Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административен съд-Варна се произнася до месец по делото срещу нередностите в ОУП на Варна

2
Варна
Снимка: Румен Сарандев

Варненският Административен съд трябва да се произнесе в едномесечен срок по делото срещу нередностите в Общия устройствен план (ОУП) на Варна. Това постанови на днешното заседание по делото съдия Красимир Кипров. Делото беше заведено от граждански организации и отделни граждани срещу Комисията за защита от дискриминация, с настояването държавният орган да отсъди на база събраните доказателства, наличие на дискриминация по имуществено състояние и по убеждение съгласно чл.4, ал.1 от Закона за защита от дискриминация. Ищците настояват Комисията да изпълни задълженията си по чл.47 от Закона за защита от дискриминация (ЗЗД). Те са представлявани от юриста на Програма достъп до информация адвокат Александър Кашъмов.

Като заинтересовани страни по делото бяха призовани кмета на Община Варна и управителят на Област Варна, които не се явиха на заседанието.

Административен съд-Варна да задължи ТПО-Варна да съхранява и след законовия срок план-схемите за ОУП на града за целите на делото, пледира Кънчо Бонев от Обединено гражданско сдружение-Варна, което е сред ищците.

„Доказахме, че с ОУП на Варна е допусната дискриминация на граждани и собственици на имоти. Това е така, защото отделни граждани са сключвали частни договори с проектанта на ОУП и по този начин той е проектирал за тях смяна на статута на земите им и повишаване на показателите им за застрояване спрямо съседни имоти”, коментира след заседанието един от ищците арх.Калина Митева Павлова.

"Казусът е ясен, по принцип. По-финансово обезпечени собственици правят такива стъпки за промяна на ОУП. Друг е въпросът как това се съотнася със Закона. В крайна сметка – каквото реши Съдът”, това коментира вещото лице по делото арх.Константин Якубович от Бургаската колегия, главен архитект на Община Ямбол и Община Сунгурларе. Якубович призна, че е 26-тото вещо лице призовано по делото, след като негови колеги от Варна са направили самоотвод.

Подробности чуйте в репортажа:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

2,5 % повече сигнали за купуване на гласове в страната

Четири пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско, предаде БНР. „Схемите са същите - опрощаване на дългове. Сумите, които се предлагат за момента, са между 50 и..

публикувано на 23.05.24 в 16:23

Наградиха медалисти от Националната олимпиада по астрономия във Варна

Ученици от Математическата гимназия във Варна, получили медали от Националната олимпиада по астрономия, бяха наградени от кмета на града Благомир Коцев и от Павел Попов - заместник-кмет по образование. Светослав Арабов и Ярослав Басков са обучавани в Народната астрономическа обсерватория с планетариум. Пристрастието им към астрономията и физиката..

публикувано на 23.05.24 в 15:35

На 24 май синята зона във Варна няма да работи, въвеждат маршрутни промени (ГРАФИК)

Във връзка с честването на 24 май „Градски транспорт“ ЕАД – Варна въвежда маршрутни промени и допълнителни курсове по някои от линиите на обществения транспорт в морската столица. От 08:00 до 14:00  часа ще бъде преустановено движението на площад „Св. св. Кирил и Методий“. От 08:00 до 09:00 часа автобусните линии ще преминават по бул. „Съборни“ и..

публикувано на 23.05.24 в 15:13

770 секции в 60 държави за изборите 2 в 1

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.  Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. Най-много по традиция ще има в Турция - 166, като в 2/3 от тях ще може да..

публикувано на 23.05.24 в 14:14

Връчиха наградите "Варна"

На официална церемония в зала "Пленарна" на Община Варна днес бяха връчени наградите "Варна" в системата на предучилищното и училищното образование и на културата.  20 личности и колективи получиха отличието в системата на образованието днес.  Наградите се присъждат с решение на Общинския съвет в навечерието на 24 май.  Бяха..

публикувано на 23.05.24 в 13:20

Плащаме по шест лева за чадър и шезлонг на плажа във Варна тази година

Тази година във Варна за чадър и шезлонг на плажа ще плащаме по 6 лева. Цената на сянката поскъпва с един лев. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Подготвят платената зона на градския плаж във Варна - фоторепортаж Той посочи, че 10 години цените не са променяни, но тази година е предвидено..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Подготвят платената зона на градския плаж във Варна - фоторепортаж

Плажната ивица във Варна, от вълнолома до Рибарския плаж, вече предлага платена сянка за тези, който ще започнат плажуване още от месец май. На много места по протежението й са разположени блокове с чадъри, на места по пет реда, на други все още по два. Градският плаж, обаче е осеян със заведения и нерядко туристите съчетават консумацията в бар или..

публикувано на 23.05.24 в 09:44