Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лили Георгиева: Никога не е късно да започнеш начисто

Лили Георгиева, консултант по кариерна промяна и личен брандинг, обединител на общност от осъзнати жени. Работи по изпитана, авторска методология, която развива от 2015-а насам, базирана на вече 20 годишния й опит в работата с хора. В книгата "Започни начисто" дава насоки как да променим нагласите си.

"Осъзната кариерна промяна е важна тема, хората се обръщат към мен с желанието да направят завой, в посока нещо, което да ги удовлетворява, да се чувстват в собствени води. Но продължават да имат същите нагласи към работата си и към себе си в работата, без значение какво и къде работят. Книгата  "Започни начисто"  е точно за това - да променим нагласите и да си изградим едни здравословни модели на мислене и поведение по отношение на работата", казва авторката/ 

Пътеводител за промяна  отвътре – навън  „Започни начисто“  може ли да се ползва като средство за самопомощ. Може ли без консултант човек да се справи сам?

Да това е целта човек да започне сам. Не мога да гарантирам обаче, че ще завърши процеса сам.

Първата част се фокусира върху работата като концепция: "Защо работим?"  Как преди години работата е била само с цел прехрана и това е било естествено предопределено от средата.

Как има вече и други фактори.  Дори и ако погледнем йерархията на Маслоу* – себереализация, себеосъществяване (бел.ред.* – Пирамидата на потребностите – теория американския психолог Ейбрахам Маслоу). Вече гледаме е в тази посока, особено за хора,  които  имат работа и не мислят само как да оцелеят.

Втората част е насочена към нас като личности и професионалисти. Тук работим със синдром на „самозванеца“ , на „отличничката“. (…)

Третата част вече събира работата и човека. Тогава работата е съобразена с живота ни и с ценностите ни.

Първата книга подхожда по-рационално към проблема, а тази се опитва да насочи погледа навътре, така ли е?

Първата книга е доста конкретна - кариерна промяна, видове промяна и т.н. Втората се възприема и разбира по-трудно от хората поне по наблюденията ми. В тази книга задаваме въпроси: "Как мисля? Как подхождам? Какви убеждения имам?" Това е в основата на всичко - ако не стъпим върху здрава основа, къщата, която градим, рухва. Често ме питат: "Коя е подходящата работа за мен?" Хората искат да им се посочи рамка и те да влязат в нея. Но аз работя не с опаковката, а със съдържанието на човека, в посока "Кой съм аз!" като ценности, силни страни, универсални умения, които могат да бъдат пренесени във всяка една сфера на дейност. Първата стъпка е безкрайното отлагане, т.е. от психолозите "анализа-парализа" - много анализираме и не правим избор, защото се тревожим, че този избор може да не е най-добрият. Или опасението, че ако сега го направим, след няколко месеца може да дойде по-добро предложение и ще сме се "прецакали". Така че работим и със себепознание, и с преглед какво има навън като възможности, и с убежденията. Всичко съвместно, за да има ефективност, а не само разсъждение.

Може ли тази идея да бъде пренесена в други сфери на живота?

Да, мои приятели споделиха как са направили промяна, благодарение на осъзнаванията от книгата, но не в кариерен план. Може да се заместиш кариера с партньор, ремонт на апартамент, план за здраве, макар и всички примери в книгата да са свързани с работата, може да се абстрахираме от тях и да ги подменим с друго. Принципите са универсални.

Има и страхове. Понякога има и клинични проблеми.  Може да има някакво състояние на депресия, може да има и нещо друго, което да налага друг специалист да консултира. При всеки с различно темпо започва този процес на започване начисто. Поставяте ли времева рамка, когато дойде при вас човек?

Задължително правим диагностика и виждаме откъде тръгва човек. Може да е човек, който има идеи, но просто не може да избере. Който е работил вече над себепознание и има доста информация за себе си. А може и да е човек, който е тотално объркан и дори не знае от каква промяна има нужда. Даже не знае в коя сфера от живота си има нужда от промяна.

Сигурно има и такива, които нищо не искат да правят в този момент?

Има и такива. Тях ги пренасочвам към терапевт, ако са били в бърнаут, нормално е да им е апатично. Тогава могат да си поработят с терапевта, да си почиват,  да презаредят и тогава да продължим нататък

Първо питам каква е вътрешната времева рамка. Какво му говори вътрешният глас. (…)



Цялото интервю на Лили Георгиева за предаването "Златното сечение" с водещ Валерия Василева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47