Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на варненска местност готови на протест, нямат достъп до имотите си

Жители на местност „Планова“ край Варна са готови да протестират. Причината - нямат достъп до имотите си с автомобил. Те са пуснали десетки жалби до общината, но все още няма резултат от тях. Търпението им се изчерпва, защото наскоро е имало пожар в една от къщите и хората сами са го гасили – пожарните автомобили също нямат достъп до тези къщи. Десетина семейства са засегнати от проблема. Казват, че живеят като в Средновековието, защото пренасят всяка покупка и покъщнина на ръка. 

Валентин Йорданов живее близо 20 години във варненската местност „Планова“. Стига до къщата си през частен имот заради липсата на достъп. Казва, че десетки пъти са подавали сигнали и са разговаряли със служители на общината.

"Хиляди пъти сме ходили, сме пускали и жалби, молби и какво ли още не, няма ефект. Насочват ни към временен път, който за някои от хората не е удачно, защото се плащат големи наеми. А в кадастъра го има този път, може да бъде отворен. Ако общината има воля, може да се отвори, но явно няма. Ако го няма като път, добре, да кажем не можем да искаме, но то го има в кадастъра, но не е прието."


Всъщност пътят е заграден от частен собственик. Според ощетените за решаването на този въпрос е необходимо администрацията да отчужди 150 квадратни метра от няколко парцела, за да се изгради път и да се приложи регулацията – проблем, който продължава вече близо десетилетие. Съвсем скоро в къщата на Мая Здравкова е имало пожар, който хората сами са си гасили, защото до тях няма как да стигне пожарен автомобил:

"Късно вечерта стана пожар на първия етаж от нашия имот и се наложи да се справяме сами, защото няма как да извикаме пожарна, няма как да достигне до нас. Ако беше станало в по-малките часове, можеше да ми изгори и целия имот, нещо да се случи с нас, с децата, не знам, сценарият можеше да е различен. Слава Богу, че стана към 10 часа вечерта и бяхме будни."


В отговор до Радио Варна от общинските дирекции„Архитектура и благоустройство“ и „Общинска собственост“ посочват, че уличната регулация в местност „Планова“ не е приложена и преди започване на инвестиционния процес – изготвяне на технически проект и строителство - е необходимо да бъдат проведени отчуждителни процедури за частите от поземлените имоти, попадащи в уличната регулация. За да се проведе процедура по отчуждаване, тя трябва да бъде заложена в капиталовата програма на Община Варна. Причината за това е, че разходите за обезщетенията при отчуждаване са неразделна част от инвестиционната стойност на обекта, а самото строителство трябва да започне до три години от отчуждаването на имотите. Улицата може да се отвори и ако собствениците на засегнатите имоти направят дарение в полза на общината на идеалните части от поземлените имоти, съответстващи на квадратурата, попадаща в уличната регулация. Започната е и желаната от заинтересованите процедура за прокарване на временен път. Заповедта обаче е обжалвана и има висящо административно дело във Варненския административен съд.


Търпението на жителите вече е изчерпано и те са готови на протест, ако няма развитие в най-кратки срокове.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наблюдения с дрон показаха проблеми в централната част на Варна през лятото

Наблюдения с дрон показаха слаби места в централната част на Варна през летния туристически сезон. Те са извършени през август в района на Операта, входа на Морската градина и Морска гара от Агенцията за икономическо развитие. Първите резултати съобщи за Радио Варна Тодорка Димитрова, управител на агенцията. Според наблюденията..

публикувано на 26.09.24 в 07:10

Общинският съвет във Варна заседава днес

Общинският съвет във Варна се събира за 15-и път от началото на мандата. Сесията започва в 10 часа днес, 26 септември, в зала „Пленарна“. Проектът за дневен ред съдържа 12 точки. Една от тях е приемане на отчета на бюджета на Община Варна за миналата година. Съветниците ще разгледат също годишните финансови отчети за 2023 г. на общинските лечебни..

публикувано на 26.09.24 в 06:00
Албена

Слънчево и топло време

Днес сутринта ще има разкъсана висока и средна облачност, на места видимостта ще е намалена. През деня ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е много слаб от южна четвърт, по-късно до умерен от югоизток. Минималните температурите ще са между 13° и 18°, максималните във вътрешността на района ще са между 28° и 31°, малко по-ниски ще останат по..

публикувано на 26.09.24 в 05:48

Адресите без ток

На 26.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Дръндар. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 9:00 до 10:30, от 15:00 до 17:00, в районите на с. Войводино, с. Николаевка. На 26.09.2024, от 8:30 до 14:00..

публикувано на 26.09.24 в 05:00

ОИК отказа да регистрира Илиян Карагьозов като независим кандидат за кмет на район "Приморски"

Общинската избирателна комисия във Варна отказа да регистрира Илиян Карагьозов като независим кандидат за кмет на район "Приморски", сочи решение на ОИК, публикувано в сайта ѝ. Причина за отказа е, че не са изпълнени законовите изисквания за регистрацията му за частичния вот на 20 октомври. "Приложеният списък в електронен вид не отговаря на..

публикувано на 25.09.24 в 17:37

Взривиха 160-метров комин в завод край Девня (СНИМКИ и ВИДЕО)

Взривиха стоманобетонен комин с височина 160 метра, който се намира на площадката на „Девня Цимент“. Операцията се извърши от фирма, притежаваща разрешително за специални взривни работи, издадено от Дирекция „Инспекция по труда“ - Варна. По посоката е положена 3-метрова пясъчна възглавница, която да омекоти удара от падането, уточниха от..

публикувано на 25.09.24 в 17:06

Окончателно: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн, на физически лица. В подкрепа на забраната гласуваха 105 народни представители, 47 бяха "против“ и 12 се въздържаха, съобщава БНР.  До момента беше..

публикувано на 25.09.24 в 16:59