Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлив на студенти след Брекзит във Великобритания. Кои са алтернативните държави

След Брекзит  наблюдаваме увеличен  интерес от страна на българските студенти към висшите училища в САЩ и Канада, като алтернатива на английските. Това коментира за Радио Варна Николай Христанов, организатор на форума „Световно изложение”, който се провежда днес във Варна. Наблюдава се отлив на интерес към Великобритания, заради факта, че страната излезе от Европейския съюз и това е причина студентите от Европа да заплащат по-високите такси, като тези на останалите от целия свят . По груби сметки годишната издръжка на един български студент на Острова сега е около 60 000 лева, което много малко семейства могат да си позволят, каза още Николай Христанов.

В останалите държави таксите се запазват. В Белгия обучението е 962 евро на година. Във Франция таксите са около 190 евро на година в държавните университети. В Нидерландия, която бележи ръст сред интереса на кандидатите, таксата е 2200 евро за 2022 година, като за първата година се плащат само 50 % от нея. Интерес има и към скандинавските държави, където обучението е безплатно. В Дания, обаче, е въведена промяна в университетите с практическа насоченост, където отпадат програмите с прием с английски език през 2022 година. Швеция  остава все така отворена за международни студенти, коментира още Христанов.

Икономика, бизнес, компютърни науки, финанси, психология, дизайн, дори и танцови изкуства, са най-търсени и предпочитани в момента. Само в Нидерландия правителството предприе политика за намаляване на таксите на университети наполовина, заради ковид пандемията и годишната такса за обучение от 1084 евро в момента е намалена на 542 евро.

В много от университетите мерките въведени заради ковид-пандемията са отпаднали. Така е в Дания и Швеция. В Нидерландия са останали много малко от ограничителните мерки. В повечето университети в Европа студентите се тестват периодично за коронавирус, а ваксинирането не е задължително.

Представители на висши училища и колежи от Нидерландия, Ирландия, Швейцария, Великобритания, САЩ и Канада участват в изложението "Световно образование". То се провежда до 17.00 часа днес в хотел Галерия „Графит” на бул. "Княз Борис Първи” №65.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Вандализмът е основна причина за неработещите машини за билети в автобусите във Варна

Вандализмът е основната причина за неработещите машини за продажба на билети в автобусите във Варна. Това каза директорът на общинското предприятие "ТАСРУД" Георги Киряков. Той съветва при проблем с устройствата да се подават своевременно сигнали, за да могат бързо да реагират. Киряков увери, че в салоните на превозните средства са налични на видими места..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Дъждовен понеделник

Днес до обяд валежите постепенно ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее, но в следобедните часове на отделни места не е изключено отново да превали и прегърми. Ще духа до умерен северен вятър. Максимални температури между 13° и 18°, за Варна около 15°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 15°-16°. Изгрев на..

публикувано на 13.05.24 в 05:45

Адресите без ток

На 13.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Анастасия Железкова 51, 53, 55, 57, 59, 61, ул. Д-р Басанович 53, 55, 57, 59, 61, ул. Ген. Стефан Тошев 36, 38, ул. Джеймс Баучер 2, 4, ул...

публикувано на 13.05.24 в 05:00

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 12.05.24 в 17:05

Недостиг на близо 17 000 медицински сестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден на..

публикувано на 12.05.24 в 11:49

Държавата и общината обединяват сили, за да възродят манастира „Св. Богородица“ край Варна

Община Варна и областната администрация обединяват усилия, за да възродят манастира "Св. Богородица " в местността Караач теке край града. Това потвърдиха областният управител проф. Андрияна Андреева и кметът на града Благомир Коцев. Проф. Казимир Попконстантинов, откривател и проучвател на комплекса, заяви, че ще бъде възродена и идеята в Деня на..

публикувано на 12.05.24 в 11:19

Дадоха старт на Маратон Варна

Кметът Благомир Коцев даде старт на Маратон Варна. Над 1200 бегачи от 33 държави се включиха в състезанието, което започна днес на площад „Независимост“ в морския град. Маратонът е в три дистанции. Общо 179 атлети стартираха в класическата дистанция от 42.195 км. В полумаратона от 21 км стартираха 418 състезатели, а в дистанцията от 10,5 километра –..

обновено на 12.05.24 в 11:04