Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За изкуството са необходими две добри сърца


От 1 октомври Градската художествена галерия - Варна, представя “Изкуството на графиката в колекцията на проф. д-р Чавдар Славов”

Изложбата включва  творби на повече от 80 от най-значимите имена в българското изкуство от края на ХIХ до началото на ХХI век. Сред тях са графики на Васил Захариев, Веселин Стайков, Преслав Кършовски, Румен Скорчев, Иван Кирков, Атанас Яранов, Димитър Казаков, Андрей Даниел, Любен Диманов, Петър Чуклев, Стоян Цанев, Иван Димов, Иван Газдов, Захари Каменов, Цветан Казанджиев, Мария Духтева, Христо Кърджилов и др. Ще видим и графични творби и рисунки и на художниците  Дечко Узунов, Светлин Русев, Генко Генков, Емил Попов и др., изявяващи се основно в областта на живописта и скулптурата. 

Селекцията на тази експозиция е дело на акад. Румен Скорчев, а колекцията на проф. Славов е представена и в луксозен каталог.

За колекцията „Изкуството на графиката“ на проф. Славов акад. Румен Скорчев пише:

“Колекционирането на изкуство е болест, страдание от невъзможността да имаш желаните творби. То поражда и грижи към придобитите ценности. То не е хоби, а лудост, наркотична лудост. Защото вълнението от разни хартийки, платънца и пластики не е снобска показност или примитивна страст на спекуланта, чиято единствена цел е парична печалба. Колекциите се създават чрез продължителен подбор на творби по теми или автори, по видове изкуства, по технологичен принцип или в границите на определени национални култури. Думата „харесвам" звучи непристойно в речника на колекционера и остава за онези, които украсяват жилището си, без да ги интересува ниската естетическа стойност, нито авторите на притежаваните от тях изображения.

Колекционирането изисква природна интелигентност, изисква и умения да се общува с творците, дипломатична настъпателност и най-важното - значителни финансови възможности. Ако човешката история, поне у нас е доказала колко малка е вероятността да се срещнат в една личност нейната богата духовност и материалното й състояние. На общия фон от често срещани събирачи на картини и търговци, д-р Славов който с присъщата си скромност упорито твърди, че не е колекционер, а ние, почитателите му, бихме казали, че е водещ специалист в медицинската наука, духовно извисена и всестранно и надарена с любознание личност...“

Проф. д-р Чавдар Славов беше гост на предаването за култура на Радио Варна "Гравитация нула" с водещ Светлана Вълкова:

Как се запалихте по изобразителното изкуство и конкретно по графиката? Колекционирате от 1985 година насам.

На практика оттогава колекционирам, но се запалих още като ученик в малките класове, защото съученик и приятел ми е големият български художник Свилен Блажев. Рисувайки и мъчейки се да достигна неговото ниво, разбрах, че е по-добре да ценя това изкуство, отколкото да се опитвам да го настигна. Разбрах, че моето поприще е медицината и сега съчетавам двете неща.

Приблизително колко графики и рисунки има във Вашата колекция?

Аз първо искам да кажа, че не се чувствам колекционер в пълния смисъл на тази дума, защото колекционерството е болест, както казва моят духовен баща акад. Румен Скорчев. Аз не участвам м търгове, не продавам от моите картини, в най-добрия случай заменям с някой друг събирач на такова изкуство, но това е по-скоро една кауза, един допир до българската култура и в частност изобразителното изкуство, което считам, че е не само на европейско, но на световно ниво.

Графиката е особен вид изява на изобразителното майсторство, както и рисунката, тя обаче дава възможност с по-малко финансови средства човек да създаде по-голяма колекция. Моята колекция е събирана по по-странен начин: първо, от контактите ми с художниците, а аз общувам много с тях и повечето от нещата са ми подарени, други съм купувал от графичните бази на по-достъпни цени, трети, с помощта на мои колеги съм придобивал.

Имам представени към 300 български автора – някои с по една, други с по две графики, но в тази извадка, която се счита за представителна, са показани 86 автора със 104 творби. Тази колекция беше показана в Софийска градска галерия през 2014 година, след това в Кюстендил, моя роден край, в Бургас стоя три месеца в галерия „Петко Задгорски“, в Стара Загора, в Сливен, Велико Търново и ето че вече е във Варна. Това е една моя сбъдната мечта – да популяризирам не моята колекция, а това изкуство.

(...) Тук има една много интересна работа на Генко Генков, един от малкото му опити в тази област, суха игла, но на практика тя е рисувана с пирон върху парче ламарина и след това отпечатана от самия Румен Скорчев и то само в 5 екземплара...

Аз вече притежавам един от каталозите със селекцията, има го и в Градската художествена галерия...

Да, аз обикновено подарявам определен брой каталози, със средставата от продажбата галерията може да подпомогне дейността си. Каталогът е и в много известни галерии по света, лично съм го занесъл. Това е част от моята мечта или кауза за пропагандиране на българското изобразително изкуство.

Знаем, че в графиката първите копия, до десето, са най-ценни. Вие държите ли да притежавате винаги първо копие?

Бих разкрил една малка тайна – най-добри са от 3-то до 10-то копие, особено в литографията, защото тогава мастилото е най-наситено, когата се отпечетва... Не бих казал ,че държа на първите копия, не съм толкова придирчив, за мен е важно присъствието на такъв документ за художник, когото уважавам.

Казахте, че за Вас е важно общуването с художниците? Кога намирате време?

Това е моето хоби. В началото, когато започнах да събирам, рамкирах произведенията и ги наковавах по стените си в апартамента, които пък се превърнаха в швейцарско сирене. Това ми създаде известни семейни проблеми... Впоследствие разбрах, че е по-важно да се съхраняват в папки и когато се показват пред хора, тогава да се слагат в стъкла и да се рамкират.

Аз с това си почивам, въпреки че художниците са много особен коктейл от характери, от емоции и всеки художник мечтае да покаже своята рожба – картината, и да немери ценител. Както големият Димитър Казаков-Нерон казва, че за изкуството са необходими две добри сърца – едно, което да го създаде, и друго, което да го оцени.

След като официално се отказахте да рисувате, все пак тайно рисувате ли си вкъщи?

Ами, рисувам предимно операциите си...

Пожелавам Ви дълги години да можете да го правите!


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Чл.-кор. проф. д-р Чавдар Славов

Чл.-кор. проф. д-р Чавдар Славов е роден през 1953 г. в София. Завършва Висшия медицински институт в София със специалност “Урология” и УНСС с магистратура по здравен мениджмънт. Специализира във Франция, Белгия, Великобритания, САЩ.

Автор на повече от 300 научни труда и на 13 рационализации и изобретения. Има заслуги за оптимизиране на организацията на здравеопазването и мениджмънта на болничното здравеопазване.

Началник на Клиниката по урология и андрология при УМБАЛ “Царица Йоана - ИСУЛ”.

Член на Постоянния комитет на Световната здравна организация (СЗО) за Европа и международен член на Световната, Европейската и Американската урологични асоциации.

Удостоен е с награда за принос в областта на хирургичните науки на името на проф. Параскев Стоянов, приз за цялостен принос в областта на редките болести от НЦРБЛС и др. отличия. Почетен гражданин на Кюстендил.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05