва година, каквито бяха обещанията на общинската администрация. Това също стана ясно от разговора с главния арх. Виктор Бузев:

За съжаление към момента е изработен само идеен проект за това съоръжение. Трябва да се довършат геоложките проучвания от южната страна на релсите за да се пристъпи към технически проект който ще бъде завършен най- вероятно до края на тази година. Реализацията ще остане занапред.

Според арх. Бузев забавянето е свързано и с уреждане на собствеността и правото на строеж южно от релсите и съобразяване с проекта за интермодален терминал който се е подготвял от държавата. Забавянето се е случило и заради синхронизирането на двата проекта. Средства за реализиране на мостовото съоръжение тепърва ще се търсят, стана ясно още от думите на Виктор Бузев. За момента се подготвя само проектната документация.

- За високите сгради спрягани за мястото на „гъбата”, паркинга на х-л „Одесос” и градинката на „Севестопол”:

Сградата на „Гъбата” за съжаление така и не стана паметник на културата. Към момента нямам издадено разрешение за строеж на тази територия. Действащия работен устройствен план предвижда сграда на 10-12 етажа, по думите на Бузев. Според него, височината на тази сграда вероятно ще бъде на нивото на 4-5 етаж на х-л Черно море”. Инвеститорите трябва да се съобразят с предписанията, не виждам пречки за реализирането му, тъй като е включена в градоустройствения план преди повече от 10 години. От градоустройствена гледна точка е възможно да се случи такава сграда в този участък на Варна.

Проекта за строеж на мястото на паркинга на хотел „Одесос” няма никакво движение. Няма одобрен работен устройствен план който да защити тези височини. Ще подсетя обаче, че през 2006-та година има одобрен план. Силуетите които са предвидени тогава не са били съгласувани с паметниците на културата. Новият силует който се направи преди 5-6 години и предвижда 16 етажа е съгласуван с Националният институт за недвижимо културно наследство, но все още не е одобрен от администрацията. Това е така заради най – различни съображения, включително и гражданското напрежение и собственици на съседните сгради които са притеснени от това което евентуално ще се случи. Има пуснати жалби от тяхна страна. Планът беше преработен, пак се върна. Те пък чакат тази заповед, за да я атакуват в съда (преките съседи на парцела). Не мога да кажа срокове, особено когато се минава през съдебни процедури.

На градинката до „Севастопол” няма съгласуване от Националният институт за недвижимо културно наследство, в администрацията няма нищо входирано за одобрение- допълни главния архитект на Община Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEP. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 01.05.24 в 08:30

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20