Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нейко Бодуров: Мисията на фестивала Varna Jazz Days е да покаже различните лица на джаза

Есенното издание на форума ще се проведе между 15 и 17 октомври

Varna Jazz Days е естественото продължение на традицията във Варна да се отбелязва Международният ден на джаза – 30 април. Тя е поставена преди шест години с  основен вдъхновител варненският тромпетист и композитор Нейко Бодуров. През 2018 г. той разширява формата и така се ражда Varna Jazz Days, който оттогава е самостоятелен фестивал в културния календар на града.

Тази година за първи път форумът се провежда в две издания - пролетно и есенно, което в рамките на три дни (15-17 октомври) и шест концерта ще потопи публиката в света на импровизаторското изкуство чрез най-новите авторски произведения на изтъкнати български творци. Мястото е Народно читалище "Отец Паисий" (ул. "Братя Бъкстон" 12а), а концертите във всеки от дните са с начален час 19:30 и 21:00.

Нейко Бодуров: Вижда се, че въпреки обстановката в последните две години, артистите продължиха да творят. В следствие на това се появи много българска авторска музика, а точно тя е във фокуса на нашия фестивал. Успяхме да съберем различни проекти така, че да има музика за всеки вкус. Джазът има много лица, от него произлизат голям брой стилове и нашата мисия е да ги покажем на публиката.

Продължава традицията съпътстващата програма да включва музикални работилници, в които утвърдени музиканти предават познанията, техниката и философията си на младите творци с интерес към импровизацията и композирането. В това издание джаз пианистът Константин Костов ще се срещне с варненските млади надежди.

Подробности за програмата на фестивала Нейко Бодуров сподели в предаването на Радио Варна Улица "Събота". Разговора му с Добо Мързов слушайте в прикачения звуков файл.

VARNA JAZZ DAYS 2021 - ЕСЕННО ИЗДАНИЕ | ПРОГРАМА

15.10 | 19:30 Теодор Петков трио

Триото на Теодор Петков включва още Васил Хаджигрудев и Борислав Петров. Поводът да се сформира групата е съвместното им участие заедно с тромпетиста Александър Сипягин в Букурещ през 2019 г. Малко по-късно записват и първия авторски албум на Теодор-Тото "Bake ABiscuit", който ще представят на фестивала. Композициите са дълбок реверанс към джаза от 50-те години на ХХ век, оказал силно влияние върху формирането на Теодор като артист.

Теодор Петков-Тото - пиано
Васил Хаджигрудев - бас
Борислав Петров - барабани

_________________________________________

15.10 | 21:00 Balkan Spirit Ensemble

Групата Balkan Spirit Ensemble на небезизвестния български саксофонист Владимир Кърпаров включва едни от най-отличаващи се музиканти на Берлин. Музиката им с финес успява да поведе публиката на незабравимо емоционално пътешествие из български, гръцки, румънски и македонски мелодични и ритмични фоклорни традиции посредством спонтанния език на джаза. През март 2021 г. записаха последния си албум, пиеси от които ще представят на фестивала. На сцената на Varna Jazz Days едно сърце ще бие по-силно от другите - това на родената във Варна вокалистка на групата Катя Ташева, която от години живее и работи в Берлин.

Катя Ташева - вокал
Владимир Кърпаров - саксофон, аранжименти
Даниел Ставински - пиано
Игор Спалати - бас
Димитрис Кристидес - барабани

_________________________________________

16.10 | 19:30 Елена Сиракова & live band

Елена е млада соул и джаз певица, но нейното творчество придобива широка популярност сред публиката, класациите и фестивалите за българска музика. На сцената на Varna Jazz Days тя ще представи свои авторски произведения и песни от дебютния си краткосвирещ албум "Галактики".

Елена Сиракова - вокал
Юлиан Янев - клавишни
Щерион Пилидов - китара
Емилио Мархолев - бас
Васил Вутев - барабани

_________________________________________

16.10 | 21:00 Нейко Бодуров квинтет Kind of Miles Davis

Джаз музиката възниква преди повече от 100 години, а тромпетистът Майлс Дейвис има огромен принос за нейното развитие през половината от тях. Той и музикантите, с които свири, имат основополагаща роля в развитието на няколко стила в джаза (куул джаз, хард боп, модален джаз, фюжън). Проектът Kind of Miles Davis представя кратка история за света на джаз музиката чрез едни от най-емоционалните и предизвикателни произведения на Майлс, разказани от тромпета на Нейко Бодуров.

Нейко Бодуров - тромпет
Арнау Гарофе - саксофон
Константин Костов - пиано
Васил Хаджигрудев - контрабас
Борислав Петров - барабани

_________________________________________

17.10 | 19:30 Георги Илиев квартет

Китаристът Георги Илиев е добре познат на варненската сцена от работата си с различни музиканти. Обича да експериментира с електронния звук, а в последните работни предизвикателства записва сам всяка партия на различните инструменти. Самостоятелният му авторски албум “Mista Future”, който записа наскоро, разбива границите между няколко жанра. Той е вдъхновен от аналоговия синтез и съчетанието му с живи инструменти - музика със съвременна форма и скрит преден план.

Георги Илиев - бас, китара, глас
Чавдар Гочев - китара, синтезатор, глас
Цветан Момчилов - клавишни
Васил Вутев - ударни
и специалното участие на Галин Ненов KillaBee - гласова перкусия

_________________________________________

17.10 | 21:00 Малък модерен духов оркестър

"Малък модерен духов оркестър" е най-новото приключение на българския саксофонист и композитор Димитър Льолев и изобщо не е малък. Авторските композиции, които влизат в албума "Native", изпълняван от оркестъра, могат да бъдат определени като фюжън между традиционния български фолклор и съвременните музикални стилове като фънк, джаз и други. Формата, която създава Димитър Льолев, освен своята оригиналност и силно етно звучене, допринася и за запазване и обогатяване на българското музикално наследство.

Специалното присъствие на кавала на Теодосий Спасов и кларинета на Илиян Илиев в оркестъра внасят още повече ярки нюанси в тази цветна палитра.

Димитър Льолев - саксофон
Теодосий Спасов - кавал
Илиян Илиев - кларинет
Нейко Бодуров - тромпет
Мартин Ташев - тромпет
Димитър Стоев - тромбон
Иван Мелин - тромбон
Борислав Таслев - бас китара
Стефан Горанов - барабани

_________________________________________

16:10 | 10:30 Музикална работилница с Константин Костов: пиано / композиция / импровизация

Константин Костов е концертиращ джаз пианист и преподавател в Hochschule fur Musik und Theater Munchen – Университета за музика и сценични изкуства в Мюнхен.

НУИ "Добри Христов" Варна

Вход свободен

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напусна ни режисьорът Злати Златев, дългогодишен директор на Кукления театър във Варна

На 84-годишна възраст ни напусна режисьорът Злати Златев, оставил дълбока следа в историята на българското куклено изкуство, дългогодишен директор на Държавен куклен театър - Варна. Тъжната вест съобщиха негови колеги.  "Благодарни сме за щастливите години, в които бяхме заедно – години на творчески успехи и незабравимо приятелство! Винаги ще го помним..

публикувано на 15.05.24 в 16:45
Дамите от Господиново с характерните за региона ваяшки носии

Предстои фолклорният събор в село Дюлино

Ежегодният Събор в Дюлино ще се проведе на 18 май 2024 година от 10:00 часа . През целия ден ще звучи българска народна музика и ще се изпълняват песни на живо. Гостите ще имат възможност да се научат на традиционни български хора, да се насладят на вкусни ястия, приготвени по стари рецепти от Дюлино. Вечерта ще продължи до късни..

публикувано на 15.05.24 в 09:10

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа на 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 14.05.24 в 16:00

Атанас Стойчев представи новите си книги в Арт салона на Радио Варна

В началото на май писателят Атанас Стойчев се появи на сцената на Радио Варна пред /по/читателите на неговото творчество, за да представи двете си последни книги:  „Любов до повръщане“  / 2021/ и  „Още една натрапница“  /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и..

публикувано на 14.05.24 в 12:42

Нощ на музеите във Военноморския музей и парк-музей "Владислав Варненчик" (програма)

С вход свободен и специална програма от 18 до 22 часа Военноморският музей се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“. Наред с постоянната вътрешна и външна експозиция посетителите ще могат да разгледат и най-новата изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“, в която са представени икони, рисувани през XVIII и XIX век,..

публикувано на 14.05.24 в 12:18

Евгени Черепов представя "Извън обхват" във Варна

Евгени Черепов гостува на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна (Основна сграда) от 18 часа днес , за да представи новата си книга "Извън обхват".  "Извън обхват“ е роман за стоенето встрани от глобалното ускорeние; за невъзможността паузите на живота да се превърнат във вечно бягство; за общуването между поколения, далечни по разбиранията..

публикувано на 14.05.24 в 10:55

Възрожденски икони от Добруджа гостуват в Музея на религиите в Стара Загора

Регионалният исторически музей в Добрич ще гостува в Музея на религиите в Стара Загора за Нощта на музеите с част от уникалната си колекция „Възрожденски икони от Добруджа”. Гостуващата изложба е в града на липите по покана на РИМ-Стара Загора. Колекцията включва 209 творби, образци на възрожденската иконопис. Те са дело на майстори зографи,..

публикувано на 14.05.24 в 10:31