Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици ще рисуват старите сгради на Варна

Започва третото издание на пленера „Архитектурното наследство на Таляна”

Третото издание на пленера „Архитектурното наследство на Таляна” тази година ще бъде от 7септември до 10 септември включително. Организатор е Сдружение с нестопанска цел „Таляна”, участниците са възпитаници на няколко варненски училища, но основно на Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "К. Преславски", съобщават организаторите. Сред партньорите са местните офиси на Камара на архитектите в България и Съюза на архитектите в България и др. 

"Таляна" е район в Стара Варна, в който се намират най-много сгради с висока културно-историческа стойност. Районът се отличава и с богато разнообразие от архитектурни стилове. Обособен е преди няколко години като творчески квартал на морската столица, аналог на пловдивския квартал на креативните индустрии „Капана" и софийския артистичен „КвАРТал”.

Пленерът в арт квартала на Варна се организира с две основни цели:

• да подпомогне развитието на специфични уменията за рисуване на архитектура на ученици от специализирани училища, надграждайки основата, която те получават в училище;

• да обогати познанията за недвижимото културно наследство както на учениците, така и на максимално широка публика – граждани и гости на града, които биха проявили интерес.

След първото му издание през 2019 г. пленерът стана ежегоден. Основните участници в него са млади художници от СУ за ХНИ "К. Преславски". В проекта обаче Сдружение „Таляна” ангажира и други ученици, които, докато художниците рисуват, имат за задача да предоставят информация на минувачите за историята на сградите и архитектите им, за собствениците им, които често се оказват исторически фигури. Като презентатори на архитектурното наследство се изявяват не само младежи от СУ за ХНИ „К.Преславски" с профил история и философия, но и възпитаници на други училища във Варна – предимно езикови гимназии. 

Така освен умения за рисуване част от младите хора имат възможност по проекта да развият презентационните си умения, като представят обекти от културното наследство на минувачите в „Таляна”. У гражданите се провокира интерес и им се дава възможност в неформална среда, разхождайки се по улиците на квартала, да научат интересна информация за историята на красивите стари сгради. Това прави този пленер малко по-различен от иначе традиционните пленери в градска среда, тъй като една от основните му задачи е социализация на културното наследство.

През първия подготвителен за учениците ден – 7 септември, изследователят на архитектурното наследство Християн Облаков ще изнесе лекция под формата на пешеходна обиколка за учениците в „Таляна”. От 08/09 до 10 септември, в периода 10 - 13 ч. гражданите и гостите на Варна ще могат да научат повече за архитектурата на квартала или просто да погледат как младите художници рисуват на следните локации:

1. площадчето пред гранд хотел „Лондон”

2. площадчето пред Дома на архитекта

3. мястото, където ул. Преслав се пресича с ул. Цариброд (до Турския ресторант)

4. ул. Дръзки в пешеходната ѝ част

5. пл. Атанас Буров и ул. Преслав пред Щаба на ВМС

6. пешеходната част на ул. Цар Симеон I – близо до градинката с археологическите разкопки.

Преподавателите: Мартина Едрова, Севдалина Драгнева, Стела Кенфилд, арх. Белин Моллов, както и представители на основния партньор (СУ за ХНИ) – учителките Мина Сиракова и Джулиана Христова.

Водещият преподавател арх. Белин Моллов е експерт по устойчиво регионално развитие и благоустройство. Преподавал е в УАСГ. Той е и художник, реализирал повече от 25 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Любимата му техника е акварелът. Рисува предимно сгради, които са със статут на културна ценност. Определя като забележително архитектурното наследство на Таляна. Убеден е, че добре поддържаните стари сгради са задължително условие за развитието на културен туризъм.

(За разлика от първите две издания, през които арх. Моллов преподаваше на място, този път ще се включи дистанционно с презентация поради невъзможност да пътува до Варна.)

Изложба с творбите от пленера

През октомври предстои откриване на изложба с произведенията, на която отличените ще получат награди. Проектът включва издаването на каталог с информация за изобразените архитектурни обекти и кратки представяния на младите таланти с текстове и снимки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков (1951-2021) във Варна от 24 юни

От 24 юни до 2 юли в арт галерия "Папийон"  оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков.  Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени  творби от няколко..

публикувано на 20.06.24 в 19:44

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна на 22 юни от 20:30 часа ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 20.06.24 в 17:36

На 22 юни започва Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна на 22 юни от 20:30 часа ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 20.06.24 в 16:19

Ново научно издание променя историята за античния град Дионисопол

Книгата "Античните надписи на Дионисопол" - научно издание, което променя и обогатява историята за античния град Дионисопол (дн. Балчик), беше представена снощи в Художествената галерия на Белия град. Книгата е с автор Николай Шаранков - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", научни рецензенти проф. дфн Мирена Славова и доц. д-р Пепа Лунгарова,..

публикувано на 20.06.24 в 15:31

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представя книгата си  „Живот в едно пътешествие“  на 20 юни в 18:00 часа Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът ще разкаже за живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър..

публикувано на 19.06.24 в 17:23

"Там някъде зад къщите е морето“ - изложба живопис на Анатолий Станкулов в Балчик

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича поредната изложба живопис в Балчик на Анатолий Станкулов, която се открива на 21 юни от 18.00 часа. Този път в градската художествена галер ия. Анатолий Станкулов е роден на 9.12.1956 г. в Русе. Завършва своето средно образование в родния си град в Техникума по строителство и архитектура ,..

публикувано на 19.06.24 в 15:50

Изложба живопис на Елена Велкова и Веселин Начев във Варна

Варненската галерия А&G Art Meeting открива летния си сезон с изложба, която е безкомпромисна по отношение на високия естетически вкус. На 19 юни, сряда, от 18,30 ще имаме удоволствието да представим на ценителите на изящното изкуство съвместна експозиция живопис на Елена Велкова-Трифонова и Веселин Начев . Елена Велкова е млада,..

публикувано на 19.06.24 в 14:06