Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лесна работа“: За хората и кучетата

Снимка: БГНЕС

Коментар на Даниела Иванова.
Аудио файлът е със субтитри
Здравейте! Днес, докато вървях, очаквайки с нетърпение тази наша среща в рубриката „Лесна работа“, се разминах с много хора, които разхождаха домашни любимци. С тях картината на лятното щастие изглеждаше още по-мила, симпатична и привлекателна.

Една сладка редица от голдъни, йоркита, кокери и други чудесни създания, гордо повели стопаните си на разходка, предано взиращи се в очите им и в абсолютна готовност да направят деня им по-хубав, а усмивката – още по-широка.

Всеки, който някога е бил изкушен от идеята да има домашен любимец, знае че още с първите му стъпки, получава в живота си ударна доза щастие, гарнирана с непрекъснат екшън и неочаквани обрати.

Лично аз няма да забравя как изключително много се вълнувах при първата си среща с пухкавата златиста топчица, която впери в мен големите си топли очи и ми се усмихна. Оттогава зная точно какво е всеобхватната и категорична преданост; чистата, безгранична, всеотдайна и съвършена любов, независеща от никакви други хора, събития и обстоятелства.

В човешките отношения винаги има подробности, които могат да предизвикат рязък завой в нежеланата посока. При кучето всичко е безусловно.
Сутрин очарователно те побутва с муцунка за добро утро! И отвориш ли сънени очи, така доволно размахва опашка, че може да отвее всеки, изпречил се на пътя ти.
Една безкрайна слънчева любов! Следва те на всяка крачка с разширени от възхищение очи. За нея ти си съвършенство.

Любов, която шеметно подскача и танцува в хармония с твоите радости, внимателно слуша любимите ти песни, дейно участва в телефонните ти разговори, натъжава се, винаги щом усеща, че имаш тревога и те утешава – безмълвно, но всеотдайно... С цялото си огромно, чувствително и добро сърце.

Един загрижен поглед. Той внимателно следи всяко твое движение, всяка дума и емоция, готов на секундата да се отзове, каквото и да ти е нужно.
А юнашкият лай, с който иска да те предпази от предполагаема опасност?

Дори сърчицето му да се пръска от страх, за теб то е готово на подвиг. Безусловно.

Понякога много бърза напред, но се спира на всяка крачка и се обръща да провери дали го следваш, защото ти си му най-ценното.
Ти си цялата му вселена.

Моля ви, бъдете добри с тези невероятни, предани и всеотдайни създания!
Неслучайно, преди 17 години, им отделихме един специален ден през август. Оттогава 26 август е световен ден на кучето и ни напомня да се отнасяме към него със загриженост и добро.

Преди месец мои близки намериха и спасиха болен кокер шпаньол. Лечението продължава до днес. Първо в клиника, сега - процедури и лекарства, сутрин и вечер. Не можете да си представите любовта, с която той следва абсолютно навсякъде новите си стопани! И благодарността.
Аз съм Даниела Иванова и ви желая да бъдете и да срещате такива чудесни хора, готови да протегнат ръка в беда, да се погрижат, да дарят обич и радост.

Лесна работа е да отворим сърцата си и да бъдем добри.

И съм сигурна, че всички прекрасни голдъни, йоркита, дакели... влизат в нашия човешки свят, за да го направят по-топъл и сърдечен и да го върнат към онези невидими, но изключително важни основи, на които той се крепи: любовта и добрината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна връчват журналистическата награда "Златният тризъбец"

Виолета Тончева е носителят на журналистическата награда "Златният тризъбец". Тържественото връчване на приза ще бъде от 16 часа днес в арт салона на Радио Варна. Събитието е част от двудневната юбилейна програма във връзка с няколко кръгли годишнини - 100 години от създаването на Варненска журналистическа организация, 100 години „Варненски..

публикувано на 10.05.24 в 08:00

Варненец дари средства за литературен конкурс в своето училище

Творческо предизвикателство за писане получиха в самия край на училището абитуриентите на варненското Средно училище с езиково обучение (СУЕО) "Александър С. Пушкин". Бивш възпитаник дари сума за награден фонд на конкурс за есе на тема „Личността, която ме вдъхновява“, като единственото му желание е било да бъде организиран за бъдещите абитуриенти..

публикувано на 10.05.24 в 06:55

Във Вълчи дол организират благотворителен концерт „Заедно за Веси“

Благотворителен концерт в помощ на 12-годишната Веселина ще има във Вълчи дол на 14 май, вторник.  Той е част от мащабната кампания, чиято цел е в кратък срок да бъдат събрани 37 500 евро за спешна и сложна операция на момичето в Турция. Концертът е организиран от учители от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол. Залата на Културния дом в града ще..

публикувано на 09.05.24 в 17:50

Максуда: живот между сметта и канализационната вода

Най-голямата ромска махала във Варна е Максуда. Впечатлява с това, че е разположена в центъра на града: южно от ул. „Капитан Pайчо“. Разделена е на три района: ул. „Петко Напетов“, „Корея“ до хлебозавода и „Дерето“. В Максуда ромите са единни, но не обичат неканени гости. Ежедневието им е потопено в една различна реалност...

публикувано на 09.05.24 в 14:09

Търсят се още между 20 и 40 доброволци за Маратон Варна

Между 20 и 40 доброволци още се търсят за Маратон Варна. Надпреварата е тази неделя – 12 май. Стартът е в 9.30 ч. в неделя от площад „Независимост“, а началото на трасето преминава през пешеходната зона до главния вход на Морската градина, през част от нея и след това по пътя за „Златни пясъци“ от ИУ – Варна до Евксиноград. Общият..

публикувано на 09.05.24 в 11:41

Празнуваме Летен Никулден

Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден”. На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). Николай Мирликийски е роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област...

публикувано на 09.05.24 в 06:13

Насърчават осиновяването на бездомни кучета от приюта в Каменар

Различни демонстрации, както и беседи за живота с домашни любимци и разговори с хора, осиновили животни, са част от събитията в кампанията „Подай ръка – спаси лапа“. Събитието ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина.  Целта е да се насърчи осиновяването на животни от приюта за безстопанствени кучета в..

публикувано на 08.05.24 в 19:20