Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стинг на 70 години

Втори октомври е датата, на която през 1951 г. e роден музикантът, певецът с кадифен глас Стинг. Неговите песни със сигурност са били "саундтрак" при зачеването на хиляди деца по света, а самият той отдава щастливия си брак на овладяването на мистичните похвати на тантрическия секс, благодарение на които сесиите със съпругата му Труди Стайлър могат да продължат с часове.

Както самият Стинг казва "Няма религия извън секса и музиката". И ако за първото можем само да се доверяваме на неговите думи и думите на съпругата му, поне за музиката знаем, че е наистина добър.

Стинг е една от най-култовите фигури на музикалната сцена, която заслужава признание.

Стинг, разбира се, не е истинското име на певеца. Той е роден на 2 октомври 1951 г. под името Гордън Матю Томас Съмнър в скромното работническо семейство на Ърнест (монтажник и след това собственик на магазин за мляко) и Одри (фризьорка и медицинска сестра) Съмнър.

История на самия прякор "Стинг" (жило/ужилване) идва от един жълто-черен пуловер от ранните години на бъдещия певец, с който той напомнял на оса. Сега, по собствените му думи, дори и семейството му не го нарича Гордън.

Страстта към музиката идва при него още от ранна детска възраст, когато е запленен от старата испанска китара, оставена в дома на семейство Съмнър от приятел.

И все пак музиката не е единствената професия на Стинг. За кратко е бил шофьор на автобус, строителен работник и дори данъчен служител, а след това между 1971 и 1974 г. завършва английска литература и в продължение на за две години преподава по специалността си.

По това време той обаче свири активно с различни джаз банди.

Така се стига до 1977 г., когато Стинг се мести от Нюкасъл в Лондон, където заедно със Стюарт Коплънд (барабани) и Хенри Падовани (скоро заменен на китарата от Анди Съмърс) основават групата The Police. От 1977 до 1983 г. те записват пет албума, чиито песни попадат на водещи места в музикалните чартове на Великобритания, печелят шест награди "Грами" и две отличия на Британските музикални награди.


Четири от тези пет албума попадат в Топ 500 на най-добрите музикални албуми на сп. Rolling Stone. Хитовете "Every Breath You Take" и "Roxanne" пък се нареждат в класацията на Rolling Stone за 500-те най-добри песни на всички времена.

И докато за повечето хора "Every Breath You Take" е нежна любовна песен, на практика Стинг я пише с идеята за психически нестабилен човек, който преследва обекта на желанията си чрез тормоз.

През 1983 г., на 18 август по време на концерт Стинг решава да напусне The Police. Разногласията между членовете на бандата стават все по-явни, а самият той смята, че вече е постигнал върха в музиката.

Две години по-рано - през 1981 г. той се появява на първото си солово участие за благотворителен концерт на "Амнести Интернешънъл", където изпълнява "Message in a Bottle" и "Roxanne", а след това участва в съвместното звездно изпълнение на "I Shall Be Released" на Боб Дилън заедно с Ерик Клептън. Джеф Бек, и Фил Колинс.

През 1982 г. пък излиза първият му солов сингъл - "Spread a Little Happiness", който попада в Топ 20 на британските чартове. Парчето е интерпретация на песен от мюзикъла на Вивиан Елис "Г-н Синдърс" от 1920 г.

През 1986 г. се завръща закратко в The Police за шестте концерта благотворителното турне на "Амнести интернешънъл" в САЩ - "A Conspiracy of Hope". Повторното събиране на групата е чак през 2007 г. за световно турне.

Стинг

Междувременно Стинг се отдава на соловата си кариера, световната слава и благотворителността. През годините той се занимава с множество социални каузи, сред които борбата със световния глад, защита на човешките права, опазването на околната среда, спасяването на тропическите гори, декриминализацията на марихуаната и много други.

Освен в музиката, Стинг е оставил малка следа и в киното. Някои от най-известните му роли са на Мартин Тейлър в Brimstone & Treacle, Фейд-Рота Харконен в едноименната екранизация на романа "Дюн" на Франк Хърбърт, Франкенщайн в The Bride, Фини в "Бурен понеделник", Фледж в "Гротеската" и Джей Ди в "Две димящи дула". Освен това е озвучавал злодея Зарм в анимационната поредица "Капитан Планета".

И все пак именно музиката го превръща в истинска легенда

Музикалният талант на Стинг варира между мелодичен поп и ню уейв, през джазови композиции, подобни на парчетата в The Dream of the Blue Turtles, класическа ренесансова музика в албума Songs from the Labyrinth, в който си партнира с босненския виртуоз на лютня Един Карамазов, и дори интерпретации на традиционни коледни мелодии в If on a Winter's Night.

През 2003 г. е награден с рицарски орден от кралица Елизабет II. През 2014 г. Белият дом го дарява с наградата на центъра "Кенеди", връчвана за особено заслуги в областта на изкуството.

През 2000 г. е въведен в Залата на славата на Холивуд. През 2006 г. е класиран на 62-ро място сред най-добрите живи изпълнители. VH1 го поставя на 63-то място сред стоте най-добри рок изпълнители. Списание Q го нарежда под №80 в класацията си за най-добрите изпълнители на XX век. Общо за цялата си кариера - заедно с The Police и соловите му изпълнения, Стинг е продал над 100 млн. копия.

Стинг има два брака. От 1976 до 1984 г. е женен за актрисата Франсис Томълти, с която имат две деца. По-големият му син - Джо Съмнър участва и в последното турне на Стинг, което мина и през България.

От 1982 г. насам обаче певецът живее с актрисата и филмов продуцент Труди Стайлър. Двамата имат четири деца./webcafe.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Танер Мерт за втори път в родния град с изложба: Балчиклии много ми липсват

Балчиклии много ми липсват! Така се обърна Танер Мерт към съгражданите си от родния град, който напуска по време на масовото изселване в Турция 1989 г. "Учил съм тук до 10. клас и искам да се срещна със съучениците и приятелите. Наистина много ми липсват", бе откровен художникът, който за втори път показва картините си на балчишката публика...

публикувано на 16.06.24 в 12:01

Опера в Летния театър стартира във Варна

15-тото издание на фестивала "Опера в Летния театър" се открива тази вечер в 21:00ч. в емблематичния за морската столица Летен театър. В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус, оперният гала концерт в началото на XV издание на Опера в Летния театър ще поднесе на публиката..

публикувано на 15.06.24 в 13:11

Първият фестивал на Балчик "Процес - Пространство" за 35-и път обединява творци от различни държави

На 14 и 15 юни международният фестивал за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ отбелязва 35-ия си рожден ден с поредното си издание в Балчик.   Арт програмата ще премине под мотото „3+5=∞/Допустимо бъдеще“, куратор е Христина Бобокова, а артистичен директор - Рада Якова. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми,..

публикувано на 14.06.24 в 18:09

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 14.06.24 в 15:47

Изложба “Кръговратът на квадрата” в Градската художествена галерия

Изложбата “Кръговратът на квадрата” на русенските художници Таня и Георги Пасеви откриха в Градската художествена галерия във Варна. Съвместната изложба на артистите, които съчетават семейния живот и изкуството, може да бъде видяна от варненска публика до 30 юни. Таня и Георги Пасеви са утвърдени художници, сценографи и дизайнери, с множество..

публикувано на 14.06.24 в 14:54

Дриймърс, Виена с албум и турне в България

Дриймърс, Виена са създадени през ноември 2021 към сдружение за култура „Лилавият лебед” от оперния певец Апостол Миленков и дългогодишния джаз-пианист, композитор и аранжор Любен Павлов. Към тях се присъединяват виртуозните музиканти Томас Шьон (сакс и кларинет) и Гералд Грюн (тромпет).  Групата започва историята си с успешни концерти, а през 2023..

публикувано на 14.06.24 в 13:35

Съвременни артисти от цял свят ще търсят възможности за ново сценично пространство във Варна

Артисти от цял свят пристигат във Варна, за да подкрепят идеята за създаване на ново сценично пространство за танц и други съвременни изпълнителски изкуства в града. На 16 и 17 юни творци от 15 държави ще обсъждат възможностите в морската столица да се създадат по-добри условия за развитие и обмен на местните творци и за представяне на съвременни..

публикувано на 14.06.24 в 12:02