Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко пъти можем да се заразим с Ковид-19 и кои хора не боледуват

Снимка: pixabay



Колкото повече хора се заразят с вируса и преболедуват, толкова повече отслабва силата на вируса, каза за Радио Варна проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. Първото боледуване е най-тежко, ако има второ - е по-леко. А трето е най-вероятно да няма, защото имунната система вече трябва да е достатъчно обучена и човек да не може повече да се зарази.

Кога човек не може да се разболее от Ковид-19

Има такава вероятност, смята проф. Петрова. Това се случва при онези хора, които преди години са се срещали с друг коронавирус, който прилича на този в момента, тъй като в Европа циркулират доста различни вируси от това семейство. Възможно е да се получи кръстосан имунитет. Всеки от нас си спомня кога е боледувал тежко със силни болки в гърлото, с белодробни проблеми и е възможно това да е било коронавирусна инфекция и имунитетът към тогавашното заболяване да ни предпази сега от Ковид-19.

Трета доза на ваксината

Да запазим спокойствие и да не бързаме с третата доза срещу коронавируса, препоръчва проф.Пенка Петрова. Според нея в момента няма нужда да се имунизират хора с нормална имунна система.

Как да разберем силата на имунитета ни

Два са начините да разберем колко е силен имунитетът ни – с анализ на антителата, но с времето те спадат и се получава т.нар. избледняване на имунния отговор, така че те не винаги са показателни и това, че са ни спаднали антителата не означава, че сме загубили имунитет, смята проф. Петрова.

Другият тест, който може да се направи, е на клетъчния имунитет и се предлага в много лаборатории /бел.авт. – проверката ни установи, че неговата цена е около 180 лв., а резултатът е готов за 5 дни/. Този тест показва каква е имунологичната памет на имунната система, обясни проф. Петрова. При ново заразяване или нова среща с вируса, имунната система реагира адекватно, започва да произвежда отново антитела срещу коронавируса и се получава един добър имунен отговор, който да противодейства на инфекцията.

Ваксини в училище – да се ваксинират ли децата

За да продължат да работят нормално училищата е добре да се ваксинират по-големите ученици. Задължително трябва да се ваксинират учители, защото те са тези, които трябва да останат да работят в училище, да се срещат с всички заразени, незаразени, болни и здрави деца и да продължат успешно своята работа в учебните заведения, каза още проф.Петрова.

До кога ще продължи короновирусната пандемия

Досегашните коронавирусни пандемии, които са възниквали, са продължавали най-много до две години, коментира проф. Пенка Петрова. Тази се задържа доста дълго време, получиха се и доста варианти на вируса, затова е трудно да се прогнозира. Като цяло в света общият брой случаи спада всеки ден. Надяваме се до следващото лято да ограничим тази пандемия и да се справим с нея, заяви проф. Петрова.

По нейните  думи, България остава като остров на незащитено население, почти изцяло неваксинирано, и при нас е възможно да се задържи и по-дълго. Възможно е и околните страни да ни изолират, да не ни пускат да излизаме от нашата територия, още повече с тези случаи на скандално издадени фалшиви сертификати.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва спешно кърпене на улици във Варна, по списък и след сигнали

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна, съобщават от общинската пресслужба. Междувременно представители на Община Варна, районните кметства и фирмите ще направят обход, за да обозначат местата, където ще се извърши рехабилитацията.  Възстановяването на пътната настилка трябва да започне от най-критичните..

публикувано на 20.05.24 в 17:42

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара край бившия дом "Младост"

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара на бившия дом "Младост". Предстои наблюдаващият случая прокурор да внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж..

публикувано на 20.05.24 в 16:38
Задръстване по улица

Голямо задръстване по ул. "Девня" във Варна

Огромно задръстване се е образувало по улица "Девня" до Аспаруховия мост, научи Радио Варна.  Причината - от близо час в в дясната лента до кръговото кръстовище с бул. "Левски" е закъсал украински автобус  При възможност избягвайте района. 

публикувано на 20.05.24 в 15:55

Внезапни проверки за нелоялни практики при туристическите пътувания

Продължават проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания, съобщиха от Министерството на туризма.   Служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителнаta агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), Националната агенция по приходите (НАП) и Икономическа полиция извършиха..

публикувано на 20.05.24 в 15:21

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май във Варна

121 групи с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институции ще се включат в шествието за 24 май тази година. Наградите "Варна" ще бъдат връчени ден по-рано - на 23 май от 11 часа в зала "Пленарна" на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  Празничната програма за 24 май започва в 10 часа на..

публикувано на 20.05.24 в 14:21

МОН: Няма да има ощетени на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, предаде БНР.  " Това е..

публикувано на 20.05.24 в 11:50

Военната прокуратура с втори оглед на автомобилите от катастрофата край Аксаково

Повторен оглед на двата автомобила, участвали в произшествието на входа на град Аксаково, ще бъде извършен днес от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването.  Припомняме, че автомобил на Националната служба за охрана катастрофира на входа за Аксаково на 16 май. При инцидента загина 63-годишният шофьор колата, сблъскала се с тази на..

публикувано на 20.05.24 в 10:23